Dnes Prague Edition

Sparta jde do boje o Evropu

- — David Čermák

Vútrobách oprýskanéh­o bělehradsk­ého stadionu Marakana otřel pot z čela, zakroutil hlavou a třemi slovy trefně zhodnotil, co jeho tým předvedl: „Byla to panika.“

Lukáš Mareček loni s kapitánsko­u páskou vedl Spartu v prvním zápase nové sezony, do které šla s napumpovan­ým kádrem, jedenácti zahraniční­mi posilami a italským koučem Stramaccio­nim na lavičce. Utkání s Crvenou Zvezdou předznamen­alo bídu, která se táhla celým ročníkem – sparťané prohráli 0:2, předvedli mizerný výkon a v odvetě už nic nenapravil­i.

Přesně o 364 dní později má Sparta před sebou nový pohárový začátek. Napravovat dojem zkusí znovu v Srbsku – tentokrát v Novém Sadu, kde ji dnes od 20.45 (online na iDNES.cz) čeká zápas se Spartakem Subotica.

Je připravená lépe než loni? To těžko odhadnete, protože má za sebou podprůměrn­é výsledky v přípravě, ale čerstvě sobotní výhru 2:0 v prvním ligovém kole nad nečitelným nováčkem z Opavy.

Jisté je, že je jiná. Kapitán Mareček je dávno pryč, od jara hraje v belgickém Lokerenu. Kádr se zase proměnil, pročistil, většina posil se neosvědčil­a a elegán Stramaccio­ni je od března bez angažmá.

Ze základní sestavy, kterou před rokem v Bělehradě vyslal do boje, zůstali jen čtyři hráči: stoper Štetina, levý obránce Vatajelu a záložníci Frýdek s Plavšičem.

Proto fanoušci čekají, že i začátek pohárové sezony bude jiný než loni. Musí být: kdyby snad Sparta dvojzápas proti neznámému srbskému soupeři nezvládla, byla by z toho další obří ostuda.

Zvlášť když Subotica je v pohárech teprve potřetí v historii. Skromný klub má ve vitríně trofeje jen za triumfy v druhé lize a po losu na webu hrdě oznamoval: Přivítáme legendární Spartu z Prahy!

Včera v Srbsku vítalo tým včetně záložníka Plavšiče, který za Suboticu rok nastupoval, podobně dusné počasí jako v Praze. Večer trénink na stadionu Karadjordj­e a dnes už důležitý pohárový start.

Čas nápravy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia