Dnes Prague Edition

Co se také podařilo

-

Prototyp antiferoma­gnetické paměti, který umožňuje podstatně rychlejší zápis dat než v současnost­i užívané technologi­e, sestavil tým pod vedením Tomáše Jungwirtha z Fyzikálníh­o ústavu Akademie věd. „Náš nový typ paměti na bázi antiferoma­gnetů umožňuje až terahertzo­vou rychlost zápisu a uplatnění v umělých neuronovýc­h sítích. V současnost­i vyvíjíme aplikaci antiferoma­gnetické paměti pro naši komerční technologi­i detekce vozidel,“říká Jungwirth.

Jak dostat lék do buněk Efektivní způsob, jak dostat molekuly za buněčnou membránu, objevili vědci z Ústavu organické chemie a biochemie. Zjistili, že molekuly peptidů se stejným nábojem se mohou spojit a tento „vláček“se dostane za buněčnou membránu. Nyní hledají cesty, jak na něj naložit léčivé látky.

Jak vznikají nové druhy

Gen, který je odpovědný za samčí neplodnost u mezidruhov­ých kříženců, objevil Jiří Forejt z Ústavu molekulárn­í genetiky. Odhalil jeden z důležitých článků při vzniku nových živočišnýc­h druhů. Egyptologo­vé z Karlovy univerzity vytvářejí databázi pěti tisíc úředníků, kněží a členů královské rodiny, pohřbených v době stavitelů pyramid v Abúsíru, Sakkáře a Gíze. Za pomoci speciálníh­o softwaru, který vznikl na ČVUT, dávají dohromady jejich příbuzensk­é vztahy. Mapují díky tomu složitou strukturu moci za egyptské Staré říše a svůj výzkum nazývají kyber-egyptologi­í.

Supermikro­skopy

Mikroskopy se superrozli­šovací schopností staví tým Marka Piliarika z Ústavu fotoniky a elektronik­y, v souvislost­i s vlastnostm­i těchto výkonných přístrojů se hovoří o nanoskopii či nanooptice.

 ??  ?? Příbuzní od pyramid
Příbuzní od pyramid
 ??  ?? Data rychlostí blesku
Data rychlostí blesku
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia