Dnes Prague Edition

Amišové na ďáblově hřišti

Komunita Amišů v Severní Karolíně nepatří k těm velmi striktním. Přesto se tu nesmí fotit a mobil je lepší neukazovat. Ten je totiž stejně jako jiné výdobytky moderní doby zakázán. Jak to vypadá, když se Amišové setkají s naším světem?

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

Jestli budeš pokračovat s tím focením, tak tě budu muset vyhodit, jsou to naše pravidla, máme to zakázané,“křikne na mě manažer Tim z amišského obchodu Shiloh v osadě Hamptonvil­le v Severní Karolíně. Pomalu schovávám telefon do kabelky, na jeho rozzlobený pohled a vyděšené zlostné oči ale dlouho nezapomenu.

Stejně tak na fakt, že Amišové se prostě nesmějí podívat do fotoaparát­u, natož do chytrého telefonu. Moderní technologi­e včetně elektřiny jsou v amišských osadách maximálně omezené. Co je úplně zakázané, jsou masové sdělovací prostředky jako televize nebo rádio a nejvíce internet. Ten je skutečně vnímán jako poselství ďábla.

Tvůj život bych žít nechtěl

Komunita, kterou jsem navštívila, je poměrně malá, má asi 100 rodin, které žijí daleko od frekventov­ané hlavní silnice I 77 mířící na sever ze Severní Karolíny do státu Virginie. Mezi poli a lesy jsem projížděla tak hodinu. Pak už jsou vidět jen farmy, dobytek, koně v zápřahu typických dřevěných bryček, jednoduché domy bez satelitů.

Bylo by naivní si myslet, že při svém neohlášené­m výletu nepůsobím divně. Pořád hledám někoho, s kým bych se dala do řeči. Dojednat si návštěvu předem totiž nejde, Amišové používají telefon pouze v nutnosti, a to ještě musí být veřejný. E-mail poslat nemohu, odsuzují internet, a na obyčejnou poštu by zřejmě ani neodpovědě­li. Jak se tak „nenápadně“procházím kolem ohrad s koňmi a stodolami, vidím najednou venku chlapíka s typickým plnovousem a slaměným kloboukem, jak opracovává něco ze dřeva. Dívá se na mě možná více zvědavě než já na něho.

„Ahoj, jak se máš,“zkouším to. „Jdeš si koupit nějaký nábytek z přírodního dřeva?“ptá se vousáč. Zalapala jsem po dechu.

„Ne, ale můžeš mi ho ukázat?“ptám se s nadějí, že tento Amiš bude více přátelský než ten v obchodě. „A odkud jsi“? reaguje na můj evropský přízvuk. Bariéry se prolomily. Navzájem jsme si potřásli pravicí a truhlář Ben Luthy mi ukázal nejen svůj dřevěný nábytek, ale také se rozpovídal o životě v komunitě a dokonce, což bývá prý velmi neobvyklé, mě představil i své manželce.

Ben má sice jen základní vzdělání a do školy chodil osm let, ale věděl, kde je Česká republika a že je hlavní město Praha, což nevědí ani někteří Američané s vysokoškol­ským vzděláním.

Ptala jsem se, kde se to naučil, prý čte knížky. „Moji prarodiče byli Amišové, samozřejmě i rodiče, nic jiného neznám a tvůj život bych ani žít nechtěl,“usmívá se Ben. Je mu 34 let, má šest dětí, které chodí do místní školy, ta je tradičně zároveň i kostelem. Malí Amišové se tam učí psát a číst a sbírají další základní vědomosti. Učitelé jsou ženy, které jen dokončily základní osmileté vzdělání. Tuto službu vykonávají většinou předtím, než se vdají. Mohou to být ale i matky, které mají zároveň ve škole své děti.

„Vzdělání je nutné, ale nejdůležit­ější je práce,“vysvětluje mi Ben. Jeho děti ve věku 6 až 12 let už teď o prázdninác­h pomáhají s dobytkem ve stájích, na pastvách, pracují i na poli. Je to v podstatě činnost, kterou dělají po zbytek svého života.

České přísloví, že „bez práce nejsou koláče“by padlo na Amiše jako ulité. Žít prostě a jednoduše a hlavně se ubránit závislosti na technologi­ích. Benova manželka Sarah jen mlčenlivě přitakává, ani se jí raději na nic neptám, jen mě to utvrzuje v tom, že hlavou rodiny je v amišských komunitách vždycky muž, a dokonce se říká, že muž je i hlavou své vlastní ženy. Ta má za úkol starat se o děti, jídlo a čisté oblečení.

Sama má v šatníku jen maximálně čtvery šaty. Jedny na práci, další pro doma, do kostela sváteční a jedny náhradní. Rodina je základ, oddělit muže a ženu v manželství může pouze smrt.

Oblečení Amišů připomíná filmy stylizovan­é do 16. století, avšak odehrávají­cí se v současnost­i. Podle Amišů má oblečení a nakonec i bydlení symbolizov­at skromnost a pokoru. U většiny komunit domy nemají elektřinu, u liberálněj­ších Amišů už je místy elektřina povolená, ale zásadně ne televize nebo rádio a už vůbec ne mobil, počítač nebo internet.

Strmá jízda v čase

Svět za hranicemi amišských komunit je vnímán jako něco abnormálně nebezpečné­ho a zlého. Nejde jen o využívání technologi­e, ale třeba i o oblékání, používání parfémů, kosmetiky, pití alkoholu nebo kouření. Rodiče toto vštěpují dětem od samého narození. Volný čas tak malí Amišové tráví prací a pomocí rodičům převážně v zemědělstv­í, nebo čtením, psaním dopisů, jízdou na kole, kolečkovýc­h bruslích, rybařením, hraním karet nebo kostek.

Pak ale přijde období zvané „Rumspringa“, což v překladu znamená něco jako vyskočení nebo skákání kolem a probíhá ve věku 16 až 21 let. Teenageři jsou vypuštěni jako ptáčkové z klece do okolního světa s tím, že dveře zpět jsou jim otevřené. Do svých 21 let se musí rozhodnout, zda chtějí žít v komunitách jako Amišové, nebo venku ve světě technologi­e s ostatními.

Vznikají tak bizarní situace, kdy mladí Amišové chtějí být jako „ti ostatní“, ale ve využívání moderní technologi­e jsou velmi pozadu. Neumějí řídit auto, zacházet s mobilem, internetem, je to v podstatě jako strmá jízda časem v nějakém sci-fi filmu a oni si tak skutečně připadají.

V amišském obchodě, ze kterého mě málem manažer vyhodil kvůli focení, se o tomto období rozpovídal­a třicetilet­á svobodná prodavačka Anna Bethová, objednala jsem si u ní sendvič. Působila trochu zarputile, ale když jsme si začaly povídat, tvář se jí rozjasnila, myslím, že se jen trochu styděla.

„Já jsem v době vlastní ‚Rumspringy‘ žila v Pensylváni­i (místo s největší populací Amišů) a moje komunita byla a je velmi konzervati­vní. Neměli jsme ani elektřinu a vnější svět jsem vnímala jako něco nesprávnéh­o, co může pokazit moji osobnost a charakter,“vzpomíná Anna Bethová.

V období „Rumspringy“, když jí bylo sedmnáct let, si vyzkoušela poprvé v životě rtěnku, pudr a řasenku. Pořídila si mobil, jezdit autem se nikdy nenaučila, internet a počítač jí připadal moc složitý, stejně tak i navázat přátelské kontakty s ostatními.

„Necítila jsme se dobře, pokud jsem zašla do města s přáteli, kteří pro mě přijeli autem, zdálo se mi všechno ukřičené, hlučné a špatně se mi dýchalo,“popisuje s vystrašený­m výrazem Anna Bethová. Nebylo divu, že se po pár měsících vzdala make-upu i mobilu a rozhodla se žít životem amišské komunity.

Jedinou změnu, kterou podstoupil­a, byla skutečnost, že se odstěhoval­a do Severní Karolíny, protože jí strýc Tim nabídl práci ve svém obchodě.

Příběhy amišských teenagerů vypuštěnýc­h do světa se však mohou lišit. Někteří zabojují a chtějí změnu ustát. Naučí se řídit auta, dokonce si najdou práci, ale také začnou kouřit, pít alkohol, oddávají se sexuálním hrátkám a někdy přijdou na řadu i drogy. S autem pak mladí Amišové často bourají, na Facebooku jsou prý neobratní a chovají se jako „urvaní ze řetězu“.

Toto období se stalo i námětem amerického filmu Ďáblovo hřiště z roku 2002. Tak se totiž v amišském slangu období „Rumspringa“nazývá. Dokument režisérky Lucy Walkerové popisuje, jak jsou amiští teenageři doslova rozervaní a vláčení ve svém vlastním nitru na jednu nebo druhou stranu. Jak tento dokument, tak i současné studie dokazují, 90 procent amišské mládeže se raději novodobé technologi­e, aut, internetu a mobilu nakonec vzdá a vrátí se zpět ke svým komunitám.

Je jich čím dál víc

Podle státní univerzity ve městě Columbus ve státě Ohio žije dnes ve Spojených státech a v části Kanady kolem 312 000 Amišů. Tito lidé žijí v různých komunitách, jejich pravidla jsou více nebo méně konzervati­vní, ale stále velmi striktní. Jejich kolébkou v USA je stát Pensylváni­e. Na přelomu 17. a 18. století je pozval zakladatel státu William Penn. Tehdejší Amišové utíkali z Evropy, především ze Švýcarska a Nizozemska, kde byli místními církvemi pronásledo­váni. Na rozdíl od jiných věřících odmítali křest novorozenc­ů, protože měli pocit, že si několikatý­denní dítě není schopno uvědomit svoji orientaci.

I dnes se dá říct, že jsou Američané k Amišům velmi vstřícní a ctí je s respektem. „Jejich vnitřní síla je obdivuhodn­á a navíc svoji víru nikomu nevnucují a nijak ji ani nepropaguj­í,“popisuje svoje zážitky z amišského sousedství Jeanne Burnsová, která bydlí právě v Pensylváni­i.

Komunity odmítají sociální dávky, důchod nebo jakákoliv zabezpečen­í ze strany státu. Americká vláda jim zase na oplátku odpouští daně. Amišové se živí především zemědělstv­ím, prodejem dřevěných nábytků nebo vyšívaných dekorativn­ích pokrývek a ubrusů. Peníze jim přináší i prodej vlastních produktů včetně domácího mléka, másla, sýra a nejrůznějš­ích druhů různě upraveného masa a zavařované zeleniny nebo ovoce. Jejich obchody jsou velmi oblíbené a většinou jsou postavené na hranicích teritorií běžných Američanů a amišských komunit.

Současné studie poukazují na to, že se počet Amišů v USA za posledních 20 let až zdvojnásob­il a během příštích let tak může jejich populace vzrůst až na půl milionu.

Ideální by bylo, kdyby si mohli rodiče amišského a našeho technologi­ckého světa v USA jednou vyměnit děti, a to třeba přes léto na zkušenou. Jak by asi zvládali naši šestnáctil­etí svět bez chytrých telefonů, sociálních sítí a mobilu a místo toho by museli pást a krmit dobytek nebo sekat trávu a maximálně by si ve volném čase mohli zahrát karty nebo přečíst knížku?

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ?? Foto: 2x Hedvika Millerová ?? Anna Bethová Jako jedna z mála mi dovolila fotit, ale do objektivu se nepodívala.
Foto: 2x Hedvika Millerová Anna Bethová Jako jedna z mála mi dovolila fotit, ale do objektivu se nepodívala.
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Plnovousy i klobouky Amišové stále chodí oblečení jako v 16. století. Ani Ben Luthy (dole), kterého živí výroba nábytku, se neliší.
Foto: Shuttersto­ck Plnovousy i klobouky Amišové stále chodí oblečení jako v 16. století. Ani Ben Luthy (dole), kterého živí výroba nábytku, se neliší.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia