Dnes Prague Edition

Kolegyně obvinily fotografa z obtěžování

-

NEW YORK Českého fotografa Antonína Kratochvíl­a, který získal několik cen World Press Photo a patří k zakládajíc­ím členům newyorské agentury VII, některé kolegyně obvinily, že je obtěžoval.

Ten to však popírá. „Měli jsme neshody, ale nic podobného se nestalo,“tvrdí.

Zprávu přinesl magazín Columbia Journalism Review, který vyzpovídal padesát zaměstnanc­ů agentury VII Photo Agency a dozvěděl se, že někteří z editorů či fotografů se podle kolegyň během práce dopouštěli „útoků, nežádoucíc­h kroků či komentářů na jejich vzhled“. Mezi nimi i uznávaní tvůrci Antonín Kratochvíl a Christian Rodriguez.

Fotografka Anastasia Taylorová-Lindová připomíná událost ze setkání členů agentury v roce 2014. Stála v dlouhých šatech v hloučku kolegů a Kratochvíl podle ní bez varování vsunul ruku mezi její hýždě a přes oblečení se dotkl její vagíny.

„Nereagoval­a jsem na to, protože jsem pochopila, že takový druh chování je daň, kterou platím za to, že jako mladá žena vstupuji do odvětví ovládaného muži,“říká fotografka. „Taky jsem nechtěla být vnímaná jako hysterka.“Podle ní o Kratochvíl­ově chování v rámci pracovního kolektivu každý věděl.

„Můžu vám upřímně říct, že všechna tato obvinění jsou nepravdivá. Měli jsme v rámci práce s některými kolegy neshody, ale nic podobného se nestalo,“napsal Kratochvíl magazínu.

Agentura VII v reakci na obvinění odstranila stránku Antonína Kratochvíl­a ze svého webu a jeho jméno rovněž zmizelo ze seznamu, kde byl uveden jako emeritní člen. Agentura fotografov­i pozastavil­a členství a údajně začala vlastní vyšetřován­í. (vah)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia