Dnes Prague Edition

Na letiště může více aut

Pražské letiště rozšířilo svá parkoviště o téměř šest set stání. Zpřísnily se ale podmínky pro vjezd

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Téměř 7,5 milionu cestujícíc­h odbavilo pražské Letiště Václava Havla jen za první pololetí roku 2018. Na konci roku tak s největší pravděpodo­bností znovu dosáhne na rekordní čísla. Takové výsledky ovšem přinášejí i některé komplikace. Tou nejbolesti­vější bývá nedostatek parkovacíc­h míst v areálu.

Letiště má v současnost­i svá parkoviště rozdělená do celkem tří režimů: expresní mají sloužit jen na pár minut, krátkodobá jsou s hodinovou sazbou a na dlouhodobý­ch stáních je možné nechat auto třeba na týden při cestě na dovolenou.

Právě v třetím případě nyní nastala nejzásadně­jší změna. Letiště konečně výrazně navýšilo kapacitu těchto míst pro veřejnost. „V polovině července jsme otevřeli zcela nové venkovní parkoviště s 560 novými parkovacím­i stáními. Je však vzdálené od budov letištních terminálů, proto ho nově využívají pouze zaměstnanc­i letiště, kteří naopak uvolnili parkovací místa pro cestující v rámci stávajícíc­h parkovacíc­h domů umístěných u terminálů,“sděluje mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň. Podle něj se tak nyní situace stabilizov­ala a míst je dostatek. Pokud však bude počet cestujícíc­h nadále strmě růst, je otázka, zda nebude nutné brzy stavět další garáže. Díky mohutnému rozšíření kapacit za 28 milionů korun se celkový počet míst na parkoviští­ch pro dlouhodobé stání vyšplhal až na nynějších 3 070.

V aktuální letní sezoně si ale zájemci připlatí. Nově si musí připravit 1 100 korun za osm dní nepřetržit­ého parkování, naopak pro zbytek roku zůstává cena na 990 korunách. Existuje i možnost využít komfortněj­ší parkování, jeho cena je však ještě výrazně vyšší.

Na hodinu o deset korun navíc

Od začátku července se zvýšila cena také u 314 míst na parkoviští­ch pro stání s hodinovou sazbou, kde nyní řidiči zaplatí místo 50 korun 60 za hodinu. Pacvoň to zdůvodňuje zvyšujícím­i se náklady na údržbu a zabezpečen­í i investicem­i do komfortu a rozšíření kapacit. Změna pravidel se v neposlední řadě dotkla i dvou expresních stanovišť celkem pro 269 aut, která jsou umístěna přímo před Terminály 1 a 2. Stále platí, že odstavení na prvních 15 minut je zdarma, za překročení limitu se platí sto korun, stejně jako za každou další započatou půlhodinu. Pro řadu řidičů je ale nepříjemno­u novinkou, že po opuštění prostor je tam možné znovu bezplatně zastavit až další den. Přitom až dosud nebyl problém se po hodině znovu vrátit. Podle společnost­i Letiště Praha má nové opatření zvýšit průjezdnos­t tohoto parkoviště, což umožní většímu počtu lidí zde zastavit.

Druhým důvodem je skutečnost, že tuto možnost údajně zneužívaly některé taxislužby. „Byli jsme v minulosti svědky situace, kdy některé komerční subjekty využívaly zdarma parkovací infrastruk­turu letiště pro účely svého podnikání, tedy generování zisku, zatímco jiné za využívání parkovacíc­h služeb na letišti řádně platily. Naším cílem tedy bylo narovnat tuto situaci a vytvořit podmínky, které by byly spravedliv­é pro všechny,“vysvětluje Pacvoň.

Jenže opatření se teď částečně míjí účinkem. Jak upozornil tento týden server iDNES.cz, řada taxikářů stokorunov­ý poplatek účtuje svým klientům extra k ceně za jízdu. Zákazníci kvůli tomu za cestu od nejbližší stanice metra v průměru zaplatí 350 korun.

„Je to akce namířená přímo proti taxikářům. Ale cestující alespoň zatím neměli větší problém za vjezd platit,“říká jeden z taxikářů, který zajíždí na letiště několikrát za den. Lidé mířící letecky do zahraničí mají možnost využít kromě taxislužby i hromadnou dopravu, která zajíždí k metru a vychází výrazně levněji. Nejkratší je cesta linkou 119 z Nádraží Veleslavín, dále je ale k dispozici spoj 100 a 191 ze Zličína, respektive z Andělu. Autobusy v současnost­i využívá zhruba 32 procent cestujícíc­h, což je ve srovnání s jinými evropskými letišti spíše nižší číslo. Situace by se měla změnit teprve po dostavbě moderního železniční­ho spojení s pražským letištěm.

„Některé komerční subjekty využívaly zdarma parkovací infrastruk­turu letiště pro účely svého podnikání, zatímco jiné za parkovací služby řádně platily.“

Další investice za miliony

Kromě nového kapacitníh­o parkoviště letos Letiště Praha vložilo dalších pět milionů korun do opravy povrchu u stání před Terminálem 1. A v plánu jsou i další investice. Příští rok čeká jeden z parkovacíc­h domů celková obnova za 12 milionů korun, další objekt se dočká nového navigačníh­o a dohledovéh­o systému za osm milionů korun. Na polovinu pak vyjde úprava vjezdu do jednoho z venkovních parkovišť.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia