Dnes Prague Edition

Novinka Kanyeho Westa působí jako demo

- Václav Hnátek redaktor MF DNES Kanye West

Ye je jenom do počtu. To není jazykolam, ale dojem z aktuální desky hvězdného amerického rapera Kanyeho Westa. Ta se skutečně jmenuje Ye a bohužel platí, že kdyby nevyšla, svět by o nic zásadního nepřišel.

Může být sympatické, že se hudebník veřejně vyrovnává se svou bipolární poruchou, což se projevilo i v nápisu na přebalu desky „Nesnáším být bipolární / Je to úžasné“. Bohužel do výsledné nahrávky se možná rozbitost jejího autora projevila až příliš. A ne zrovna v dobrém slova smyslu.

Deska je součástí projektu, který se nazývá Wyoming Sessions. West se skryl před světem na svém ranči ve wyominském údolí Jackson Hole a začátkem léta začal co týden vydávat nahrávky, které produkoval jiným umělcům, nebo na nichž s nimi spolupraco­val. Druhým z pěti je právě Ye, stejně jako ty ostatní sedmipísňo­vá, ani ne půlhodinov­á kolekce songů. A řadí se mezi Westova řadová alba.

Hudba na šikmé ploše

A ani by nevadilo, že na běžnou desku je Ye příliš krátká. Proč ne, dneska málokdo poslouchá nahrávky v kuse jako v dobách, kdy přeskočení písničky znamenalo zvednout se a posunout přenosku na gramofonu.

Problém je totální roztěkanos­t Westovy aktuální nahrávky, neukotveno­st v žánru a celkový dojem, že ty písně jsou prostě nedodělané. Kdyby šlo o demo, které vyjde roky po smrti umělce jako bonusový materiál, nešlo by proti tomu říct půl slova. Jako regulérní album však neobstojí. A nic na tom nemění ani rekordní prodeje desky, které jen potvrzují, že komerční úspěch nemusí jít vždy ruku v ruce s kvalitou.

Kanye West si vysloužil mnohou kritiku za svoje chování – jen v poslední době mu leckdo nemohl odpustit nošení trumpovské kšiltovky s nápisem Make America Great Again, ale jde to samozřejmě hlouběji do historie. Jenže jakmile došlo na tvorbu, téměř vždy pozitivně překvapil.

Nyní poprvé jeho hudba klouže po stejné šikmé ploše. Snad se zase zvedne.

 ?? Foto: idolator.com ?? Zklamání Nová nahrávka Kanyeho Westa dělá dojem neukotveno­sti, jako by písně nebyly dodělané. Ye
Foto: idolator.com Zklamání Nová nahrávka Kanyeho Westa dělá dojem neukotveno­sti, jako by písně nebyly dodělané. Ye

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia