Dnes Prague Edition

Zatančí bosý. Král chystá turné k sedmdesáti­nám

-

PRAHA Jeden z celosvětov­ě nejslavněj­ších hudebníků českého původu, Ivan Král, v květnu oslavil sedmdesáté narozeniny. Na odpočinek se však nechystá. Naopak, v září se vydá na turné po českých klubech. Zahraje své největší hity včetně těch, které v sedmdesátý­ch letech napsal pro zpěvačku Patti Smith. Skladba Dancing Barefoot se dokonce dočkala sedmdesáti předělávek od interpretů, jako jsou U2, Pearl Jam nebo Johnny Depp. Prestižní časopis Rolling Stone ji zařadil mezi 500 nejlepších písní všech dob.

Sázka na nové písně

Fanoušci však během turné uslyší i řadu mladších skladeb, včetně některých zcela nových, které Král ještě v letošním roce vydá na právě připravova­ném albu. „Ivan je ve svojí generaci výjimečný tím, že chce na každém turné hrát nové songy. To je podle mě mimořádné a obdivuhodn­é, protože jako muzikant pořád žije a nikdy se nespokojí jen s prověřeným repertoáre­m,“říká kytarista Honza Ponocný, který jej bude na tuzemských koncertech tradičně doprovázet.

„Díky tomu je pro mě každé turné s ním nové. Zrovna před pár dny mi volal, že by chtěl, abychom spolu napsali písničku anebo abych pro něj něco napsal, což je pro mě opravdová výzva. Tak možná na poslední chvíli na zkouškách před turné ještě přichystám­e něco naprosto nového.“V Králově doprovodné kapele pak budou například i bubeník Martin Kopřiva nebo baskytaris­ta Jakub Vejnar.

Turné odstartuje 18. září v pražském Lucerna Music Baru, následně se zastaví v Brně, Ostravě, Bystrém, Žďáru nad Sázavou, Olomouci a Vysokém Mýtě, kde 28. září skončí. (vah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia