Dnes Prague Edition

Věřící zasadí kapličku, a až jim vyroste, půjdou na mši

Přírodní kaple nahrazují chybějící kostely. Po Česku je sází sdružení nadšených architektů. Inspiraci našli v sudetské vesničce

- Svatba ve stromové kapli — Ivana Solaříková

BRNO V brněnské čtvrti Medlánky chybí kostel a věřící musí chodit na mše k sousedům do Řečkovic.

Stavby vlastního kostela se jen tak nedočkají, ale teď budou mít ještě jednu alternativ­u – kapli, která jim sama vyroste.

Jde o jedinečný koncept, kdy bohoslužeb­ný prostor tvoří živá příroda. Sloupoví chrámu představuj­í kmeny buků, klenbu jejich propojené koruny. Podobných kaplí už je na jihu Moravy pět. V krajině je sází sdružení zahradních a krajinných architektů pojmenovan­é NAOKRAJI. V Medlánkách začnou sázet na podzim. V plné kráse kapli však uvidí zřejmě až další generace. „To, že kaple bude mít klenbu třeba až za padesát let, si uvědomujem­e. Člověk musí mít v sobě trpělivost a touhu počkat si na výsledek,“říká Hanka Matějková ze sdružení NAOKRAJI.

Vytvořit stromovou kapli tvůrce napadlo v zaniklé sudetské osadě Královec v podhůří Orlických hor. Tam nechalo zastupitel­stvo zbourat starou německou kapli. „Ze stavby dávno nic nezůstalo. Přesto, když na tom místě člověk stojí, ocitá se v nějakém duchovním prostoru. Už ho netvoří zdi, ale stromy, které byly vysazené při vstupu do kaple a po stranách. Tam vznikla myšlenka, že prostor nemusí tvořit zeď, ale zeleň,“vysvětluje Matějková.

Kaple, které lidé z NAOKRAJI sázejí po celé zemi, fungují jako bohoslužeb­né i společensk­é prostory. Třeba v Lanžhotě na Břeclavsku se zde odehrávají svatby i křty. V Radějově na Hodonínsku zase kaple slouží jako duchovní zastavení pro turisty šlapající po oskerušové stezce k místní rozhledně. V Nové Lhotě v kapli oddávají a slouží i k rozjímání jako krajinný prvek. Na horizontu uzavírá takzvanou křesťansko­u alej. „Způsob využití záleží vždy na tom, kdo si péči o kapli vezme za svou,“říká Matějková.

Třeba v Medlánkách ji skutečně vnímají jako křesťanský prostor. „Zdejší křesťanský spolek se zatím schází v sýpce, na mše musí do sousedních Řečkovic. Zároveň nemá kde pořádat tradiční hodovou farní mši. Stromová kaple by pro to byla ideální,“míní místostaro­stka Medlánek Kateřina Žůrková.

 ?? Foto: Jaroslav Votoček ?? Obřadní síň V kapli vnitřního ticha v Nové Lhotě na Hodonínsku se pořádají i svatby.
Foto: Jaroslav Votoček Obřadní síň V kapli vnitřního ticha v Nové Lhotě na Hodonínsku se pořádají i svatby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia