Dnes Prague Edition

Tesle se daří, ale oprava může trvat i půl roku

-

VNorsku se výrobci elektromob­ilů Tesla daří. Jenomže někteří zákazníci za to zaplatí nepříjemno­u daň v podobně měsíců čekání na opravu. Vyřešení banálního zásahu po nehodě, který obnáší výměnu některého z dílů, zabere i půl roku.

Nepříjemno­u zkušenost s norským servisem má technologi­cký konzultant Tor Havard Wiig. Když v únoru lehce naboural svou Teslu Model S, myslel si, že půjde o banalitu a za týden či dva bude znovu na silnici. Omyl. Po pěti měsících stále vůz nemá.

Nor chce svůj automobil prodat, mezitím však jeho vozidlo stárne v servisu a ztrácí na hodnotě kvůli tomu, že technici marně čekají na dodávku náhradních dílů. A jako by to nestačilo, Tesla prý nedostateč­ně komunikuje. „Nikdy bych si nemyslel, že tak drobná oprava může zabrat tolik času,“vylíčil muž své pocity agentuře Bloomberg.

S expanzí Tesly v Norsku přibývá podobných stížností na dealery a servisní střediska. Tesla je podle Bloombergu nejhůře hodnocenou automobilk­ou z hlediska kvality a servisu a má čtvrtou nejhorší reputaci vůbec. Modely S a X SUV se v Norsku prodávají za 80 až 130 tisíc dolarů (1,76 až 2,86 milionu Kč).

Majitel Tesly Elon Musk obviňuje úřady, které podle něj brání vysílání techniků do zahraničí. Podle norských úřadů však Tesla nepodala oficiální žádost. Firma slíbila, že letos v Oslu otevře nové servisní centrum a počet techniků tímto krokem naroste o třicet procent.

Chybějící náhradní díly jsou jedním z dalších dílů pestré mozaiky problémů, které před sebou Tesla hrne. Automobilk­a je vysoce ztrátová, nabrala velké zpoždění s náběhem výroby nového modelu a u svých dodavatelů teď navíc zpětně uplatňuje slevy, aby se udržela v zisku. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia