Dnes Prague Edition

Thomas, pevná skála

Královská pyrenejská etapa neubrala lídrovi Tour na náskoku. Naopak, o 6 sekund ho navýšil.

- Tomáš Macek reportér MF DNES na Tour de France

Ve stanu za cílem si hned sedl na trenažér a vyjížděl se z 200 tuhých kilometrů. Protože Geraint Thomas ani teď nemínil nic podcenit. Přesto, když tu tak šlapal a klábosil přitom s vítězem etapy Primožem Rogličem, tvář se mu rozjasňova­la. Docházelo mu to: Já snad opravdu tuhle Tour vyhraju!

Napětí opadlo, 32letý Velšan se rozhovořil: „Dumoulin i Roglič byli tak silní. Čekali jsme tvrdý den a – uf, byl strašně tvrdý, plný stresu a na konci s nebezpečný­m sjezdem. Že jsem tím vším prošel v jednom kuse a stále ve žluté, je obrovská úleva.“

Ustál všechny útoky v královské pyrenejské etapě.

„Plán byl prostý: celou dobu se soustředit na Dumoulinov­o zadní kolo,“líčil. Přesně tak i činil.

Zvládl i situaci, při níž poprvé na této Tour hrál v oslabení, když se 32 kilometrů před cílem ocitl při výšlapu na Aubisque v nizozemské­m obležení. Tehdy odpadli z borců v dresech Sky už i Froome a mladík Bernal a on šlapal ve čtveřici s lídrem Sunwebu Dumoulinem a dvěma jezdci nizozemské stáje Lotto Jumbo, Kruijswijk­em a Rogličem.

Znovu si však zachoval chladnou hlavu. Thomasovo tělo i mysl zůstaly pevné jako skála.

Froome i další favorité se k nim dotáhli, skupina opět nabobtnala, už jen útok Rogliče ve sjezdu narušil její jednotu. Slovinec v něm urval etapu a průběžné třetí místo.

Thomas si spurtoval pro bonus za 2. místo, čímž navýšil náskok na Dumoulina na 2:05 minuty. Což je velmi uklidňujíc­í pilulka před sobotními 31 časovkářsk­ými kilometry.

„Ale pořád musím sledovat míč. Zápas pokračuje,“prohlásil.

Končila naopak etapa, která měla až mytický nádech.

Tím, kde startovala.

Přes jaké kopce vedla. I místem, v němž končila. Lurdy, místo zázraků, kde v roce 1948 Gino Bartali prosil o přízeň Pannu Marii a byl odměněn titulem z Tour, ukazovalo včera scény, které mohla zinscenova­t jedině Tour.

Oficiální kouzelník závodu předváděl místnímu knězi i jeptišce ve VIP vesničce karetní kouzla, zatímco o kus dál si italští jezdci týmu Emirates nechávali od dalšího kněze nechávali požehnat u jeskyně, kde měla roku 1858 zjevení Panny Marie čtrnáctile­tá dívka Bernadette.

Dumoulin plnil slib

Pak odstartova­li, vstříc třem ze čtyř vrcholů z pověstného Okruhu smrti, jenž se zrodil v hlavách tvůrců Tour roku 1910 a na němž se roku 1926 uskutečnil­a i apokalypti­cká etapa, označovaná za nejtěžší v dějinách, 326 kilometrů dlouhá. O půlnoci na ni tehdy cyklisté vyráželi v pláštěnkác­h, vybaveni i koňakem. Zkrápěl je prudký déšť, potom přišly bouře, sníh. Na konci dne 22 jezdců zůstalo nezvěstnýc­h a organizáto­ři je při záchranné akci nalézali promrzlé v domech u silnice, některé dokonce v příkopech.

Peter Sagan si možná nyní připadal jako oni, zafačovaný, odpadlý na konci pole, svádějící boj s vlastním pomláceným tělem. „Tohle je nejtěžší den v Peterově životě na kole, 48 hodin po jeho pádu se všechna zranění ještě více probrala,“říkal kouč Patxi Villa, když pod Tourmalete­m ztrácel 20 minut. Přesto posléze svoji bitvu s limitem vyhrál.

Daleko před ním se už skupina favoritů drápala na kombinaci dvou průsmyků Soulan a Aubisque.

„Tady se o něco pokusím,“naznačoval před etapou Dumoulin.

Právě zde zaútočil před 92 lety Belgičan Buysse, jemuž o týden dříve zemřela dcera, a po 17 hodinách v sedle vyhrál onu apokalypti­ckou etapu Tour o 25 minut.

Dávno sice není zdejší silnice prašnou cestou plnou kamení, na níž se jezdci obávali banditů a medvědů, přesto je Aubisque stále velikánem, úchvatnou cestou k mrakům.

„L’attaque du Tom Dumoulin,“vykřikl reportér francouzsk­é televize, když se 34 kilometrů před cílem očekávané stalo skutkem. Dvakrát Nizozemec zaútočil, leč Thomas zůstával k němu přisátý. Vzápětí dvakrát atakoval Roglič, odpárali Frooma, už zase vyplazujíc­ího do kamery jazyk, ujeli i dalším vrchařům a sjeli se tři, Roglič, Dumoulin – a Thomas. K nim brzy přibyl Kruijswijk, předtím šlapající v úniku.

Froome za nimi zaostával až o 30 sekund, sčítaly se následky jeho 82 dnů na sérii čtyř Grand Tour v řadě. Mlha houstla, velští fanoušci poskakoval­i u cesty a ukazovali velká písmena G, Froome se dotáhl, Roglič zase útočil, ale na vrcholu Aubisque byla početná skupina favoritů pohromadě, s výjimkou pobitého Quintany ztrácející­ho pět minut.

Thomas: A teď dokončit práci

Dvacet kilometrů sjezdu do cíle zbývalo. Nořili se do mlhy, níž a níž, zmítáni větrem, po úzké klikaté silnici bez svodidel, jejíž krajnice plynule přecházela v zelené, místy až hrozivé srázy. Thomas se řítil dolů osmdesátko­u a věděl, že teď je jeho soupeřem i ta silnice. Vzpomínky na loňský pád v 9. etapě Tour ožívaly.

Roglič napálil tempo, jako by měl místo kola lyže a chtěl se na nich odrazit a letět do údolí, marně jej Dumoulin stíhal. Slovinec zvítězil, o 19 sekund před ostatními a z Dumoulina prvně na Tour vytryskla frustrace: „Televizní motorka, za kterou jel, mu pomohla získat ve sjezdu rozhodujíc­í náskok. To mě vytáčí.“

Roglič to popřel a ujišťoval: „Bušil jsem do toho tvrdě, když jsem viděl, že se za mnou udělala díra. A já vyhrál! Páni, to je bláznivé.“

Thomas je nechal, ať si to vyřeší mezi sebou, soustředil se na sebe. Byli ve vsi Laruns, kde podle legendy zemřel Aramis, Dumasův mušketýr a později velmistr jezuitskéh­o řádu.

Thomas, velmistr této Tour, u Aramisova zámku nasedl do autobusu a vyhlásil: „Teď musím co nejlíp zregenerov­at a co nejvíc se vyspat. A pak zítra jít a dokončit práci.“

Čtyři nejlepší muži Tour, čtyři skvělí časovkáři v souboji o stupně vítězů

Dvojnásobn­ý olympijský vítěz ve stíhačce družstev se v časovkách postupně zlepšuje. Předloni v nich na Tour skončil 7. a 23., loni dokonce zvítězil v úvodním krátkém testu v Düsseldorf­u. Na Giru dojel před rokem v dlouhé časovce druhý o 49 sekund za Dumoulinem. Současný král všech časovkářů, aktuální mistr světa, v posledních čtyřech letech v této disciplíně na podnicích Grand Tour třikrát první, třikrát druhý a jednou třetí. „Ale při současné Thomasově formě není vůbec jisté, že ho tady v časovce porazím,“říká.

 ?? Foto: Reuters ?? Paříž už není daleko... Geraint Thomas sprintuje ve včerejší náročné pyrenejské etapě pro druhé místo, díky němuž si upevnil pozici lídra Tour de France a i do dnešní časovky vyjede ve žlutém trikotu.
Foto: Reuters Paříž už není daleko... Geraint Thomas sprintuje ve včerejší náročné pyrenejské etapě pro druhé místo, díky němuž si upevnil pozici lídra Tour de France a i do dnešní časovky vyjede ve žlutém trikotu.
 ??  ?? Geraint Thomas lídr závodu
Geraint Thomas lídr závodu
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia