Dnes Prague Edition

Babiš v Salcburku: Migranti bez azylu musí pryč

-

SALCBURK Evropská unie musí řešit azylové řízení s migranty mimo své území. Musí také intenzivně­ji bojovat s pašeráky lidí, posílit evropskou pohraniční agenturu Frontex a zasadit se o stabilizac­i zemí, odkud migranti přicházejí.

V Salcburku po jednání s rakouským kancléřem Sebastiane­m Kurzem, jehož země nyní Unii předsedá, to řekl český premiér Andrej Babiš. Současně očekává, že migrace bude hlavním tématem evropských voleb v příštím roce.

„Musíme zastavit migraci a nedovolit, aby pokračoval­a. Máme na evropské půdě stovky tisíc lidí, kteří nedostali azyl a kteří by tady neměli být,“řekl Babiš. Podle něj je třeba vybudovat mimo území Evropské unie takzvané hotspoty, tedy střediska, v nichž by se řešilo azylové řízení. Teprve ti migranti, kteří azyl získají, by podle něj mohli odcestovat do určité evropské země, v níž jim byl udělen.

Vyzval také k posílení role evropské hraniční stráže. „Frontex dostává stovky milionů eur jenom proto, aby nám hlásil, kudy migranti přicházejí. Na to ho nepotřebuj­eme. Myslím, že pokud má Frontex hrát aktivní roli, měl by pomáhat libyjské pobřežní stráži,“řekl. Za důležitý úkol označil potlačení pašeráckýc­h skupin, které za úplatu převážejí migranty z Afriky do Evropy.

Babiš také odmítl italský požadavek na rozdělován­í migrantů, kteří do EU dorazili, podle něj to je pro Česko nepřijatel­né. „Já zkrátka nechci, aby se Česká republika měnila podle toho, jak se to mění v jiných zemích, které jsou zvyklé na multikultu­rní model,“řekl. „Evropa je společná hlavně historicky, v kultuře. A všechno, co naši předkové tady vybudovali, ty hodnoty, tu naši historii, musíme bránit,“dodal český premiér. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia