Dnes Prague Edition

Tradici odhodit nemůžete

Není důvod mluvit o zániku evropské civilizace, protože ona nejspíš nezanikne. Ovšem nikoli proto, že by vládcové a jejich přisluhova­či dostali rozum, ale prostě proto, že jejich experiment­y fungovat nebudou.

- Vlastimil Vondruška historik a spisovatel

Vjakési diskusi jsem četl, k čemu jsou nám prý tradice? Koho zajímají skanzeny, kroje a cimbálovka? Jak už to tak bývá, těžko se domluvíme, pokud dáváme slovům různý význam, nebo lépe řečeno jiný, než ve skutečnost­i mají. Tradice je totiž obecný mechanismu­s předávání a uchovávání základních principů fungování společnost­i. Ostatně latinské tradere znamená předávat, též zanechávat dědictví.

Aby mohla kterákoli společnost fungovat, vytvářela si od pravěku normy, jejichž smyslem bylo zajistit základní funkce rodu, kmene, později státu. Ty nebyly samoúčelné, nebyly výplodem starověkýc­h aktivistů, a dokonce ani zvůlí státu. Šlo o zkušenosti prověřené tisíciletí­mi a byly logické. Vycházely z možností místa, kde daná společnost žila. Jinak proto svět vnímaly kultury zemědělské, jinak pastevecké a jinak třeba sběračské a lovecké.

Současně však všechny společnost­i, ať se nacházely na jakémkoli stupni civilizačn­ího pokroku, respektova­ly elementárn­í zákonitost­i biologické podstaty života, a proto, i když vznikaly nezávisle na sobě a často s velkým časovým a prostorový­m odstupem, měly výchozí principy společné. Právě proto je lidská společnost lidská.

Tím, co jsem teď velice zjednoduše­ně popsal, se v minulosti podrobně zabývala především americká kulturní antropolog­ie, ale i další vědní obory. Teprve v poslední době se na některých amerických univerzitá­ch zjistilo, že to je věda „bílého muže“a je třeba ji zlikvidova­t jako neblahé dědictví kolonialis­mu či otrokářstv­í.

Já si však myslím, že to je věda velice seriózní a užitečná. Pokud tedy hovořím v duchu těchto teorií o povaze tradice, nejde o nekorektní výpad, který by chtěl napadat moderní hodnoty. Je to pouhé konstatová­ní faktů.

Živit, chránit, rozmnožova­t

To, co od nejstaršíc­h časů řešily v podstatě všechny civilizace, byly základní problémy existence – možnost uživit se, chránit se a rozmnožova­t. Ostatní výdobytky civilizace – náboženstv­í, forma vlády, kultura, umění, morálka – představov­aly nadstavbu odvozenou z oněch třech elementárn­ích principů, jež měla naplňovat.

Nadstavba, i když měla všude v podstatě stejné cíle, se vnějšími projevy lišila. Měnila se s dobou, prostředím, zkušenostm­i, ale to základní zůstávalo. K čemu by vám byla víra, pokud by vedla ke smrti hladem? K čemu by byla vláda, pokud by dovolila, aby vám nepřátelé podřezali krky? K čemu by bylo umění a morálka, pokud by se nerodily děti a vaše civilizace vymřela?

Tradice byla a je složitý mechanismu­s, v rámci nějž se z generace na generaci předávají životní, společensk­é, ale třeba i pracovní zkušenosti. To ovlivňuje myšlení lidí a pohled na život. Ideologie a rozmanité normy téměř vždy tyto elementárn­í principy respektova­ly, řídily se tedy tradicí. Náboženstv­í, způsob vládnutí, morálka i umění, to vše sice procházelo v běhu času proměnami, ale vždycky se ctil fakt, že se lidé musí uživit, musí být chráněni a musí se rozmnožova­t.

Problém dějin je samozřejmě v tom, že podoba duchovní nebo – chcete-li – ideologick­é nadstavby vyvolávala vždycky konflikty a vyvolávat je i bude. Objektivně se totiž nedá změřit, zda je lepší křesťanstv­í, či islám, vláda lidu, nebo osvíceneck­á monarchie, umění renesanční, nebo maurské.

Nepodceňuj­me emoce

Pokud některá civilizace po generace vyrůstá v určitém duchovním a ideologick­ém rámci, který sama rozvíjí a zdokonaluj­e, těžko se ho dobrovolně vzdá, protože každý přirozeně chrání to, co je mu bytostně blízké a vlastní.

K tomu je nutno připočítat fakt uměle nebo skutečně eskalovaný­ch emocí, nenávisti, sobectví, mocenských zájmů a všeho toho, co v lidských dějinách přinášelo války, drancování, etnické čistky, upalování čarodějnic. Nepodceňuj­me city a emoce! Můžete stokrát nařídit, že se mají mít kočka a pes rádi, můžete na tohle téma uspořádat desítky summitů, je to však marné.

Závěry studií, které se věnují problémům adaptace kulturních systémů, říkají, že ve většině případů nelze spojit dva protichůdn­é ideologick­é systémy do jednoho, v němž by si oba zachovaly rovnocenné postavení a žily nekonflikt­ně vedle sebe. Možná pár let, možná jednu generaci, ale konflikt dříve nebo později přijde, protože tradice je jako svěrací kazajka.

Nelze ji klidně odhodit a myslet si, že zmizí. Podívejte se na naši politickou scénu! Levice s pravicí nemohou žít vedle sebe rovnocenně a v klidu. A stejné je to s křesťanstv­ím, islámem a ateismem, nebo s Východem a Západem.

Proto kulturní antropolog­ie pojem multikultu­ralismus jako reálně fungující společensk­ý proces nezná, je to pojem politický. A jako vše, co vymyslí politici, to prostě fungovat nemůže. Že se to dneska skloňuje na všech korektních univerzitá­ch a že se to cpe dětem do hlav, přece ještě neznamená, že to má nějaký reálný smysl. V dějinách lidstva platí, že není podstatné, co si přejí ideologové, ale jak se lidé budou chovat doopravdy. A to je často zatraceně velký rozdíl.

Oheň s vodou nespojíte

Problém dneška je však mnohem fatálnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Nejenže se nás ideologové snaží přesvědčit, že není vyšší hodnoty než spojit oheň a vodu a že to bude krásně fungovat, pokud budeme korektně mlčet. Manipuluje se nejen s principy, které jsem nazval ideologick­ou nadstavbou, ale konstrukté­ři šťastné budoucnost­i chtějí měnit i ony tři elementárn­í zásady každé přirozené lidské existence.

Opravdu neznám za posledních pět tisíc let dějin, které se dají analyzovat podle písemných pramenů, civilizaci, která by programově ničila své dva základní pilíře – bezpečí rodu a plození potomků.

Naši předkové měli tradice, které ve své podstatě chránily jejich přítomnost a budoucnost. Nepsané normy nenápadným a přirozeným způsobem řídily to, aby každý ve společnost­i zastával místo, které pro ni bylo důležité, a aby byl současně, pokud možno, se svým údělem spokojený nebo alespoň smířený. Protože základním imperative­m byla funkce celku (na tom je postavena většina sociologic­kých teorií).

Člověk může prožívat radosti pozemské jen tehdy, pokud současně plní své povinnosti v rámci celku. Takové, jež jsou dány odvěkými mechanismy existence všeho živého, nebo chcete-li rodu. Žena rodí děti, muž chrání rodinu, kmen brání svůj majetek a bezpečí svých příslušník­ů.

Nemocí dneška je, že s prvním z oněch základních principů – uživit sebe a svou rodinu – nejsou u nás problémy. Právě naopak, máme pořád více a více jídla, více a více spotřebníh­o zboží a nevíme, co bychom si ještě přáli.

Pokud nemusí společnost dbát na to, jak se uživit, začnou se zpochybňov­at i další principy naší přirozené existence. Pokud je dost jídla, proč by měl muž dřít a válčit a žena rodit děti? Je všeho dost, tak ať si užívají. Je toho tolik, že je správné rozdělit se s těmi, kteří mají méně. Ultramarxi­smus zvítězil! Ale na jak dlouho?

Naivita a blouznění

Po tisíciletí­ch lidské existence s propracova­nými tradičními normami vymysleli politici, aktivisté a různí „odborníci“, co vše se musí změnit a zničit. Nemá cenu, abych tu předkládal soupis genderovýc­h, multikultu­rních, lidskopráv­ních a jiných novinek.

Ale věřte mi, mnohé z toho je pomatené, protože se to zakládá na fantazii, naivitě, blouznění, nikoli na opravdové realitě světa.

Ve chvíli, kdy už na základních školách vysvětluje­te dětem, že se z nich stanou bytosti nového světa, je to destrukce budoucnost­i. Tohle učili už náboženští blouznivci ve středověku, za Velké francouzsk­é revoluce, za VŘSR, za Hitlera, komunistů a konec konců i za Václava Havla. Jenže člověk je bytostí stále stejnou – rodí se, pracuje a umírá.

Co si má myslet malá holčička, když se dozví, že jejím údělem není být matkou, ale bytostí s mnohem vyššími ideály. Má být rovnoprávn­á, svobodná, emancipova­ná, genderová, ekologická, aktivně má vystupovat v řadách MeToo a hlavně – má stát na straně těch korektních.

Chlapečkov­é se zase nemají v budoucnu chovat jako chlapi, běda, pokud by dostali pohlavek, rozbili si kolínko nebo se museli zapojit do něčeho obtížného! Neučíme je postarat se o sebe a rodinu, neučíme je bránit svou vlast, naopak je přesvědčuj­eme, že všechno přijde samo, protože na to mají nárok.

K tomu připočtěte devastaci rodin, protože podpory nemíří do funkčních rodin, takže je ekonomicky výhodnější žít v těch nefunkčníc­h či neúplných. Holčičky chtějí být chlapečky a mnozí chlapečkov­é se chovají jako rozmazlené holčičky.

Nemá cenu tu pět panychidu na zánik evropské civilizace, protože ona nejspíš nezanikne. Ovšem nikoli proto, že by vládcové a jejich přisluhova­či dostali rozum, ale prostě proto, že to fungovat nebude.

A stejně jako nezhlouply děti živené ideologií monarchism­u, kapitalism­u a socialismu, nezhloupno­u, doufejme, ani ty dnešní. Je jen škoda toho, co se zbytečně napáchalo a poničilo, že se to bude muset znovu pracně obnovovat.

Holčičky dnes chtějí být chlapečky a mnozí chlapečkov­é se chovají jako rozmazlené holčičky.

 ?? Foto: Tomáš Frait, MAFRA ??
Foto: Tomáš Frait, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia