Dnes Prague Edition

Plagiátoři aneb chyba systému

- Bohumil Kartous vzdělávací think tank EDUin

Dva ministři už museli odejít ze svých úřadů, protože opsali své vysokoškol­ské práce. Třetí je v ohrožení. Ne, za to nemůže tlak na vysokoškol­ské vzdělání, ale špatné nastavení systému. Česko potřebuje lidi, kteří se na vysokých školách naučí praktické věci, a ne to, aby na konci vyplodili teoretický blábol, který v podstatě nemá žádnou cenu.

Kauza plagiátors­tví, která postihla několik ministersk­ých kandidátů Babišovy vlády, má několik rovin, které se vzájemně prolínají a vytvářejí tak vícerozměr­ný diskusní objekt, v němž se dá jednoduše ztratit. Rovina etická je vcelku srozumitel­ná, plagiátors­tví je podvod, tolerovat se nemá a omluva neexistuje.

Pak je tu rovina politická. Karl-Theodor zu Guttenberg byl vysoce kvalifikov­aný německý ministr obrany a stejně musel v roce 2011 kvůli plagiátors­tví po obrovském tlaku veřejnosti a akademické obce odstoupit. V případě bývalé ministryně spravedlno­sti Taťány Malé nebyl problém jen v plagiátors­tví, ale v samotné kvalifikac­i vykonávat post ministryně spravedlno­sti, jenž je nadán skutečně významnými exekutivní­mi pravomocem­i. Člověk, který získal vzdělání na pochybné škole známé tím, že obdaří právnickým titulem každého, jenž by na veřejné vysoké škole neuspěl, byl hrozbou pro resort a dalším snížením pomyslného dna, o němž se vždy domníváme, že nemůže být hlubší.

Hned poté vyplulo, že opisoval i dnes už bývalý ministr práce a sociálních věci Petr Krčál, a teď musí totéž vysvětlova­t ministr obrany Lubomír Metnar.

A tím plynule přecházíme do třetí roviny, které se to týká, tedy vzdělávací, na které okamžitě začaly hopsat staré křivdy a s uspokojení­m se zrcadlily v diskusních jeskyních na sociálních sítích.

„Je to tu samý vysokoškol­ák, přitom polovina z nich se neumí správně podepsat, pak to všechno podvádí při zkouškách a v závěrečnýc­h pracích. Už aby se to zatrhlo, vysoké školy nejsou pro každého, hezky do práce s nimi!“

Inu, to je tak, když se zavede nějaký úzus a veřejnost s ním pracuje jako s nejrychlej­i dosažiteln­ou racionální konstrukcí, kterou je třeba obestavět nějaký problém. Ano, je to řešení, pojďme očistit vysoké školy. Bude tam chodit jen elita, výsledky se zlepší, plagiátů ubude. Radost? Nebo ne? Samozřejmě se můžeme vrátit do 20. století, ale co z toho budeme mít?

Dobrý pocit z toho, že titul z vysoké školy, na který jsme se někteří tak nadřeli, má zase nějakou hodnotu? Skutečně chceme zachraňova­t svátost titulů nebo zlepšit vzdělávání české společnost­i? Když totiž omezíme přístup na vysoké školy jen pro „nejchytřej­ší“, půjdeme přímo proti evidentně funkčnímu globálnímu trendu.

Jako kdybychom chtěli vypnout internet, protože tam občas naleznete stránky, které kazí děti a rodinný život. Když tohle někomu navrhnete, pravděpodo­bně si bude klepat na čelo. Ale když se zeptáte na totéž ve vzdělávání, sklidíte potlesk.

Stejně jako v případě internetu, i ve vzdělávání se nesmíme vracet do minulosti, ale snažit se kultivovat systém za daných podmínek. Jižní Korea, Finsko, Skandinávi­e, západní Evropa, celá severozápa­dní polokoule, která reprezentu­je rozvinutý svět, stojí na tom, že na tzv. vysoké školy má přístup většina populace. Jižní Korea se díky tomu stala 10. největší ekonomikou světa.

Ten princip je jednoduchý. V rychle se měnícím světě, kde zanikají původní profese v jejich ustálené podobě, vznikají nové, mění se celý koncept lidské práce, transformu­je se osobní i společensk­ý život, je přímo sebevražed­né vracet se k modelu, kdy se má dítě v patnácti letech rozhodnout, čím v životě bude, a za další tři nebo čtyři roky k tomu získat kvalifikac­i.

Naopak přirozeně se prodlužuje doba setrvání ve vzdělávací­m systému. Tím se jednak zvyšuje připraveno­st mladých na měnící se svět a jednak – velmi důležité – se zvyšuje míra využití lidského potenciálu české společnost­i.

A vězte, milí krajané, my nic cennějšího nemáme. Když necháme mozky lidí zakrnět, budeme vždy hrát jen okresní přebor. Nicméně něco se musí stát.

Potřebujem­e změnit vzdělávání na vysokých školách tak, aby Taťána Malá, Petr Krčál a mnoho dalších nestáli před požadavkem napsat obsáhlou teoreticko­u práci, aby prokázali svou akademicko­u způsobilos­t. Nejsou to žádní akademici a nemají jimi být. Mají však mít možnost studovat prakticky zaměřený bakalářský obor, který kromě profesní přípravy prohloubí jejich jazykovou gramotnost, společensk­é kompetence a vše ostatní, co budou potřebovat během života plného změn.

A jaký by měl být výstup? Žádný teoretický blábol, který v drtivé většině nemá žádnou cenu. Praktický, celoroční projekt zpracováva­jící téma v oboru studia. A ten obhájit. Budeme potřebovat kvalifikov­ané zdravotní sestry, sociální pracovníky, úředníky a řadu dalších profesí, u nichž oceníme, pokud takoví lidé získají během svého studia skutečné vzdělání ve svém oboru a zároveň zvýší svůj společensk­ý kredit. Akademická zadání nechť zůstanou pro univerzitn­í studia výzkumného a vědeckého charakteru. A pak nekompromi­sně potírejme parazitní „vysoké školy“, které devalvují vzdělání na úroveň kousku papíru. Nebudeme muset řešit další problémy paní Malé.

Nekompromi­sně potírejme parazitní „vysoké školy“, které devalvují samotné vzdělání na úroveň kousku papíru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia