Dnes Prague Edition

Vápenický král

Po stopách největšího vápeníka Latzela

- — Rostislav Hányš

Pokud se při turistice rádi vzděláváte a navštívíte Jesenicko, neměli byste vynechat Latzelovu naučnou stezku. Dozvíte se zde spoustu zajímavého nejen o jedné z nejvýznamn­ějších podnikatel­ských rodin Jesenicka, ale také o původu vápencovýc­h útvarů a zdejších jeskyní, přírodních a historický­ch atrakcích i krás nebo o historii Jesenicka.

Naučná stezka je spojena se jménem Antona Cajetana Latzela, který povýšil drobnou výrobu vápna na průmysl a právě on stál za vápenickou horečkou, která kdysi vypukla na severu kraje.

Latzel byl ve své době největším vápeníkem v celém Slezsku. Není proto divu, že zrovna on je také průvodcem turistů na jedné z nejzajímav­ějších naučných stezek v Olomouckém kraji.

Trasa po stopách krále vápenictví začíná ve Vápenné a vede nádhernou jesenickou přírodou přes Polku, Lesní čtvrť, Ztracené údolí a sedlo pod Kopřivným do Horní Lipové. Stezka je dlouhá devět kilometrů a nabízí celkem osm zastávek a tři informační panely.

Historici dohledali, že podnikání měl Anton Cajetan Latzel doslova v genech. Vždyť už jeho dědeček si přišel na velký majetek díky obchodován­í s přízí a jeho otec ve stejném oboru úspěšně pokračoval.

Latzel měl štěstí, že jeho otec myslel na vzdělání svých dětí. Proto se mu dostalo na tehdejší dobu špičkového vzdělání a po studiích ještě získával zkušenosti v zahraničí. Na cestách se Latzel seznámil právě i s vápenictví­m.

A i když převzal rodinný „byznys“a obchodoval s přízí a plátnem, odstěhoval se ze Skorošic do Vápenné s jasným cílem: stát se ještě vápeníkem. Vytušil, že obor skrývá obrovský potenciál. Ve vesnici byla už tehdy řada malých výrobců vápna. Teprve Latzel však drobnou produkci posunul k velkovýrob­ě.

Vápenická horečka

Už v roce 1869 zde postavil první kruhovou pec na pálení vápna v celém Slezsku a brzy druhou. Tím odstartova­l doslova vápenickou horečku a po první světové válce už ve Vápenné fungovalo celkem jedenáct kruhových pecí a ve zdejších vápenkách pracovaly na čtyři stovky lidí. Výletníci se také dozvědí, že Latzel byl aktivní i v dalších oborech. Podílel se na Jesenicku na založení cukrovaru, továrny na tužky a účastnil se i veřejného života. Byl jedním ze zakladatel­ů rolnického a lesnického spolku, má velkou zásluhu na tom, že v Horních Heřmanicíc­h vznikla hospodářsk­á škola, která funguje dodnes.

Stejně jako Latzel podědil podnikatel­ské geny po svých předcích, tak je i jeho potomci získali po něm. Nejmladší syn dokonce založil slavnou továrnu na výrobu šamotu ve Vidnavě.

Autoři naučné stezky také popisují, jak vznikl kras Rychlebský­ch hor a jak se povrchová voda ztrácí v podzemí, kde vytvořila pohádkové útvary, které dnes mohou lidé obdivovat v blízké jeskyni Na Pomezí. Část naučné stezky je věnována i lesům, které místním rovněž poskytoval­y obživu, a ukazuje, jak se například dřevo plavilo až do polské Nysy.

 ??  ?? Byznys v genech
Anton Cajetan Latzel s manželkou Theresií Annou. Foto: SOKA Jeseník
Byznys v genech Anton Cajetan Latzel s manželkou Theresií Annou. Foto: SOKA Jeseník
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia