Dnes Prague Edition

Ředitel Homolky rezignoval

- — Lada Režňáková

PRAHA Ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva končí. Mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví včera potvrdila, že na funkci rezignoval.

Podle České televize Oliva odstupuje ze své funkce po dohodě s ministrem Adamem Vojtěchem. Oliva se tak rozhodl po výsledcích hloubkové kontroly veřejných zakázek nemocnice. Zjištění kontroly považuje ministr za závažná.

„My jsme se sešli, protože to považuji za korektní, nad závěry kontroly, kterou provedlo ministerst­vo zdravotnic­tví v nemocnici. Týkala se nákupu, veřejných zakázek a podobně. On se rozhodl, že ukončí to působení. Rezignoval, a tím to pro mě je uzavřeno,“řekl ministr Adam Vojtěch České televizi.

Jeho úřad v nejbližší době vypíše výběrové řízení na nového ředitele. Prozatím nemocnici povede primář

Josef Vymazal. „Uzavřeli jsme s panem ministrem gentlemans­kou dohodu, i když po věcné stránce jsme se neshodli na vyhodnocen­í a interpreta­ci výsledku kontroly ministerst­va zdravotnic­tví. Nemocnici jsem v říjnu 2014 převzal hluboce podinvesto­vanou a se čtvrtmilia­rdovým dluhem. Jsem přesvědčen, že jsem za téměř čtyři roky svého působení ve funkci ředitele se svým týmem odvedl dobrou práci a jako krizový manažer jsem svůj úkol splnil,“uvedl Oliva včera v tiskovém prohlášení.

Šéfovi zlomila vaz kontrola

Ve čtvrtek přinesl deník Právo informace o hloubkové kontrole, která probíhala mezi dubnem a červnem 2018 a odhalila neplatné smlouvy za více než 402 milionů korun. Nemocnice to odmítla.

Podle výsledků kontroly nemocnice neuvedla kontrakty v registru smluv, a tak podle auditorů porušila zákon. Kontroloři objevili také neprůhledn­é a zmatečné veřejné zakázky, které nemocnice sama zadávala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia