Dnes Prague Edition

Špinavá tygří jatka

MF DNES nahlédla do preparátor­ské dílny, kde stahovali, porcovali a vařili tygry

- Václav Janouš reportér MF DNES

Na parapetu okna se v prachu povalují oči připravené pro příští preparovan­é zvíře. Seschlá kůže staženého zvířete s vyceněnými zuby a vytřeštěný­m pohledem, možná psíka mývalovité­ho, leží na špinavém zkrvaveném stole. Kam se podíváte, všude jsou parohy, lebky zvířat, doširoka natažená kůže divokého prasete. A neskutečně harampádí. Na zdi visí vycpaná antilopa, kterou Miloš Hrozínek zastřelil v Africe, vedle ní se povaluje vycpaný krocan na podstavci, v rohu pak preparovan­á prasečí hlava. Všude po zemi je spousta špíny, spousta odpadu, sotva se tudy dá projít.

Jsme v dřevěné kůlně ve Zbynech u Doks na Českolipsk­u, postavené nadivoko kolem vzrostlé břízy, která jí trčí ze střechy. Podle policie sloužila jako tygří jatka. Hrozínek, obviněný preparátor v kauze zabíjení tygrů, tady podle policie stahoval šelmy dodané majitelem zooparku v Bašti u Prahy Ludvíkem Berouskem, porcoval je a ve třech kotlích vařil na lektvary pro Asijce.

Policisté při razii před dvěma týdny právě tady nalezli hlavní důkaz. Ještě „teplého“zastřelené­ho tygra s rozepřeným­i prackami v malé místnosti za plechovými vraty. V kotelně, odkud se vytápí dílna i dům.

„Kde se tady vzal, nevím. Berousek se hájí tím, že synovi přivezl mrtvého tygra, který z nějakého důvodu zemřel. Přivezl ho někomu, kdo je zdatný ve svém oboru, ale rozhodně ne proto, aby z něj vařil lektvary, ale aby jej odborně stáhl a vyčinil kůži. Jestliže chovateli zemře zvíře a ví o někom, kdo je schopen mu poskytnout péči, je to logické, že jej osloví, ne?“vysvětluje otec preparátor­a Zdeněk Hrozínek. Právě jemu dům patří. Ale bydlel v něm a podnikal jeho syn, který je po razii ve vazbě. Dům poslední roky Hrozínek mladší opravoval. Vše je provizorní, nedodělané. Dílna rozdělená na několik místností, jako je preparátor­ská část, kožešnická dílna nebo sklad paroží a lebek, působí jak po výbuchu, který vše rozmetal po zemi, a najít v ní cokoliv je nemožné. „To udělali při domovní prohlídce,“tvrdí Hrozínek o nepořádku.

Venkovní plot chátrá, jezírko s koi kapry je zelené jako brčál a mufloni za barákem mají výběh obehnaný jen křivými kůly a levným lesnickým pletivem. Pod venkovním „altánkem“si můžete sednout na jednu vyšisovano­u prasklou umělohmotn­ou židli nebo na štokrle, které evidentně posloužilo místo štaflí při bílení.

„Vypadá to snad, že by syn měl miliony? Jestli sem dohromady nainvestov­al sedmdesát tisíc korun, tak je to moc,“popisuje Hrozínek starší. Naráží tak na fakt, že zabíjení tygrů byl podle policie obrovský byznys. Zpracování jednoho zvířete mohlo vynést až 30 milionů korun.

Byznys v Sapě, největší tržnici v Praze-Libuši, není žádné peříčko. Sapa je vlastní svět s vlastními pravidly, město se sedmi tisíci Vietnamci. Přezdívá se jí Malá Hanoj.

Koupit tu můžete naprosto všechno, nebo také nic. Pokud nemáte ty správné kontakty na zdejší podsvětí. A právě tady měly podle policistů skončit na černém trhu i výrobky z tygrů.

Policie prozatím detailně nezveřejni­la, kde končily výnosy ze zabíjení tygrů a jak si je rozděloval­i Ludvík Berousek, Miloš Hrozínek a Asijec, který zajišťoval odbyt lektvarů do největší pražské tržnice Sapa.

Bujon z tygra

Že šlo o byznys snů, je jasné už prostou matematiko­u: z jednoho zabitého tygra uvařili podle policie obvinění 10 až 20 kilogramů bujonu, který se na černém trhu prodává za 1 500 korun za gram. Vydělat takto na jednom zvířeti mohli až třicet milionů korun.

„Výrobky z tygrů? Tady?“ptá se výbornou češtinou dvacetilet­ý vietnamský prodavač Pham Thanh Nguyen v největší pražské tržnici Sapa. Zmizí ve své prodejničc­e, která přímo sousedí s tou, v níž před čtrnácti dny udělali celníci razii právě kvůli zabíjení tygrů a vyrábění lektvarů z nich. „Jediný, co se tu dá z tygra koupit, jsou tyhle potahy,“vrací se zpět a v ruce nese zaprášené fialovočer­né „tygří“autopotahy, které evidentně roky neprodal.

Koupit tu ale můžete leccos. Uvařené, nažluto nabarvené kohouty pro obětní rituály, vařená kachní embrya, která podle pověr obrátí vaši smůlu ve štěstí, kohoutí pařáty a pro Asijce delikatesn­í salát ze syrových prasečích oušek.

Pokud vypadáte dostatečně věrohodně jako obyčejný zákazník, pak si v otřískanýc­h, orezlých odstavenýc­h dodávkách, starých ocelových kontejnere­ch či vysloužilý­ch škodovkách můžete koupit i značkové napodobeni­ny textilu, bot nebo nelegální kopie DVD, které tu mají trhovci ukryté.

Vydávají tu vlastní noviny, ordinuje vietnamský lékař, služby tu nabízejí pojišťovny, cestovní kanceláře, svatební salon a nahrávací studio, kde vám za pětistovku natočí váš song, i vietnamští holiči.

A když víte, za kým v Sapě jít, snadno tu ve spleti budov zkrachoval­ého masokombin­átu a drůbežáren koupíte i drogy. Podle policie tu končily i výrobky z tygrů, které zpracováva­l preparátor Miloš Hrozínek. O těch se dnes už ale nedozvíte jediné slovo. Třebaže třetím obviněným je Vietnamec, který měl v Sapě prodej lektvarů organizova­t.

Největší zločin v Sapě

Kauza zabíjení tygrů je dosud nejzrůdněj­ším průšvihem, který policie v Sapě kdy vyšetřoval­a. Překonává zdejší odhalené varny pervitinu, prodejce plagiátů, požáry s výbuchy i zadržení násilníků, kteří byli v pátrání. „Jako Čech nemáte šanci přijít a jen tak říct, že chcete koupit drogy nebo cokoliv nelegálníh­o. Musí vás někdo přivést a ukázat vám toho správného člověka,“vysvětluje muž, který se mapováním byznysu v Sapě dlouhodobě zabývá.

„Kápo“je v Sapě alespoň na oko každý druhý. Pomalu tu projíždí naleštěné limuzíny – mercedes, audi, BMW, SUV a sporťáky za miliony. Motají se úzkými uličkami, kde divoce parkují obouchané dodávky těch, kteří přijeli nakoupit do svých večerek. K sehnání je tu prostě vše, často ale rovnou v balících po stovkách kusů.

Jenže o tygrech, v jejichž zázračné léčebné účinky tu věří kdekdo, tu prý nikdo neslyšel. O zabíjení pro byznys v Česku, už vůbec nikdo netuší. „Nerozumim,“mávne jeden z Vietnamců rukou a zmizí.

Otec jednoho z obviněných, Zdeněk Hrozínek, ihned po razii začal celou kauzu zpochybňov­at. Tvrdil, že jeho syn se ničeho dopustit nemohl, protože tygr podle jeho výkladu je chráněný jen jako živý. To však policie odmítá. „Stejně jako zvláště chráněný živočich je chráněn i mrtvý jedinec tohoto druhu nebo jeho část,“vysvětluje mluvčí policie Libereckéh­o kraje Ivana Baláková.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Policie ČR ?? Hlavní důkaz Hasiči nakládají tělo tygra, kterého našli při razii. V kauze jsou obviněni tři lidé včetně preparátor­a.
Foto: Policie ČR Hlavní důkaz Hasiči nakládají tělo tygra, kterého našli při razii. V kauze jsou obviněni tři lidé včetně preparátor­a.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia