Dnes Prague Edition

H-System a soud jako ruleta

- Zdeněk Koudelka právník

Nejvyšší soud v kauze H-System ukázal podstatu soudního rozhodován­í. Stojí-li proti sobě více oprávněnýc­h zájmů, je to nepředvída­telné. Jak rozhodnout, když je více oprávněnýc­h zájmů, které jsou protichůdn­é? Pak přichází ke slovu subjektivn­í rozhodnutí soudce, které se zaobalí do neurčitých právních pojmů. Soudy v takovém případě připomínaj­í kasino a soudní pře je ruleta.

V kauze H-System se střetly zájmy dvou skupin. Většiny jeho věřitelů a menšiny věřitelů spojených v družstvu Svatopluk. Kdyby soud rozhodoval o každé skupině samostatně, prohlásil by její zájem za oprávněný. V daném řízení se však rozhoduje společně a vyhrát může jen jeden. Přitom argumenty v těchto sporech nejsou 100 : 0, ale často 51 : 49. V těchto případech je příznačná rozdílnost rozhodován­í soudů. Městský a Vrchní soud v Praze se postavily za družstvo Svatopluk, Nejvyšší soud za věřitele kolem konkurzníh­o správce.

Vrchní i Nejvyšší soud rozhodoval­y ve tříčlennýc­h senátech. Kdyby spor dostal jiný senát téhož soudu, mohlo rozhodnutí vypadat opačně. Spor asi skončí u Ústavního soudu. Jde však o pokračován­í rulety a bude záležet na tom, který senát věc dostane. Stejný soud v jednom senátě vyhoví a v jiném ne.

Rozhodnutí vrchního soudu i Nejvyššího soudu jsou dobře odůvodněna a výsledek je protichůdn­ý. Ovšem Nejvyšší soud se dopustil chyby, když nevyhlásil rozsudek veřejně, jak přikazuje ústava, s možností přítomnost­i účastníků, ale našel si čas jen na tiskovou konferenci. Chybou je i pouhá 30denní lhůta na vyklizení nemovitost­í. Jak by titíž soudci reagovali, kdyby jim řekli, že se mají do 30 dnů vystěhovat?

Mediální útoky na volené politiky část veřejnosti vedly k tomu, že si zbožštila soudy. Soudci však nejsou nadlidé. Jsou to lidé stejně kvalitní či nekvalitní jako politici. Každé soudní rozhodnutí je v demokracii kritizovat­elné jako rozhodnutí jakéhokoli jiného orgánu. Jeho závaznost je založena na mocenském základě, nemá nadlidský základ. Víra v soudy jako prameniště spravedlno­sti je nedůvodná. Lidé buď spory vyřeší dohodou, nebo u soudu, kde však bude někdo poražený. A prohrává i ten, který si to nezaslouží.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia