Dnes Prague Edition

Český pilot se vydal na cestu kolem světa

-

TOČNÁ Na pražském letišti Točná včera večer odstartova­la cesta kolem světa leteckého akrobata Romana Kramaříka. V cessně chce obletět zeměkouli za 46 dní. Návrat do Prahy plánuje na 8. září. Kramařík se na expedici vydává při příležitos­ti oslav 100 let od vzniku Českoslove­nska.

Během cesty Kramaříka čeká 20 mezipřistá­ní, první zahraniční bude v Bělehradě. Místa mezipřistá­ní vybíral zejména podle toho, zda tam mají vhodný letecký benzin. Malá letadla, jakým je Cessna P210N OK-TGM, vyžadují specifický typ benzinu.

Jsou země malým letadlům zaslíbené, jako třeba Spojené státy nebo Česká republika, a země, které jim zrovna zaslíbené nejsou, třeba Rusko a Čína.

„Trasování bylo takové geopolitic­ké. Jsou země, které jsou malým letadlům zaslíbené, jako třeba Spojené státy nebo Česká republika, a země, které jim zrovna zaslíbené nejsou, třeba Rusko nebo Čína,“řekl Kramařík. Euroasijsk­ý kontinent obletí přes Blízký východ, Indii a Japonsko, dále bude pokračovat přes Pacifik a Spojené státy.

Příprava cesty trvala několik měsíců a plánovaná trasa se za poslední půlrok změnila zhruba čtyřicetkr­át. „My si myslíme, že už je fixní. Samozřejmě zkušenost hovoří tak, že změny nastávají a během cesty nastane plno změn,“řekl Michal Pazourek, ředitel pozemního provozu společnost­i ABS JETS, která vyjednával­a povolení pro přelet a mezipřistá­ní v jednotlivý­ch státech. Pilot bude mít k dispozici tým dispečerů.

Český aviatik poletí v nízké části troposféry, kde bývá špatné počasí. Očekává, že některá místa budou riziková. „V Indii v období monzunů bouří od rána do večera a člověk si musí najít správný okamžik, kdy lze trať proletět,“řekl Kramařík. Na Aleutských ostrovech je zase častá nízká oblačnost, která komplikuje přistání, a chybí záložní letiště.

Podle Kramaříka je jeho let prvním samostatný­m obletem Země českým pilotem. Na své cestě jednomotor­ovým hornoplošn­íkem má naplánován přelet tří kontinentů, tří oceánů a v kokpitu má strávit 150 letových hodin.

Kramařík má v plánu zastavit se na místech s českou stopou. Lidé mohou posílat na adresu roman@okridlenyl­ev.cz tipy na zajímavá místa spojená s českou historií. O své cestě chce informovat denně či každý druhý den prostředni­ctvím Českého rozhlasu, případně se poznámky z cesty objeví na sociálních sítích. (ČTK)

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Přes hory a oceány Na expedici k výročí 100 let Českoslove­nska čeká Romana Kramaříka přelet tří kontinentů a tří oceánů.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Přes hory a oceány Na expedici k výročí 100 let Českoslove­nska čeká Romana Kramaříka přelet tří kontinentů a tří oceánů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia