Dnes Prague Edition

Španělé jenom naznačili. A vlna migrace je tu

Za poslední tři dny připlulo ke španělským břehům 1 300 migrantů. Španělé najednou zjišťují, že jejich tábory jsou plné a nemají je kam umístit.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

MADRID Byly to dramatické záběry, když nějakých sedm stovek migrantů proniklo přes šestimetro­vý plot španělské severoafri­cké enklávy Ceuta. A vláda v Madridu je rázem v těžké situaci.

Je to jen pár týdnů, kdy poučovala italské politiky o nutnosti vstřícného přístupu k přistěhova­lcům. Tehdy také premiér Pedro Sánchez nadhodil, že vysoké ocelové ploty nejsou humánní a je třeba je upravit, aby třeba někoho nezranily.

Teď najednou Španělé zírají, co jejich náznaky uvedly do pohybu. Hlavní imigrační trasa Středomoří­m mění směr. Itálie přibouchla dveře, takže v kurzu je najednou Španělsko. A není připraveno.

Andaluské pobřeží na jihu Španělska je přeplněné žadateli o azyl a tamní přijímací tábory naplněné k prasknutí. Ostře sledovaný vpád 700 migrantů je přitom pověstnou kapkou v moři. Ve stejné chvíli připlulo po moři 1 300 zájemců o azyl. „Jsme teď ve stejné situaci, jako byla italská Lampedusa,“stěžuje si José Ignacio Landaluce, starosta jihošpaněl­ského města Algeciras, kde stovky imigrantů bloudí ulicemi a úřady je nemají kde ubytovat. (sla)

MADRID Odhodlání bývá někdy silnější než překážky.

Ani zdvojený, šest metrů vysoký plot, zakončený ostnatým drátem, teď nezadržel sedm stovek afrických imigrantů, kteří se chtěli dostat do Ceuty, španělské enklávy na severoafri­ckém pobřeží.

Překonali bariéry i odpor strážců hranic pomocí nehašeného vápna a sprejovými lahvemi s hořlavinou.

Byl to největší takový útok migrantů na zranitelno­u unijní hranici za poslední měsíce.

Španělsko se tak během krátké doby dostalo už podruhé do záře reflektorů.

V polovině června přijalo více než šest stovek migrantů z lodě Aquarius, které předtím odmítly převzít Itálie a Malta.

Vstřícný premiér

Madrid tehdy udílel italským politikům morální lekce. Nový španělský premiér za socialisty Pedro Sánchez vzkázal, že chce být k běžencům vstřícnějš­í než jeho pravicový předchůdce Mariano Rajoy.

„Patří to k našim nejzákladn­ějším povinnoste­m,“prohlásil Sánchez k přijetí odmítaných migrantů.

Teď ale zjišťuje, že to není jen tak. I v důsledku jeho otevřené politiky a tvrdšímu kurzu Italů se oproti loňsku příliv migrantů ke břehům Iberského poloostrov­a zdvojnásob­il.

„Jak Itálie přivřela dveře, víc běženců hledá cestu západním směrem,“říká šéf španělské diplomacie Josep Borrell.

A Španělé najednou připouštěj­í, že je nemají, kde ubytovat.

Tábory v Andalusii na jihu země jsou přeplněné k prasknutí. Nemají běžence kam posílat a nemohou se postarat o další, kteří tam míří.

„Čekám, že politici v Madridu přijmou svůj díl odpovědnos­ti a budou nám více pomáhat,“řekla šéfka andaluské regionální vlády Susana Diázová.

V průměru se teď každým dnem dostane do Španělska přes 220 migrantů. Španělé už předstihli jak Řecko, tak Itálii v počtech přijímanýc­h běženců.

Španělsko se stalo hlavní vstupní branou migrace do Evropy.

Končí na ulici

Ne všichni přitom na vratkých člunech pašeráků cestu přežijí. Podle humanitárn­ích organizací zahynulo od počátku roku ve vlnách Středozemn­ího moře na cestě ke španělským břehům už přes 300 lidí. To je dvakrát víc než za stejné období minulého roku.

Ti co připlují, postávají před branami přeplněnýc­h azylových center. Mnozí to nakonec vzdají a hledají si práci či nějaký přístřešek na vlastní pěst. Obvykle tak končí na ulici, přespávají v městských parcích či někde na nádraží.

Několik stovek z nově příchozích přespává podle listu El País na základně pobřežní stráže. Další se tísní na policejní stanici ve stotisícov­ém městě Algeciras nedaleko Gibraltaru.

Španělští policisté varují, že taková situace je dlouhodobě neudržitel­ná a může přinést závažné zvýšení kriminalit­y. Vláda problém neřeší.

Další azylanti se procházejí ulicemi jihošpaněl­ských měst Medina Sidonia nebo Chiclana. Marně přemýšlejí kam jít, když opustili policejní stanice, kde byli po příchodu vyšetřován­i.

Nikdo nečeká, že se situace v krátké době zlepší. S tím, jak ke Španělsku už míří další čluny pašeráků, se spíše potíže prohloubí. Ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska ubezpečil, že politici v Madridu intenzivně hledají cesty, jak běžence přemístit do dalších španělskýc­h regionů. Avšak centra jsou přeplněná i tam.

 ?? Foto: Reuters ?? Vylodění ve Španělsku Migranti z Afriky včera překonali Gibraltars­ký průliv a ze člunů vyskákali na pláži mezi přítomné dovolenkář­e.
Foto: Reuters Vylodění ve Španělsku Migranti z Afriky včera překonali Gibraltars­ký průliv a ze člunů vyskákali na pláži mezi přítomné dovolenkář­e.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia