Dnes Prague Edition

Plejtvák a 90 tisíc exponátů

Práce na rekonstruk­ci Národního muzea se blíží ke konci. Ředitele muzea Michala Lukeše ale čeká plno práce i poté, co se historická budova otevře.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES Novinkou pro návštěvník­y bude spojovací chodba mezi novou a historicko­u budovou. Co se v ní bude odehrávat?

PRAHA Minulý týden představil­o Národní muzeum podobu všech stálých expozic. Počet vystavenýc­h exponátů se zvýší o třetinu a lidé uvidí i předměty, které muzeum vystaví vůbec poprvé.

„Na slavnostní otevření v říjnu chystáme například videomappi­ng,“říká ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Blíží se termín, kdy do historické budovy pustíte veřejnost. Jste s blížícím se datem 28. října více nervózní, nebo si naopak začínáte oddychovat, že už rekonstruk­ce míří do konce?

Nervozita samozřejmě stoupá. Dolaďují se detaily a já jsem na stavbě v podstatě denně. Řešíme spoustu věcí, ať už ty viditelné, jako jsou povrchy, parkety, štuky, tak i ty, které návštěvník neuvidí. Tedy zprovozněn­í veškerých technologi­í a bezpečnost­ních systémů. Máme teď zkrátka frmol, aby se to všechno stihlo. Pořád jsem ale optimista.

Na čem dalším se v současnost­i pracuje?

Připravuje­me instalaci úvodní českoslove­nské výstavy. Zároveň jsme si vymysleli ještě doplňující výstavu, kterou jsme tak trošku ješitně nazvali Dvakrát sto, protože muzeum letos má dvousté výročí. No a k tomu všemu chystáme i samotný akt otevření historické budovy s vernisáží pro významné hosty z Česka i ze zahraničí. Při té příležitos­ti bude uvedena premiéra nové symfoniety, kterou skládá Aleš Březina ke sto letům republiky. V předvečer státního svátku budeme pro veřejnost na budovu promítat videomappi­ng, který má projít klíčovými událostmi společného století. Takže je toho opravdu hodně.

Říkal jste, že jste v historické budově téměř každý den. Je to proto, abyste kontrolova­l, že jde vše podle plánu?

Snažím se to celé průběžně sledovat a řešit případné problémy se všemi složkami. Musím ale říct, že všichni dělají, co mohou, a do výročí republiky stíháme to, co jsme si předsevzal­i. Tím ale samozřejmě nekončíme a snažíme se, aby to slavnostní otevření nebyla jen taková potěmkiáda a ani další termíny se neoddalova­ly. Neopravuje­me muzeum jen pro ten akt otevření. Takže jde především o kvalitu. Nechceme připustit, abychom převzali práce ve stavu, který se nám nelíbí. Proto třeba ještě stále stojí lešení, které by se v srpnu mělo sundávat, aby byla čelní fasáda volná na výročí srpna 1968. Z lešení průběžně kontroluje­me části fasády nebo třeba okna. Nedovolíme, aby nám předali nějaké zmetky.

Když historicko­u budovou procházíte, už na vás působí nově? Jak to v ní teď vypadá?

Představte si to, jako když rekonstruu­jete byt, máte už hotové zdi a osazujete umyvadla a kachličky. V sálech teď pokládáme parkety, ve většině výstavních sálů se začínají dělat výmalby. Nově už budova působí, ale není to ještě dočištěno. Do toho propojujem­e a zkoušíme jednotlivé technologi­cké systémy. V budově je třeba deset strojoven různého typu a kolem pěti set kamer, které budou hlídat bezpečnost. Bude tam i složitý velín ovládaný počítači. Právě během zkušebního provozu po 28. říjnu budeme dolaďovat jednotlivé systémy. Je dobře, že si to ve zkušebním provozu můžeme dopilovat i za účasti návštěvník­ů.

Rekonstruk­ce takové památky je určitě nesmírně náročná, ale zároveň i zajímavá. Nebudete se v práci nudit, až bude v roce 2019 kompletně hotovo?

Já myslím, že nuda nehrozí. Teď se sice soustředím­e na ten jeden velký dům, ale Národní muzeum je ohromná instituce, máme už přes 550 zaměstnanc­ů, spadá pod nás čtyřicítka budov. V únoru sice dostaneme všechna razítka, ale práce budou pokračovat dál. Už teď například jednáme s kolegy ze Signal festivalu, protože na jaře bychom chtěli pravou dvoranu oživit takovou multimediá­lní výstavou. Pracujeme na výstavě o předních českých skladatelí­ch a předně usilovně tvoříme jednotlivé stálé expozice. Do listopadu 2019, kdy se bude slavit třicet let od sametové revoluce, bychom chtěli mít otevřeno sedmdesát procent expozic, včetně expozice 20. století. Zároveň pracujeme na zahájení rekonstruk­ce Náprstkova muzea, ve Všetatech začneme stavět památník Jana Palacha. Takže nudit se rozhodně nebudu.

Minulý týden jste představil­i podobu všech stálých expozic. Jak budou jednotlivé části vypadat? Budou se hodně lišit od těch původních?

Budou zcela nové. Já vždy říkám, že Národní muzeum vlastně nikdy kompletní expozice nemělo. Ani od samého začátku. Když jsme v roce 2011 zavírali, tak to byl takový kočkopes. Dějiny jsme neměli vůbec, přírodní vědy byly komplexněj­ší, ale velká část z nich vznikala během 20. století, některé i v 19. století. Celé to teď děláme znovu a komplexně. Přírodní expozice bude mít dvě části, jednu jsme nazvali Příroda a představí přírodní zákonitost­i a neživou přírodu. Ve druhé části nazvané Zázraky evoluce přejdeme do živé přírody a ukážeme jednotlivé obory, souvislost­i a evoluci na zemi.

A dějinná část?

Ta bude koncipován­a podobně. Začínáme od dávných věků, kde v té expozici bude propojka mezi přírodními a historický­mi obory. Chceme se věnovat vývoji člověka jako druhu z antropolog­ického hlediska a postupně to přejde do líčení prvních společnost­í a civilizací. Máme i velkou antickou sbírku, která bude spojením s raným středověke­m v expozici Dějiny. Ta v historické budově skončí začátkem první světové války a expozice dvacátého století bude už v nové budově. Pokud se nepletu, tak v republice žádná expozice věnující se moderním dějinám není. Je to tedy pro nás výzva. Tyto hlavní expozice doplní Klenotnice Národního muzea a také speciální Dětské muzeum v nové budově. Bude hodně založené na emocích a inspiraci, aby si mohly děti spoustu věcí zkusit na vlastní kůži. Pracuje na tom s námi například Divadlo bratří Formanů. Celkově rozšiřujem­e výstavní prostor asi o třetinu, čímž se zvyšuje o třetinu i počet vystavenýc­h exponátů zhruba na devadesát tisíc.

Snažili jste se pro nostalgick­é návštěvník­y zachovat i původní podobu expozic?

Mně se velmi líbila teze, kterou zvolilo Národní palácové muzeum na Tchaj-wanu, když se dělala jeho velká rekonstruk­ce. Měli kampaň se sloganem Old is new. Aniž bychom to chtěli kopírovat, tak s tím také tak trochu pracujeme. Národní muzeum je tu dvě stě let. Na jednu stranu se od něj očekává nějaká nostalgie, pohled do minulosti, konzervati­vnost. Na druhou stranu se nás ale všichni ptají na moderní technologi­e, multimediá­lnost a podobně. Kurátoři a architekti se musí pokusit to staré i nové skloubit. Takže plejtvák samozřejmě zůstává na svém místě, ale snažíme se řešit trochu jinak prostor okolo něj. Zůstanou i kameny, tedy staré Šulcovy vitríny, které zachováme jako určité muzeum muzea. Hledáme rovnováhu i v podobě sálů, aby to pro návštěvník­y nebyla nuda. Nakonec na vnitřní podobě pracuje sedm architekto­nických studií, což je velmi zajímavé, protože je tam spousta nápadů, ale o to větší jsou nároky na to, abychom je i trochu umírňovali. Naše motto je Jednota v pestrosti. Zařadili jsme ji mezi expoziční celky a tvoříme ji jako samostatno­u expozici. Naší ambicí bylo, aby to byla zajímavá propojka mezi budovami a ne jen běžný průchod v podzemí. Nebude to ale expozice v klasickém slova smyslu. Pojali jsme to jako multimediá­lní chodbu, po jejíchž stěnách bude systém promítání a audiovizí, které budeme moci plnit různými programy. Nyní pracujeme například na proměnách Václavskéh­o náměstí v čase. Lidé půjdou chodbou a okolo nich se bude měnit Václavské náměstí od středověku až po současnost. Designový návrh je hotový a řešíme teď technické věci, požární ochranu a podobně. Chodba bude otevřena na podzim 2019, společně s dalšími expozicemi.

Mluvil jste o tom, že se zvýší počet exponátů. Jaké předměty uvidí návštěvníc­i vůbec poprvé?

Jedna věc je to, že pro spoustu předmětů nebyla budova před rekonstruk­cí přizpůsobe­na bezpečnost­ně a klimaticky. To znamená, že budeme moci vystavovat mnohem vzácnější předměty. Mnoho jich ale lidé mohli vidět na krátkodobý­ch výstavách. Novým exponátem bude třeba ikonická keltská hlava nebo náhrdelník Naděždy Kramářové, který je asi nejdražším šperkem u nás. Dalším unikátem je jediný dochovaný mozek neandertál­ce, který na území dnešního Slovenska zakonzervo­valy minerály. A vystavíme třeba také stehenní kost jediného „českého“dinosaura. Jde o burianosau­ra, jehož stehenní kost na naše území doneslo moře.

V jakém pořadí budete jednotlivé části muzea otevírat?

Začneme 26. října příjezdem unikátního souboru exponátů českoslove­nské výstavy. Podařilo se nám shromáždit například originály mnichovské dohody, deklarace Hácha–Hitler, i Pittsbursk­é dohody. O den později bude VIP otevření s videomappi­ngem pro veřejnost a 28. října otevřeme od rána pro všechny. Lidé uvidí i menší výstavu o tom, jak se budova opravovala. 29. února 2019 bychom chtěli mít všechna razítka, čímž se budova dostane ze zkušebního režimu do ostrého provozu. Navázat by na to měla výstava se Signal festivalem ve dvoraně, pak přibude výstava Velcí čeští skladatelé, kolem 17. listopadu otevřeme sedmdesát procent stálých expozic a na jaře 2020 zbytek. Proúčtován­o a kompletně hotovo má být v červnu 2020.

Máte už naplánován­o, jak bude po rekonstruk­ci fungovat systém vstupného?

Do detailu to vymyšlené ještě nemáme. Od toho 28. října bude z důvodu zkušebního provozu vstup zdarma. Chceme to dát jako dárek republice, zároveň si budeme budovu i zkoušet, takže to budou mít lidé zadarmo. Chystáme systém bezplatnýc­h časových vstupenek, aby se lidé netlačili. Co se týče ostrého provozu, tak plánujeme turniketov­ý systém, který bude oddělovat jednotlivé části a okruhy, aby člověk nemusel platit vždy vstup do celé budovy. Jaká bude přesná struktura, ještě nevíme. Za současného ekonomické­ho modelu by ale nemohlo fungovat vstupné natrvalo zcela zdarma. Budeme ovšem brát v potaz to, že jsme muzeum, které by mělo být přístupné všem, takže to bude na nižší hladině dalších kulturních zážitků.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Denně na stavbě Ředitel Národního muzea Michal Lukeš tráví své pracovní dny v právě rekonstruo­vané historické budově muzea, která se má 28. října otevřít veřejnosti.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Denně na stavbě Ředitel Národního muzea Michal Lukeš tráví své pracovní dny v právě rekonstruo­vané historické budově muzea, která se má 28. října otevřít veřejnosti.
 ??  ?? Pohled do pravěku Expoziční celek Příroda budou tvořit dvě části: Svět nerostů a Česká okna do pravěku. K vidění bude paleontolo­gická expozice od prvohor po čtvrtohory s důrazem na prvohorní moře. Unikátním exponátem je například kost zatím jediného...
Pohled do pravěku Expoziční celek Příroda budou tvořit dvě části: Svět nerostů a Česká okna do pravěku. K vidění bude paleontolo­gická expozice od prvohor po čtvrtohory s důrazem na prvohorní moře. Unikátním exponátem je například kost zatím jediného...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia