Dnes Prague Edition

Půvabná Kadaň

Za krásami historické­ho města na řece Ohři

- — Vladěna Maršálková

Vjednom místě měří na šířku pouhých 66,1 centimetru a díky tomu je nejužší v Česku. Řeč je o Katově uličce v Kadani, jedné z mnoha zajímavost­í tohoto půvabného města na řece Ohři. Na své si tu přijdou milovníci historie i kuriozit, k nimž patří i výše zmíněná ulička.

Ta je dlouhá 51 metrů a spojuje staré město se Špitálským předměstím. Vznikla na počátku 14. století a původně sloužila k odvádění přebytečné vody z náměstí a také při obraně města. Podle pověstí byla v uličce zaživa zazděna rouhavá jeptiška, která tu prý vždy o půlnoci straší spolu s posledním kadaňským katem Ignácem Kaylem.

Ulička je součástí pozoruhodn­ého historické­ho jádra s mohutným středověký­m opevněním. Ačkoliv byla v 19. století část hradeb zbořena, většina původní fortifikac­e zůstala a dnes jde o jeden z nejdelších dochovanýc­h pásů hradeb v zemi.

Na opevnění navazuje původně gotický hrad, který se hrdě tyčí na skále nad řekou Ohří a patří mezi kulturní památky. Byl založen okolo poloviny 13. století jako sídlo královskéh­o správního úředníka a místo příležitos­tných pobytů panovníka. V 16. století získal pozdně gotické a renesanční úpravy, třicetilet­á válka mu však zasadila výrazné šrámy. Přestavby se dočkal po roce 1750, kdy se hrad změnil v kasárna. Právě této etapě v historii hradu, respektive období let 1918 až 1938, se věnuje výstava nazvaná Masarykova kasárna. Zájemci si ji mohou v prostorách hradu prohlédnou­t až do 28. října.

Mimořádně cenný je i františkán­ský klášter Čtrnácti svatých pomocníků z 15. století, který si s mírnými barokními úpravami dokázal uchovat svou původní středověko­u podobu. Unikátní je z architekto­nického hlediska takzvanými sklípkovým­i nebo diamantový­mi klenbami. Zachovaly se také nástěnné malby ze školy Lucase Cranacha staršího. Město Kadaň by rádo tuto českou národní kulturní památku dostalo na prestižní seznam UNESCO. V současné době v klášteře sídlí městské muzeum.

Zábava pro děti

Kadaňskou zajímavost­í bezpochyby je i nábřeží pojmenovan­é po slavné večerníčko­vé postavičce – Maxipsu Fíkovi. Rudolf Čechura psal příběhy Maxipsa Fíka a jeho kamarádky Áji v dnes již neexistují­cí obci Ahníkov u Kadaně. Lokalita u řeky Ohře je určena pro hlavně rodičům s dětmi, k dispozici je tu třeba akustický a skateboard­ový park či dvě kola umístěná u řeky Ohře, jejichž šlapáním je poháněno čerpadlo a z trysky voda stříká přímo do řeky. K vidění je tu také pět a půl metru vysoký duplikát pražského staroměsts­kého orloje i sochy Maxipsa Fíka a Áji.

S oblíbeným psem je rovněž spojeno zábavné putování nazvané Toulky Kadaní s Maxipsem Fíkem, které je určeno především malým obyvatelům i turistům. Putování zahrnuje 13 míst v Kadani a okolí, třeba františkán­ský klášter, baštu, Mikulovick­ou bránu, radniční věž či koupaliště, po jejichž návštěvě děti dostanou na speciální hrací kartu razítko. Pokud „zdolají“alespoň 10 míst, mohou se těšit na drobné ceny. Letos půjde sbírat razítka až do 30. září.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? kadaň Město na řece Ohři zve k návštěvě řady zajímavých míst. Za zmínku stojí třeba zdejší hrad, františkán­ský klášter či Katova ulička, která je nejužší v Česku. Děti zase ocení atrakce na nábřeží, jež nese jméno po oblíbené večerníčko­vé postavičce –...
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA kadaň Město na řece Ohři zve k návštěvě řady zajímavých míst. Za zmínku stojí třeba zdejší hrad, františkán­ský klášter či Katova ulička, která je nejužší v Česku. Děti zase ocení atrakce na nábřeží, jež nese jméno po oblíbené večerníčko­vé postavičce –...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia