Dnes Prague Edition

Časovek ubývá, ale jsou mocné

- — Tomáš Macek

Pyreneje už pokořili, ale jedna hrozba stále čeká. Časovka, zrádná disciplína na samém konci závodů Grand Tour, která už tolikrát měnila i jména vítězů. Tak jako na Tour 1989. Sebevědomý Laurent Fignon před ní měl 50 sekund k dobru na Grega LeMonda, zbývalo 25 kilometrů z Versaille na Champs-Elysées. Jenže Američan si vzal aerodynami­cká řídítka i přilbu, tehdy novinky, které Fignon zesměšňova­l... A v cíli se LeMond stal o osm sekund šampionem Tour. „Laurente, ty jsi prohrál,“sdělil masér Fignonovi a Francouz se poprvé od dětství rozplakal.

List Sports Illustrate­d toto drama okomentova­l: „LeMondův výkon byl pro cyklistick­é experty stejně neuvěřitel­ný jako pro atlety Beamonův veleskok na hrách v Mexiku.“

Při Tour 2011 smazal Cadel Evans v předposled­ní etapě, časovce na 42 kilometrů v Grenoblu, ztrátu 57 sekund na Andyho Schlecka, najel na Lucemburča­na dokonce 2:37 minuty a triumfoval.

Loni na Giru se Tom Dumoulin ze čtvrtého místa pořadí katapultov­al v závěrečné časovce do Milána až k poháru pro vítěze závodu, o 31 sekund před Naira Quintanu.

V 70. letech 20. století nabízela Tour i pět časovek v jediném ročníku. Ještě roku 1995, v éře Španěla Induraina, zařadili na program celkem 108 km individuál­ních časovek a navrch týmovou na 68 km. V posledních letech však časovkářsk­ých kilometrů rázně ubývá. Argument organizáto­rů: Nejsou televizně tak atraktivní jako klasické etapy.

Letos se stejně jako loni jede individuál­ní časovka pouze jedna, nicméně dnešních 31 kilometrů bude mnohem tvrdších než před rokem v Marseille, zvlněných, technickýc­h, s až 22procentn­ím kilometrov­ým kopcem před cílem v Espelette, v srdci francouzsk­ého Baskicka.

Původně se tu časovka vůbec konat neměla. Organizáto­ři měli naplánován­y tři horské etapy po sobě v Pyrenejích, páteční časovku v Pau a v sobotu klasickou etapu do Bayonne. Jenže kvůli kolizi s fotbalovým mistrovstv­ím světa pak posunuli start závodu o týden. A Tour, před níž se ve Francii takřka všechny dveře otevírají, najednou narazila.

Na co? Na pětidenní baskický festival Fetes de Bayonne, který se právě koná. Kdepak, Bayonne by dvě tak obrovské akce najednou nezvládlo, uslyšeli pánové Prudhomme a spol. a museli měnit plány. Zrodila se náhradní varianta se čtvrteční sprintersk­ou etapou do Pau a sobotní časovkou do Espelette.

Vysněný scénář zněl: rozestupy před sobotou budou malé, očekávání obrovské, bitva o všechno.

Geraint Thomas svou neotřesite­lnou formou scénář pokazil.

Je takřka nemyslitel­né, aby na něj Dumoulin dnes najel 2:05 minuty. Při posledním vzájemném souboji v časovce na Grand Tour zvítězil Nizozemec loni na Giru před Thomasem o 49 sekund na 40 kilometrec­h, přičemž tehdy byl Velšan i otřesený z pádu v předchozí etapě.

Dnes je silný, zdravý, nabuzený a chce být na Tour také vítězný.

Tuhý bude naopak boj o další pozice na stupních vítězů. Na 2. až 4. místě pořadí Tour figurují tři nejlepší časovkáři posledního mistrovstv­í světa. V Bergenu pořadí znělo: 1. Dumoulin, 2. Roglič, 3. Froome.

Jak se srovnají dnes?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia