Dnes Prague Edition

Salcburk uslyší Plachetku, sbor zazpívá na jezeře

- — Věra Drápelová

PRAHA S létem opět nastal i čas světových přehlídek klasické hudby. Na některých dostávají příležitos­ti také čeští umělci.

Právě dnes vystoupí na proslulém Salcburské­m festivalu soubor Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem. V posledních letech jsou do Salcburku zváni pravidelně, provedli tam už Bachovu Mši h moll nebo skladby Monteverdi­ho a Bibera, Luks navíc loni dirigoval na jednom z matiné Orchestr Mozartea.

Letos je v Salcburku opět i se svým ansámblem a ve Velkém sále Mozartea uvede oratorium italského barokního autora Alessandra Stradelly San Giovanni Battista, zpracováva­jící osudy stejných postav jako Straussova Salome. Koncert má být ostatně jakýmsi protipólem k této opeře, která je rovněž na programu.

Kromě ní se letos bude hrát Čajkovskéh­o Piková dáma, Rossiniho Italka v Alžíru (s Cecilií Bartoliovo­u), Monteverdi­ho Korunovace Poppey nebo opera Proces od Rakušana Gottfrieda von Einema, který se inspiroval románem Franze Kafky. Světovou premiéru měla roku 1953 právě v Salcburku.

Operní sérii ovšem zahájí zítřejší premiéra Mozartovy Kouzelné flétny, v níž úlohu Papagena zpívá Adam Plachetka. Český basbaryton­ista účinkuje v Salcburku již v páté opeře a v třetí od Mozarta. Vystoupí po boku Matthiase Goerneho, který ztvární Sarastra, nebo Albiny Shagimurat­ové, jež zazpívá Královnu noci. Z pohledu do obsazení plyne, že americká režisérka Lydia Steierová přidala do děje činoherní postavu vypravěče, kterého se zhostí Klaus Maria Brandauer.

Salcburský festival, který potrvá do 30. srpna, má kromě oper a koncertů i prestižní činoherní řadu. Její tradiční součástí je Hofmannsth­alův Jedermann, letos se dále hraje například Aischylova tragédie Peršané.

Vodní Carmen

Festival jiného druhu se koná v dalším rakouském městě Bregenzu. Pyšní se atraktivní scénou pod širým nebem umístěnou přímo na Bodamském jezeře.

V posledních letech tu pravidelně vystupuje Pražský filharmoni­cký sbor, který se letos podílí na inscenaci Bizetovy Carmen. Kromě toho účinkuje i v opeře Beatrice Cenci od německého skladatele 20. století Bertholda Goldschmid­ta, vyprávějíc­í skutečný příběh z Říma konce 16. století, kdy byla mladá žena popravena za vraždu tyranského otce. Tato inscenace byla nastudován­a ve Festivalov­ém domě, který je každoročně vyhrazen raritám či soudobé hudbě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia