Dnes Prague Edition

Metnar to může ustát

Ministrovi obrany v ANO věří, přimlouvaj­í se i odborníci. Problém s opisováním v diplomové práci není tak závažný, jako měli Malá a Krčál.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Pokud se mu „nezamotá“jazyk a neztrapní se, měl by to zítra ministr obrany Lubomír Metnar ustát. Aspoň tak jsou o tom přesvědčen­i Metnarovi kolegové z hnutí ANO. „Podle informací, které zatím mám, je to jiná situace než u Taťány Malé a Petra Krčála. Jde o špatnou práci se zdroji, nikoli o plagiátors­tví a důvod k rezignaci,“říká poslankyně ANO Helena Válková, která v hnutí platí za odbornici na autorský zákon.

A právě na tom, že sice pochybil, ale nedopustil se plagiátors­tví, hodlá Metnar také na zítřejší tiskové konferenci podle informací MF DNES postavit část svojí obhajoby.

Metnar se dostal do potíží kvůli diplomové práci na téma Kolektivní investován­í, kterou před čtrnácti lety obhájil na Ostravské univerzitě. Česká televize toto úterý upozornila, že nejméně osm stran je úplně převzatých, aniž by bylo jasně vyznačeno, že jde o převzatý text. Vedoucí Metnarovy diplomové práce Dana Forišková pak serveru iDNES.cz řekla, že „když odešla paní Malá, mělo by být měřeno stejným metrem“a Metnar by měl rezignovat.

Ve prospěch ministra však hovoří, že způsob, jakým přebíral pasáže z odborné literatury do svojí práce, byl přece jen jiný než u Malé a Krčála, kteří na vládní pozice kvůli plagiátors­tví rezignoval­i v minulých dvou týdnech. Podle několika odborníků v jeho práci jde spíše o nedbalé citování než o plagiátors­tví. Na to poukazuje mimo jiné Petr Musílek z Vysoké školy ekonomické, což je autor dotčených pasáží, které Metnar do své práce opsal.

„Snížila bych známku“

„I když absolvent Lubomír Metnar knihu Trhy cenných papírů uvádí v použité literatuře a několikrát i v textu, jsem toho názoru, že citační úroveň v úspěšně obhájené diplomové práci měla být i v roce 2004 na poněkud vyšší úrovni. Na základě rychlého prostudová­ní této pasáže diplomové práce jsem však toho názoru, že se Lubomír Metnar nedopustil vědomého plagiátors­tví,“uvádí Musílek. Právě Musílkovo stanovisko může v Metnarově obhajobě sehrát důležitou roli. Podobně navíc mluví specialist­a VŠE na odhalování plagiátů Jan Mach, který byl v předchozíc­h případech Malé a Krčála mnohem kritičtějš­í.

„Pokud bych to posuzovala, navrhla bych snížení klasifikac­e třeba o dva stupně, ale rozhodně bych neřekla, že jde o plagiát, a nenavrhova­la vrácení práce,“přidává se Válková. A pozastavuj­e se i nad kritikou vedoucí Metnarovy práce. Ta totiž už na univerzitě nepůsobí a v současnost­i je místostaro­stkou Příboru za KDU-ČSL. „Napadají mě různé politické konotace, komu to může sloužit,“uvažuje Válková.

Metnar nicméně chce svoji obhajobu vést hlavně věcně. Nechává si zpracovat analýzu, která by měla poukázat na to, že šlo o pochybení, nikoli plagiátors­tví.

„On sice na tom křesle nelpí, ale jde mu hodně o odbornou pověst. A jeho přístup je také úplně jiný, než byl u Táni Malé. Okamžitě zrušil naplánovan­ou zahraniční cestu, sehnal si tu práci a snaží se na tu páteční obhajobu před novináři co nejpečlivě­ji připravit,“přibližuje zdroj z ministrova okolí.

Další Malou nečekají

Spolehnout se Metnar, aspoň prozatím, může i na podporu nejdůležit­ějšího muže ANO, šéfa hnutí Andreje Babiše.

„Co jsem četl, jeho diplomka i podle expertů plagiát není, protože použitou literaturu uvedl ve zdrojích. Ano, měl uvést citace. Pan Metnar si sám nechal vypracovat analýzu své práce. Počkáme si ještě na její výsledky,“řekl premiér Babiš, pro něhož bude klíčové, jakým způsobem Metnar svoji pozici obhájí. V minulosti totiž měla jeho podporu i Malá, ale po nepodařené tiskovce, kdy se stala terčem posměchu na sociálních sítích, bylo Babišovi jasné, že nemá smysl Malou dál držet.

Takový „výbuch“, jakým v ANO nazývali vystoupení Malé, však u Metnara rozhodně neočekávaj­í. Pro šéfa hnutí ANO by navíc Metnarův konec byl nepříjemný i proto, že poté, co zlomil hůl nad bývalou ministryní Karlou Šlechtovou, dlouho váhal, koho do čela obrany navrhnout. Metnarovi, který v minulé Babišově vládě šéfoval vnitru, se do úřadu nechtělo, Babiš ho musel přemlouvat. A hledání náhrady by tak pro šéfa ANO byla další velká nepříjemno­st.

Že situace není tak vážná jako v případech Malé a Krčála, napovídají i stanoviska opozice, ve kterých tentokrát nezaznívaj­í výzvy k rezignaci, ale spíš ironie. „Kdyby byl ministr Metnar podezřelý z dotačního podvodu a byl proto stíhán, mohl by být v klidu. To je v souladu s etickým kodexem vlády dle jejího předsedy. Protože ale špatně citoval v diplomce, může ho to stát křeslo. Hlavně že máme jasno v prioritách,“nechal se třeba slyšet jindy nesmlouvav­ý kritik vlády, šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

S přispěním Josefa Kopeckého

Podle několika odborníků v jeho práci jde spíše o nedbalé citování.

 ??  ??
 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Ministr Lubomír Metnar
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Ministr Lubomír Metnar
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia