Dnes Prague Edition

Vichr i chaos. Nebylo úniku

Požáry v Řecku mají už nejméně 80 obětí

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

ATÉNY Řecko včera oplakávalo oběti ničivých požárů, které devastoval­y oblast východně od Atén. Jejich počet se vyšplhal nejméně na 80. Byla to nejhorší taková tragédie za mnoho dekád.

„Armagedon,“využil obraz biblické katastrofy řecký list Ethnos pro svůj hlavní titulek.

Premiér Tsipras vyhlásil třídenní státní smutek. A Řekové se ptali, zda nešlo tragédii zabránit.

Ilias Psinkis, starosta legendární­ho města Marathón líčil, že událostem se nedalo předejít. Živel podle něj postupoval příliš rychle.

„Nebylo úniku, nikdo nemohl prchnout. Můj dům byl celý v plamenech během krátké doby, nějakých dvou minut,“řekl agentuře Reuters.

Podobnou zkušenost měli také mnozí zahraniční návštěvníc­i, kteří pobývali v resortu Mati.

„Byla to opravdu strašlivá situace,“popisoval finský turista Jaakob Makinen. „Během chvíle jsme museli opustit hotel, který zakrátko pohltily plameny, prchali jsme směrem k pláži, ale i tam nás oheň brzy dostihl.“

Když byli turisté obklíčeni ohnivým živlem, nezbývalo jim než se snažit zachránit v moři. Mnozí z nich v něm strávili dlouhé hodiny, zatímco nad nimi se vznášel jedovatý tmavý dým. Někteří se nakonec ve vlnách utopili.

Vysoká vedra i požáry nejsou v létě v Řecku ničím neobvyklým. Tentokrát se však sešlo několik nepříznivý­ch okolností.

Především prudký vítr, který dosahoval stupně osm Beaufortov­y dvanáctibo­dové škály. To značí bouřlivý vítr, který láme stromy a chůze proti němu je téměř nemožná. Rychlost, kterou se šířily plameny, překvapila i samotné hasiče a záchranáře, kteří se marně snažili jejich postup zastavit.

Byly ale i další důvody, proč katastrofa dosáhla takových rozměrů. Ulice Mati jsou úzké, ztěžovaly prchajícím turistům únik. Šíření plamenů pomáhal na mnoha místech i hustý, vyschlý a vysoký porost. Objevily se také pochyby, zda situaci zvládly na plné úrovni úřady. Na záběrech z postiženýc­h míst byla patrná panika, lidem nikdo neporadil, kam mají utíkat. O zvládnuté evakuaci se nedalo mluvit.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Obraz zkázy Snímek prohořelýc­h aut v turistické­m resortu Mati poblíž Atén poté, co oblast zasáhly ničivé požáry.
Foto: Profimedia.cz Obraz zkázy Snímek prohořelýc­h aut v turistické­m resortu Mati poblíž Atén poté, co oblast zasáhly ničivé požáry.
 ?? Foto: Reuters ?? Lehla popelem Letecký pohled na prohořelou turisticko­u oblast Mati. Řecké úřady včera oznámily, že požáry už jsou na ústupu.
Foto: Reuters Lehla popelem Letecký pohled na prohořelou turisticko­u oblast Mati. Řecké úřady včera oznámily, že požáry už jsou na ústupu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia