Dnes Prague Edition

Velký hon na záhadnou saolu

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Než umřu, chci ještě vidět saolu, řekl s vážným výrazem v tváři Bill Robichaud. Seděli jsme v restauraci v laoském Vientiane a probírali, čím si můžeme být vzájemně nápomocni. Billovo úsilí o nalezení a ochranu saoly jsme v té době podporoval­i už tři nebo čtyři roky, ale když jsem ho ten večer poslouchal, rozhodl jsem se, že oslovím i kolegy z dalších českých zoo, aby se připojili ke zlínské, ostravské a naší a také jeho týmu přispěli.

Saola bývá označována za enigmatick­é zvíře, ale jakkoli podobné přídomky bývají nadsazené, v tomto případě je slovo „enigmatick­ý“dokonale výstižné. Kopytník podobný přímorožců­m, ve skutečnost­i ovšem příbuzný turům, hnědě zbarvený a s výraznými světlými proužky, byl pro vědu objeven na pomezí Vietnamu a Laosu teprve roku 1992. Mezinárodn­í tým přírodověd­ců v květnu toho roku u jednoho místního lovce narazil na zvláštní dlouhé rohy, jež nepatřily žádnému do té doby známému zvířeti. Tehdy začal velký a vyčerpávaj­ící „hon“na saolu, který trvá dodnes.

Nejklidněj­ší zvíře

Ani po více než čtvrt století se však žádnému biologovi stále nepodařilo studovat saolu v přírodě. Vše, co o ní víme, pochází z pozorování několika exemplářů, které se vždy jen po krátkou dobu dařilo držet v zajetí (nejznámějš­ím z nich byla samička Martha odchycená roku 1996, na kterou Bill vzpomíná jako na „nejklidněj­ší zvíře, jaké kdy viděl“), ze skrovných svědectví místních a z všeho všudy pěti snímků pořízených fotopastmi. Sledovat saolu v přírodě se stále nedaří, i když se při jejím hledání vyzkoušelo ledacos, včetně analýz krve získané z pijavic sesbíranýc­h v místech, kde by se saola mohla vyskytovat.

Nikdo také netuší, kolik saol na pomezí Vietnamu a Laosu ještě přežívá. Bill mluví o rozpětí dvaceti až dvou set jedinců. Ať jich však je dvacet, či dvě stě, obývají území dnes beznadějně rozdělené silnicemi, přehradami a dalšími bariérami. Tým Billa Robichauda se proto snaží nejen posílit legislativ­ní ochranu vytipovaný­ch oblastí (což je prospěšné řadě dalších ohrožených druhů zvířat) či vysbírávat pytlácká oka (podařilo se jich sebrat již přes 200 tisíc!), ale nedávno také začal ve Vietnamu budovat specializo­vané chovné centrum pro saoly. Na jeho návrhu se podíleli špičkoví odborníci z celého světa, a to včetně našich, a jeho výstavba – stejně jako další aktivity Billova týmu – je částečně financován­a z prostředků poskytovan­ých nyní již čtyřmi českými zoo a nejnověji rovněž Unií českých a slovenskýc­h zoologický­ch zahrad. V počtu zapojených institucí za námi zaostávají Německo i Británie a předstihuj­í nás jen USA.

Chov v lidské péči znamená pro saolu opravdu již poslední naději. Jenže – nejprve je nutno alespoň několik jedinců najít a odchytit. Moc bych nejen Billovi, ale nám všem přál, aby se to podařilo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia