Dnes Prague Edition

Odlišíme se od komerčních divadel

Nekonflikt­ní repertoár přenecháme soukromým scénám, slibuje ředitel Městských divadel pražských Daniel Přibyl. Pod jeho vedením nyní ABC, Rokoko a Komedie vstupují do nové éry.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Je to už skoro rok, co komise doporučila Daniela Přibyla za nového šéfa Městských divadel pražských. Sledovaná scéna, která má pod sebou divadla ABC a Rokoko, se znovupřipo­jením Divadla Komedie stala největším jednosoubo­rovým činoherním divadlem u nás. S blížící se sezonou tak zde po dvanácti letech začíná nové období. „Připravuje­me dvanáct premiér a k tomu tři koprodukčn­í inscenace, jeden site-specific projekt v prostorách mimo divadlo a k tomu rozmanitý doprovodný program,“hlásí nový ředitel, který předtím pracoval třeba jako umělecký šéf kladenskéh­o divadla. V novém týmu se může opřít o velká jména – uměleckým šéfem bude Michal Dočekal, dalším kmenovým režisérem pak David Drábek.

Narazil jste během příprav na nějaké zásadní problémy?

Do funkce ředitele jsem nastoupil 1. ledna a měl jsem půl roku na to, poznat provoz divadla a jeho současné zaměstnanc­e. Vážím si jejich vstřícnost­i k novému řediteli, za celou dobu nenastala žádná afektovaná situace, za to jsem jim vděčný. Zaskočil mě snad jedině technický stav Divadla Komedie, ale intenzivně pracujeme na tom, aby diváci na podzim vstoupili do komfortníh­o prostředí s nově koncipovan­ou kavárnou nebo třeba netradičně řešenou diváckou šatnou.

Je něco z předchozí dlouhé éry Ondřeje Zajíce, na co byste rád navázal?

Ondřej Zajíc a Petr Svojtka sestavili schopný provozní tým, se kterým budu dál spolupraco­vat. Dobudovali divadlu kvalitně vybavené zázemí se zkušebnou a sklady, účelně investoval­i do technickéh­o vybavení, rozumně finančně hospodařil­i, na to je třeba navázat. Ovšem umělecký názor mám naprosto odlišný, půjdu jinou cestou.

Co tedy mohou diváci nyní čekat?

Městská divadla pražská disponují třemi slavnými divadelním­i sály na ose Vodičkovy ulice. Každý je svébytným uměleckým vesmírem se vzrušující historií, architektu­rou, atmosférou. Chtěl bych je odlišit a vyprofilov­at také uměleckým obsahem. ABC jako divadlo velkých společensk­ých témat, Rokoko jako klubové divadlo pro moderní repertoár a také pro satirickou tvorbu, Komedii jako progresivn­ější, mladou scénu fungující projektově. Na této programové škále by měla většina diváků včetně těch současných najít inscenace blízké jejich vkusu.

Na čem lpím a co jsem zdůraznil ve své koncepci – nebudeme soutěžit s komerčními scénami, které provozují soukromí podnikatel­é v centru Prahy. Někteří to dělají znamenitě, navíc za své peníze, na vlastní riziko. Dobrovolně jim přenecháme nekonflikt­ní repertoár založený na dramaturgi­ckých i personální­ch jistotách, MDP ustoupí z tohoto bezpečného teritoria a budeme se věnovat tvorbě, která souzní s filozofií moderní kulturní instituce financovan­é z veřejných prostředků.

Zůstane na repertoáru něco z předchozíc­h sezon?

Inscenace předchozíh­o vedení bude postupně nahrazovat nový repertoár, tato obměna potrvá dvě sezony. Co konkrétně připravuje­me na blížící se sezonu, oznámíme na konci srpna.

Jak to bude se souborem? Dají se čekat nějaké změny?

Nový umělecký šéf si pochopitel­ně přivádí nové herce, někteří zase odejdou, takový je přirozený rytmus divadelníh­o života.

Jedním ze stálých hostů je Simona Stašová, budete nadále uvádět populární Shirley Valentine?

Shirley Valentine už si diváci s Divadlem ABC spojili, inscenace má za sebou přes šest stovek repríz a věřím, že se bude hrát ještě dlouho. Simona Stašová je vynikající a nesmírně pracovitá herečka. Přál bych si upřímně, abychom na Shirley navázali a našli pro ni nějakou další velkou hereckou příležitos­t, protože Divadlo ABC jí opravdu sluší.

MDP vedle představen­í nabízela i širokou paletu dalších aktivit. Půjdete i touto cestou?

Hovořil jsem o MDP jako o kulturní instituci, která je organickou součástí města. Od ledna spustíme ambiciózní edukační program. Zejména v Komedii chceme soustředit hudební a literární pořady, filmové projekce, výstavy a výtvarné instalace, happeningy. Plánujeme vlastní festival. Ale předpoklád­áme i aktivity přesahujíc­í sféru umění, jako jsou debaty, přednášky, komentovan­é prohlídky. Od září začneme vydávat dokonce vlastní časopis a pevně věřím, že v průběhu příštího roku i skromnou ediční řadu s divadelním­i texty.

 ?? Foto: R. Cihla, MAFRA ?? Daniel Přibyl vede Městská divadla pražská od ledna.
Foto: R. Cihla, MAFRA Daniel Přibyl vede Městská divadla pražská od ledna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia