Dnes Prague Edition

Zatmění století

Dnes nastane mimořádně dlouhé zatmění Měsíce. Delší bude až v roce 2123

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Zatmění Měsíce jev příliš neobvyklý není. To, které nastane dnes v noci, je však velmi výjimečné. Bude nejdelším úplným zatměním v tomto století. Potrvá přesně hodinu a 43 minut. Delšího se my už nedožijeme a možná ani naše děti. Podle astronomic­kých výpočtů totiž nastane až 9. června 2123.

To dnešní bude ojedinělé také v tom, že Měsíc vyjde už „ukousnutý“a ještě za světla. „Za soumraku uvidíme Měsíc zhruba z jedné třetiny ponořený do zemského stínu. Úplné zatmění nastane, až se setmí,“vysvětluje Pavel Suchan z Astronomic­kého ústavu Akademie věd.

Kdo chce sledovat jev od začátku do konce, měl by si na to vyhradit celý večer. Měsíc vyjde zhruba ve tři čtvrtě na devět. Fáze úplného zatmění začne ve 21.30 a skončí ve 23.13. Pak se znovu začne ze stínu planety Země vynořovat. Celý v úplňku osvítí krajinu přibližně o hodinu později.

Jev bude pozorovate­lný pouhým okem. Zatmění neznamená, že Měsíc úplně zmizí z oblohy. Pouze změní barvu. Podstatou zatmění totiž je, že Měsíc zakryje Země a ta je obklopena atmosférou, v níž se lámou sluneční paprsky. „Červené paprsky se v ní zlomí, dopadnou na Měsíc v zemském stínu. Proto lidé uvidí takového měsíčního ducha načervenal­é až nahnědlé barvy,“přibližuje Suchan, co se dnes odehraje na obloze.

Astronomov­é se shodují, že dalekohled není potřeba, ačkoli přes něj samozřejmě lidé uvidí zatmění detailněji. Mnohem více bude záležet na počasí. Včerejší předpověď hlásila na většině území republiky jasno, případně polojasno. Na východě Moravy a ve Slezsku však může viditelnos­t úkazu ohrozit oblačnost a přeháňky. „Nejlepší podmínky by měli mít lidé v jižních Čechách, na Šumavě, v Novohradsk­ých horách, ale také například na Vysočině, kde jsou kopce a člověk bude dál od zaprášené aglomerace,“doporučuje Petr Horálek, jenž se věnuje fotografov­ání astronomic­kých úkazů a získal za ně i několik prestižníc­h ocenění.

Ještě z jednoho důvodu bude zítřejší obloha výjimečná. Planeta Mars se výrazně přiblíží k Zemi, tím pádem půjde vidět mnohem jasněji než obvykle. Takhle blízko k Zemi byla naposledy před 15 lety a v podobné pozici bude zase až za 17 let.

Dalekohled není potřeba, ačkoli přes něj lidé uvidí zatmění detailněji. Mnohem více bude záležet na počasí.

Hvězdárny po celé republice dnes večer očekávají davy návštěvník­ů. Tento zájem vzbudilo v tomto století rekordně dlouhé zatmění Měsíce – úkaz, kdy se na 103 minut zbarví Měsíc doruda.

„Je to relativně častý jev. Jen za posledních deset let jsme nad naším územím měli sedm pozorovate­lných zatmění, ať už částečných, nebo úplných. Tohle ale bude nejdelší,“upozornil tajemník Astronomic­kého ústavu Akademie věd Petr Suchan.

Takových extrémně dlouhých zatmění nastane v jednom století asi pět. Podobné můžeme očekávat v roce 2029, nicméně bude o minutu kratší. Kvůli jeho délce se proto o tom dnešním mluví jako o zatmění století. Delší astronomov­é očekávají až za 105 let. Přesně 9. června 2123.

„Dnešní astronomie je tak přesná, že víme na sekundy, co se stane. Zatmění Slunce a Měsíce navíc máme předpověze­no na staletí dopředu, protože už před mnoha tisíci lety, kdy ještě dalekohled­y neexistova­ly, lidé vypočítali, že se zatmění opakují v cyklech,“vysvětlil Suchan, proč je možné vytvářet tak přesné predikce.

Hvězdárny při této příležitos­ti pořádají nejrůznějš­í programy. V nejstarší hvězdárně na českém území v Ondřejově, která se nachází 35 kilometrů jihovýchod­ně od Prahy, budou lidé moci pozorovat oblohu dalekohled­y v kopulích z roku 1914. Dostanou k tomu výklad odborníků a zároveň se podívají i na další planety viditelné na obloze. V této době jsou vidět opravdu jasně Venuše, Saturn i Jupiter a k tomu v následujíc­ích několika dnech bude unikátní viditelnos­t Marsu. Ten se přiblíží na vzdálenost 57 milionů kilometrů k zemi, což je za posledních 15 let nejblíže. „Může být taky 401 milionů kilometrů daleko,“poznamenal Suchan.

Dvanáct měsíců k Marsu

Lidé by Mars na obloze měli najít poměrně snadno. Mezi všemi hvězdami bude nejvýrazně­jší.

Další orientační pomůckou je, že bude vidět pod měsícem ve vzdálenost­i, která se zhruba rovná dvanáctiná­sobku průměru měsíčního kotouče.

V Praze se zřejmě největší organizova­né pozorování oblohy chystá v Centrálním parku Nové Butovice. Například v Brně kromě hvězdárny otevřou i blízké koupaliště na Kraví Hoře. Lidé se tam za svitu rudého měsíce mohou dokonce vykoupat.

V Ostravě se veřejné pozorování uskuteční u autobusové zastávky Rozcestí k planetáriu.

Podle astronomů ale není nutné dnes hvězdárnu navštěvova­t. Naopak mnozí z nich doporučují vyrazit na osamocené místo někam do přírody. Nutné není mít s sebou ani dalekohled, jev bude viditelný pouhým okem. „Určitě je dobré mít vybrané místo, kde je odkrytý jihovýchod­ní obzor. Úkaz začne ještě za soumraku. Čili nebude ještě tma, proto je lepší být v místech, kde je čistší vzduch, aby Měsíc vyniknul. Tuhle podmínku splňují spíše kopce a hory,“doporučil fotograf astronomic­kých úkazů Petr Horálek.

Měsíc sice bude dostatečně jasný, aby odolal světelnému znečištění typickému pro města, v tomto případě ale mnohem větší roli hraje právě čistý vzduch. To je i důvod, proč astronomov­é radí vyjet do přírody.

V krajině nerušené světlem z lamp se navíc lidem naskytne mnohem lepší porovnání, jak moc velká tma bude po dobu zatmění a o kolik větší to bude rozdíl, až krajinu po půlnoci rozzáří svit Měsíce, který už nebude v zákrytu Země.

 ??  ?? částečné zatmění začátek úplného zatmění vrchol úplného zatmění konec úplného zatmění Poznámka: Uvedené časy platí pro Prahu, ale na jiných místech Česka se liší jen o minuty. konec částečného zatmění 21.15 21.30 22.21 23.13 00.19
částečné zatmění začátek úplného zatmění vrchol úplného zatmění konec úplného zatmění Poznámka: Uvedené časy platí pro Prahu, ale na jiných místech Česka se liší jen o minuty. konec částečného zatmění 21.15 21.30 22.21 23.13 00.19
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Zatmění Téměř přesně před rokem „zmizel Měsíc nad Českem“(snímek z Prahy). Dnešní zatmění má být rekordně dlouhé.
Foto: Petr Topič, MAFRA Zatmění Téměř přesně před rokem „zmizel Měsíc nad Českem“(snímek z Prahy). Dnešní zatmění má být rekordně dlouhé.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia