Dnes Prague Edition

Víkend ve znamení vína, jídla a designu

- — Andrea Vránová

Dyzajn market Prázdniny Náměstí Václava Havla u Národního divadla se v sobotu a v neděli od 10 hodin přemění na tržnici, kde bude své výrobky prodávat 180 designérů. V nabídce se objeví nejen oblečení a šperky, ale také hračky či bytové doplňky. Na pódiu bude hrát hudba, pro děti je po oba dny od 11 hodin připraveno divadelní představen­í a na programu je také „čichací“soutěž. Vstup je zdarma.

Festival jako víno

Milovníci vína si přijdou na své v sobotu na vinici sv. Kláry v Troji, kde proběhne degustace vín. Půjde především o vína z malých rodinných vinařství, která nejsou běžně k dostání. Degustuje se ze skla a za tónů živé hudby. Moravská vína se budou snoubit s cimbálovko­u a moravskými pochutinam­i, italská vína s italskou gastronomi­í, k degustaci afrických vín zahraje africká hudba. Představí se například české skupiny The Brownies nebo Dabljů. Ve vinici, která se pyšní nádherným výhledem na Prahu, nebudou chybět ani stánky s jídlem. Festival začíná v 9 hodin, vstupné je 200 Kč pro dospělé a 90 Kč pro děti, studenty a seniory. Cena zahrnuje vstup do vinice, prohlídku podzemí, vstup do botanické zahrady a skleníku Fata Morgana, skleničku na degustaci.

DOXíkův dětský den

Už sedmým rokem se poslední červencovo­u sobotu od 14 do 18 koná v holešovick­ém Centru současného umění DOX dětský den, který je vždy zaměřen na tvoření. Děti si budou moci vytvořit třeba speciální helmu, s níž uvidíte svět úplně jinak. Pomůžou jim k tomu třeba zrcátka a různé fólie. Také se bude malovat na černý papír a s jedním „jakosklo“materiálem si děti zkusí odlévání, střihání a tvarování skla. Každý, kdo projde všechny čtyři dílničky, si navíc odnese malý dárek. Společný vstup do galerie pro jednoho dospělého a jedno dítě je 90 korun, každé další dítě navíc pak 60 korun.

Americký GastroFest Burrito, tacos, fajitas, hot dog, argentinsk­é steaky, kubánské sendviče, peruánské tapas, nejrůznějš­í burgery... Bývalý trojský pivovar se po oba víkendové dny vždy od 10 do 19 hodin stane Mekkou všech fanoušků americké kuchyně. Bude se tam totiž konat festival tradičního jídla ze Severní, Latinské a Jižní Ameriky. Jako zákusek se nabízí nejstudeně­jší „kuličková“zmrzlina na světě, která má při podávání –35 °C. Kromě jídla jsou připraveny i další atrakce jako stolní fotbálek nebo air hokej, pro děti třeba malování na obličej. Vstup do areálu je zdarma.

Festival Ynspirolog­y

Plnou hrst letní inspirace nabídne o víkendu 3. ročník festivalu Ynspirolog­y, který se koná v areálu Žlutých lázní. Na festivalu se představí český účastník Eurovize Mikolas Josef, vítězka Superstar Emma Drobná nebo skupina Slza. Areál bude rozdělen do čtyř zón. Ve FIT zóně budou návštěvník­ům k dispozici sportovní aktivity, jako je slackline nebo beach volleyball, v DIGI zóně si užijete virtuální realitu a hry a GIRLS zóna poradí s make-upem. Vstupenky koupíte na www.ynspirolog­y.com od 345 korun.

 ?? Foto: Lucie Illésová ?? Sportu zdar V minulosti se v DOX při dětském dnu malovalo i hráběmi na plátno během „lyžařských“bojů o papírovou kuličku.
Foto: Lucie Illésová Sportu zdar V minulosti se v DOX při dětském dnu malovalo i hráběmi na plátno během „lyžařských“bojů o papírovou kuličku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia