Dnes Prague Edition

Za Kryštofem jen na Sázavu

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU Koná se zhruba v půli cesty mezi Prahou a Brnem, láká takřka výhradně na tuzemské hudebníky, má však přesto co nabídnout. Hlavními hvězdami letošního ročníku Sázavafest­u totiž budou kapela Kryštof a zpěvák Karel Gott. Přehlídka startuje dnes a ve Světlé nad Sázavou potrvá do soboty.

Je sudý rok a to znamená, že úspěšná kapela Kryštof pořádá své bienální Kryštof Kempy. Na vlastní sérii festivalů pro skalní fanoušky letos přizvali Petra Jandu z Olympiku či kapelu Nebe. A všechny zastávky jsou dávno a beznadějně vyprodané. Proto jediná šance, jak Kryštof ještě během léta vidět, je vyrazit právě na Sázavafest. Tady se kapela představí už dnes od 20.45 a společnost jí ve čtvrtečním programu budou dělat například Emma Smetana, Jana Koubková a Anna K, kapely Mandrage, Poetika a Iné kafe nebo dvě „malé party“velkých hudebníků – tedy Michal Prokop Trio a Oskar Petr Trio.

Gott pod širým nebem

Zítra přijedou největší taháky přehlídky ze Slovenska. Na hlavní scéně se před jedenáctou večerní představí u nás stále populární skupina No Name, na druhém pódiu o půlnoci naváže raper Rytmus. Dále se návštěvníc­i mohou těšit na Mira Žbirku, Lenny a kapely Mig 21, Jelen, Slza nebo Portless.

V sobotu si potom na Sázavafest­u zahraje jediný skutečně zahraniční umělec, pokud zůstaneme u toho, že slovenská hudební scéna je stále tak trochu naše. Sedmadvace­tiletý písničkář Graham Candy pochází z Nového Zélandu, ale svou kariéru nastartova­l v Berlíně. Věnuje se indie popu a zatím má na svém kontě jedno album a několik singlů.

Většina návštěvník­ů však v sobotu dorazí především na Karla Gotta. Po úspěchu v pražské O2 areně se žijící legenda rozhodla vystoupit také na velkém open air festivalu. V podvečer si tu zazpívá spolu s Jitkou Zelenkovou.

Další taháky závěrečnéh­o dne Sázavafest­u budou Vojtěch Dyk s B-Side Bandem, Monkey Business, Ewa Farna nebo stálice řady přehlídek posledních let – Jaroslav Uhlíř a smršť jeho nestárnouc­ích hitů, na nichž vyrostlo již několik generací.

Celofestiv­alová vstupenka přijde na 1 800, jednodenní lístky lze pořídit pouze na čtvrtek nebo sobotu a stojí 990 korun.

 ?? Foto: Petr Eret, MAFRA ?? Na vlnách popularity Zpěvák Richard Krajčo se svými fanoušky na předloňské­m Kryštof Kempu, který se konal v Plzni.
Foto: Petr Eret, MAFRA Na vlnách popularity Zpěvák Richard Krajčo se svými fanoušky na předloňské­m Kryštof Kempu, který se konal v Plzni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia