Dnes Prague Edition

Nabízel „Lidové domky“, nepostavil žádné domky

H–System nebyl jediný. U soudu skončily i další zkrachoval­é stavební projekty. V nejistotě žijí i nájemníci OKD a lidé ze „Zeleného údolí“

- Dominika Hromková Eva Pospíšilov­á 3x FOTO: MF DNES

Klienti H-Systemu nejsou zdaleka jediní, kteří se nechali nalákat na vidinu levného bydlení, investoval­i do něj úspory a přišli o ně. Klienti dalších firem buď byli rovnou okradeni a projekt nevznikl, nebo sice bydlí, ale přesto se cítí podvedeni.

Letos v dubnu policisté dopadli Pavla Hrice, bývalého jednatele realitní společnost­i Lidové domky.

Hric si teď ve vězení odpykává šestiletý trest za to, že mezi lety 2004 až 2007 sliboval výstavbu rodinných domů do tří milionů korun na pozemcích v obci Sibřina u Prahy. Zálohu mu zaplatilo 261 lidí. Domů se nedočkali. Místo toho Hric podle rozsudku pražského vrchního soudu zpronevěři­l 40 milionů korun, které vybral na zálohách. Firma si z nich kupovala například drahá auta nebo poskytoval­a půjčky. Hric má poškozeným peníze vrátit, ale on žádá o obnovu procesu.

Ve stejné době, jako slibovala Hricova firma levné bydlení u Prahy, na Brněnsku v Kuřimi vznikla podvodná společnost Reality z Lipé.

Necelou třicítku lidí přesvědčil­a, že jim postaví bydlení do tří měsíců. Díky tomu si šéfové firmy přišli na 22 milionů korun, domy však buď vůbec nepostavil­i, nebo nedokončil­i. Jednatele Roberta Justycha a obchodního ředitele Marka Mřihlada z podvodné realitky poslal soud na šest a necelých osm let do vězení. Uložil jim vrátit peníze poškozeným. „Jestli si klienti mysleli, že složí zálohu a za tři měsíce budou Sídliště Písnice Spor o domy na sídlišti Praha-Písnice (vlevo nahoře) se týká tří tisíc nájemníků z více než 740 bytů. Nájemníci zpochybňuj­í převod domů na firmu ČEZ. mít postavený dům, tak špatně četli smlouvu,“hájil se tehdy poněkud drze Mřihlad.

Pozemky v Zeleném údolí

Vůbec nejznámějš­í spor o bydlení se týká takzvaných „bytů OKD“na Ostravsku. Společně s privatizac­í hornické společnost­i OKD stát přišel o více než 40 tisíc podnikovýc­h bytů, v nichž bydlí na 90 tisíc nájemníků. Podle privatizač­ní smlouvy měli jejich obyvatelé mít předkupní právo. V létě roku 2015 se ale i přes příslib tehdejšího majitele Zdeňka Bakaly, že vše proběhne, jak má, dočkali překvapení. Firma RPG byty, v níž měl podíl Bakala, přešla na mezinárodn­í investiční společnost a její dceřiná firma dodnes od obyvatel vybírá nájem. Případem prodeje OKD a bytů se nyní po policii zabývá i sněmovní vyšetřovac­í komise a zve si Bakalu i expremiéra Bohuslava Sobotku.

To obyvatelé sídliště Zelené údolí v Praze 4 mají od předloňska naději, když se jich Nejvyšší soud zastal ve sporu s firmou GV Reality advokáta Vlastislav­a Andrše. Jejich domy postaveny byly, avšak na pozemcích státu. Lidé měli přislíbeno, že pozemky přejdou do jejich vlastnictv­í. Jenže je odkoupil Andrš, který jednu dobu dokonce vyhrožoval demolicí domů. Soud teď pozemky přiřkl obyvatelům.

Soudní dohru má rovněž spor nájemníků bytů z pražského sídliště v Písnici. Lidé žijící v panelácích v nájmu i přes 30 let zpochybňuj­í historický převod domů ze státu na energetick­ou firmu ČEZ. Nedávno je od ČEZ koupila další firma a ta zvedla nájmy téměř o 60 procent. Zde je soudní spor teprve na začátku.

 ??  ?? Zelené údolí Majitelů bytů v Zeleném údolí v Praze 4-Kunraticíc­h se zastal soud. Pozemky pod domy patřily právníkovi, který hrozil, že budovy nechá zbourat.
Zelené údolí Majitelů bytů v Zeleném údolí v Praze 4-Kunraticíc­h se zastal soud. Pozemky pod domy patřily právníkovi, který hrozil, že budovy nechá zbourat.
 ??  ?? Lidové domky Projekt „Lidových domků“v Sibřině u Prahy zůstal jen na papíře. Šéf firmy je ve vězení.
Lidové domky Projekt „Lidových domků“v Sibřině u Prahy zůstal jen na papíře. Šéf firmy je ve vězení.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia