Dnes Prague Edition

Pokořený Froome Favorit Tour de France ztratil

Froomovi se ztrácí pátý triumf na Tour v dáli. Thomas vládne.

- Tomáš Macek reportér MF DNES na Tour

Suverén ve žlutém Čtyřnásobn­ý vítěz nejslavněj­šího cyklistick­ého závodu Brit Chris Froome (vpravo) zřejmě pátý titul nezíská. Ve včerejší etapě nestačil na dva největší konkurenty a propadl se na třetí místo v celkovém pořadí. Náskok v čele naopak zvýšil dosavadní lídr, Froomův krajan Geraint Thomas.

Před dvěma týdny by to bylo takřka nepředstav­itelné. Ale vše je jinak. Geraint Thomas to může dokázat. Muž, jenž doposud žádný závod Grand Tour nedokončil lépe než patnáctý, tento věčný stín Chrise Frooma, míří za titulem z Tour!

Z mlhy, převalujíc­í se mezi horskými pastvinami, kde jsou po většinu roku doma jen krávy, se na 2 215 metrů vysoké střeše tohoto ročníku vynořil z kandidátů titulu nejdříve. O pět sekund před Nizozemcem Tomem Dumoulinem, o 48 sekund před Froomem.

Že se vítězem dne stal v průsmyku Portet náhle obživlý Nairo Quintana před Irem Martinem?

Ti už ztrácí příliš mnoho času. „Já si hlídal Dumoulina a Rogliče a cítil se skvěle, tak jsem ke konci vystartova­l i pro nějaké sekundy navrch,“říkal Thomas. Celkově už má nyní časový polštář 1:59 minuty na Dumoulina, 2:31 na Frooma. Zbývá 518 kilometrů do Paříže. Autobus Sky, jenž se cestou k cíli kdesi zapomněl podobně jako Froome, se po etapě složitě probíjel mezi diváky na parkoviště. Tady zastavil vedle pojízdné prodejny suvenýrů Tour, kde prodavač vykřikoval: „Repliky žlutých dresů u nás.“

Pokud by si Froome chtěl tento trikot přivézt také z letošní Tour, nejspíš by si tu měl jeden koupit.

Naopak Thomas může za tři dny obléci ten nejvíce ceněný, z pódia na Champs-Elysées. Ale ještě není rozhodnuto. Po dnešní rovinaté vložce čekají v pátek královská pyrenejská etapa se třemi vrcholy z proslulého Okruhu smrti Aspinem, Tourmalete­m a Abisquem a v sobotu 31kilometr­ová kopcovitá časovka.

Dumoulin je mistrem světa v této disciplíně, ale aby v ní najel dvě minuty na též špičkového časovkáře Thomase, se zdá být sisyfovský­m úkolem. Musí tudíž hrát vabank a snažit se snížit ztrátu v pátek.

Stejně tak se stále může Froome pokusit o podobně zázračný kousek, jaký předvedl na Giru. Tehdy však žádného týmového konkurenta neměl. Zdá se nepravděpo­dobné, že by se takto pokusil vysvléci Thomase, i kdyby na to fyzicky měl. Po etapě nasadil svůj typický úsměv a říkal: „Mám k němu důvod. G (Thomas) je ve vynikající pozici. Žlutý dres si plně zaslouží. Důležité je, abychom zvítězili jako tým.“Zcela odhodil vlastní ambice? „Teď už asi bude stát celý tým za mnou,“připustil Thomas.

Rozhodla o tom nevypočita­telná a netrpělivě vyhlížená etapa tohoto ročníku. Tři vrcholy napěchovan­é jako loď v lahvi na pouhých 65 kilometrec­h. Horský supersprin­t.

Sedmi titulů zbavený Lance Armstrong před ním na Twitteru psal: „Když Thomas přežije bez větší ztráty tento den, uvidí už v dáli Paříž a vítězství na Tour.“

„Souhlasím,“odvětil bývalý parťák George Hincapie. „Ale i Froome a Dumoulin chtějí vyhrát. Uvidíme spoustu akce na posledním kopci.“

Nechci mluvit o titulu

Viděli jsme. Průsmyk Portet se stal novinkou v itineráři Tour, k jeho vrcholu až letos doasfaltov­ali úzkou silničku. Sklonem 8,7 procenta je těžší než Tourmalet a se svými 16 kilometry delší než Mont Ventoux.

„Jeden z nejbrutáln­ějších kopců, co jsem kdy jel,“tvrdil Ir Martin.

Od úterního rána jej obsypaly obytné vozy fanoušků, od včerejšího dopoledne tady lidé trpělivě seděli na silnici, slunečníky a deštníky se chránili před spalujícím žárem a vyhlíželi velkou show.

Ta na startu etapy v Luchonu, s roštem ve stylu formule 1, byla jen chvilkovým rozptýlení­m. Až tady, na svazích Portetu, se rozpoutala tuhá bitva. Z Velké trojky atakoval nejdříve Froome. „Domluvili jsme se, že něco zkusí,“prozradil Thomas. Ale po kilometru se vrátil zpět do skupiny největších favoritů.

Brzy Froome jen trpěl na konci této skupiny. Dumoulin se po něm ohlížel: Kde jsi? Aha, pořád tady.

Načež lídr Sunwebu 1,8 kilometru před metou zaútočil, opět se ohlédl – a Froome už s nimi nebyl.

Thomas se nikam neohlížel, byl neochvějno­u skálou i lepidlem u Dumoulina a pak i před ním.

Start z roštu v Luchonu měl Velšan natolik mizerný, že by se za něj každý pilot formule 1 propadl hanbou, jelikož když se rozsvítila tři zelená světla, ještě si zacvakával tretru. Ale šlo o cíl, ne o start.

V něm se sesul na karimatku, položenou na asfaltu, a řekl: „Nechci mluvit o titulu. Stále to beru den po dni. Nesmím udělat chybu. Musím správně jíst a pít, nic nepodcenit.“

O kus dál nicméně Tom Dumoulin přiznával: „Nikdy neztrácím naději, jenže momentálně vypadá Geraint nejsilněji. Neumím si představit, jak na něj mám ten čas najet.“

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ?? Foto: Getty Images ?? Dál ve žlutém Geraint Thomas z týmu Sky dokázal v nejkratší horské etapě Tour navýšit náskok před konkurenty Dumoulinem a Froomem.
Foto: Getty Images Dál ve žlutém Geraint Thomas z týmu Sky dokázal v nejkratší horské etapě Tour navýšit náskok před konkurenty Dumoulinem a Froomem.
 ?? Foto: ČTK ?? První Kolumbijec Quintana vyhrál včerejší horský sprint.
Foto: ČTK První Kolumbijec Quintana vyhrál včerejší horský sprint.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia