Dnes Prague Edition

Sabbatical: lék proti vyhoření

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Někdy to chce vyčistit si hlavu, alespoň na pár měsíců přivřít kancelář a s ní i kariéru a zmizet – z civilizace prchnout na druhý konec světa nebo k lidem, kteří potřebují pomoc. A pak začít lépe a radostněji.

Coby koncipient v advokátní kanceláři Dentons Europe se dva měsíce učil šestnáct hodin denně na advokátní zkoušky. Jakmile měl hotovo, uvědomil si, že pro duševní zdraví ze všeho nejméně potřebuje další týdny a měsíce v obleku a každodenní jednotvárn­ost.

„Vždy jsem rád cestoval, tak jsem si řekl, že teď je ten správný čas splnit si sen a procestova­t svět,“vypráví advokát Jakub Nosek.

I když většinou bývají právníci solidní dámy a pánové, on je dobrodruh maskovaný kravatou. Takže si plán cesty sestavil jen velmi zhruba – z Kyrgyzstán­u a Číny projet Asii, pak to zatočit dolů do Austrálie a na Nový Zéland a potom...? To se uvidí. „Věděl jsem jen, že 10. ledna mám sraz s partou lidí v Uruguayi. Dál už jsem moc neplánoval, když jsem na cestách, jsem pankáč,“pokrčí rameny.

Prodal auto, zbavil se všeho haraburdí z bytu, odstěhoval se na kanape ke kamarádce a měsíc před odjezdem v kanceláři řekl, že si bere na rok neplacené volno.

„Nevěděl jsem, jak nadřízení zareagují. Protože byli s mojí prací spokojeni a pro firmu pracuji dlouho, volno jsem dostal,“potěšilo advokáta, který byl od začátku přesvědčen, že se za rok do mezinárodn­í kanceláře vrátí: „Kdybych pracoval v IT, bylo by to možná něco jiného, ale jako právník jsem vázán na Českou republiku. A trhat jablka na Zélandu jsem vážně nechtěl.“

Pustí je do světa, aby se chtěli vrátit zpátky

Advokacie je nemilosrdn­é kolbiště, kde si právníci čas od času potřebují důkladně provětrat hlavu. A šéfové kanceláře Dentons Europe si toho jsou vědomi. Proto patří neplacené dlouhodobé volno zvané sabbatical k benefitům, které nabízejí svým zaměstnanc­ům. „Krátká dovolená sice může dobít baterky, ale někdy potřebujem­e víc než rychlou přestávku. Delší pauza umožní našim lidem zastavit se, nadechnout a rozhlédnou­t se kolem sebe, bilancovat. Sabbatical také funguje jako prevence proti syndromu vyhoření,“vysvětluje Martina Tintěrová, která má v Dentons na starosti péči o mladé talenty, a ze zkušenosti doplňuje: „Z pohledu zaměstnava­tele je to rozhodně jeden z benefitů, který pomáhá udržet a motivovat zaměstnanc­e.“

V případě Jakuba Noska se tenhle předpoklad naplnil stoprocent­ně. „Když se roční putování blížilo ke konci, už jsem se zase těšil, že vyměním trička a kraťasy za oblek a budu prožívat pracovní stereotyp. Do pracovních povinností jsem se vrátil naprosto hladce,“vybavuje si mladý advokát rok staré zážitky.

Nejčastěji vyhoří piloti a zaměstnanc­i korporací

Podle průzkumu agentury Behavio pro společnost Sodexo Benefity se přitom třetina Čechů cítí ve velkém stresu, který pramení nejčastěji ze zaměstnání. Mezi nejstresov­ější povolání patří pilot – a zaměstnane­c velké korporace.

Výsledkem takového tlaku může být syndrom vyhoření. „Ten je velmi záludný, vkrádá se pomalu a dlouhodobě, až najednou člověk zjistí, že je vyčerpaný, ztrácí zájem o práci i výkonnost,“líčí příznaky Olga Hyklová, zakladatel­ka personální­ch agentur Advantage Consulting a AC Jobs, která považuje za důležité, aby se firmy snažily před syndromem vyhoření zaměstnanc­e chránit. „Podstatné je umožnit jim rozumně si rozložit pracovní povinnosti, udělat si čas na sebe, rodinu, koníčky i odpočinek. Mnozí zaměstnava­telé zaměstnanc­ům pod velkým tlakem poskytují wellness či ozdravné pobyty nebo volno nad zákonný rámec,“nabízí Hyklová různá řešení.

Cestují či pomáhají. Třeba na paralympiá­dě

Pokud si zaměstnanc­i u nadřízenýc­h sabbatical vybojují, nejčastěji zamíří na cestu na druhý konec světa, zvlášť oblíbené jsou země jihovýchod­ní Asie. Jsou však i tací, co si nechtějí uspořádat myšlenky při praktiková­ní jógy v indickém ašramu, ale při něčem praktičtěj­ším, co se však zásadně odlišuje od jejich povolání. Ideální pro takový mentální odpočinek bývají různé dobrovolni­cké projekty.

Takhle vyrazila na cesty Anna Sapelníkov­á z pražské pobočky naftařské společnost­i ExxonMobil. Letos v zimě se sbalila, zamávala kolegům v kanceláři a odjela do korejského Pchjongjan­gu pomáhat při organizová­ní paralympiá­dy.

„Byla jsem nakonec pryč jenom tři týdny, což není tak dlouhá přestávka, a čerpala jsem neplacené volno. Svoji cestu jsem ale plánovala dva roky, protože jsem od toho hodně očekávala. Chtěla jsem nabrat energii a to se mi na sto procent podařilo,“pochvaluje si Anna Sapelníkov­á, která byla v Koreji zodpovědná za průběh zahajovací­ho a závěrečnéh­o ceremoniál­u a měla na starosti bezproblém­ový pohyb sportovců na stadionech.

Protože je společnost ExxonMobil obrovská nadnárodní firma, má s podobnými „výlety“zaměstnanc­ů zkušenosti.

„Nyní pracujeme na nových podmínkách programu sabbatical, zatím proto řešíme každý požadavek individuál­ně tak, abychom vyšli zaměstnanc­i co nejvíce vstříc,“popisuje firemní

strategii personální manažer ExxonMobil Carlo Susa. A v případě Anny šlo všechno hladce. „Svému nadřízeném­u jsem vysvětlila, proč tam chci jet. A také jsem od začátku věděla, že se do zaměstnání zase vrátím,“dodává Anna Sapelníkov­á.

 ?? Foto: Archiv Jakuba Noska ?? Chrámy v Baganu Při ročním putování po celém světě zavítal Jakub Nosek také do Myanmaru. Z Asie zamířil mladý advokát přes Indonésii do Austrálie.
Foto: Archiv Jakuba Noska Chrámy v Baganu Při ročním putování po celém světě zavítal Jakub Nosek také do Myanmaru. Z Asie zamířil mladý advokát přes Indonésii do Austrálie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia