Dnes Prague Edition

Šéf zoo: Velká zvířata nemůže chovat každý

- — Jakub Pokorný

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek už dlouho upozorňuje na otřesné podmínky, v jakých v Česku žijí někteří tygři a další velká zvířata. Má na mysli hlavně různé zvěřince. Podobným zařízením je i Zoopark Zvole, proslavený útěkem pumy, nebo zoopark Bášť, kde byla velká policejní razie.

Bobek v rozhovoru pro MF DNES navrhuje, aby šelmy, slony či lidoopy směli držet jen chovatelé, kteří splní přísné podmínky. Nebyl by však tak přísný jako KDU–ČSL, která by umožnila jen existenci státních zoo. Tento týden navrhla KDU–ČSL striktní zákon, aby zoo směly provozovat jen obce, stát a kraje. Je to správná cesta? Chov exotických zvířat u soukromník­ů určitě není apriori špatně. Řada plazů a ptáků byla zachráněna právě v soukromých chovech u různých nadšenců. V souvislost­i s šelmami navrhuji, že by měly být stanovené kvalifikač­ní předpoklad­y pro jejich chov, aby je prostě nemohl chovat úplně každý. Stát by měl stanovit minimální kritéria prostorová, ale i podmínky týkající se pohody zvířat. Nemělo by být možné, aby se matkám brala mláďata na mazlení. Měla by být databáze šelem propojená s DNA databází, aby nešlo švindlovat s evidencí. Začtvrté je nutné i nouzové zařízení pro zvířata odebraná veterináři z nevyhovují­cích chovů.

Pak by stát musel zorganizov­at velké stěhování zvířat? Spousta špatných chovů by zanikla...

To není pravda. Muselo by být přechodné období. Navíc, když by byly předpisy vymáhány, vynutila by se lepší péče o zvířata. Ale na místě je i úvaha, aby vybrané skupiny zvířat byly chovány pouze v licencovan­ých zoologický­ch zahradách. To by se mohlo vztahovat například na velké šelmy, slony nebo lidoopy. Samozřejmě by se šelmy mimo zoo nechaly dožít. To by bylo to přechodné období.

A co cirkusy?

Víte, cirkusy – ty dobré – jsou součástí našeho kulturního dědictví. Ale když vidíte, jak nějaký cirkus strčí slona do automyčky, tak je jasné, že zrovna sloni by už do cirkusů chodit neměli. A stejně tak velké kočkovité šelmy.

Kde se ta zvířata v „zookoutcíc­h“vlastně berou? Pašování se tvrdě postihuje a pašovat tygra asi ani nejde?

V případě šelem ze zookoutků už jde v podstatě o „tygry domácí“a „lvy domácí“. Nejenže neznáte jejich původ, ale jsou to zkřížené poddruhy. Nemají z hlediska ochrany přírody hodnotu tygrů z tradičních zoo. Kde se vezmou? Jsem si jist, že to nejsou pašovaná zvířata. Velké kočkovité šelmy byly už dávno v cirkusech a dnes jsou namnožená v soukromých chovech. Bohužel to množení probíhá i z čistě zištných důvodů. Třeba také proto, aby bylo dost mláďat na mazlení. A právě jejich vysoká „spotřeba“vyvolává i otázku, kam se zvířata podějí, když odrostou? Odpovědí může být právě zařízení pana Berouska, ačkoli nechci říci, že všechna mláďata skončí špatně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia