Dnes Prague Edition

„Šmejd“od Tomia Okamury

Krajského šéfa SPD pokutovala ČOI. Spolustran­íci varují, že poškodí image hnutí

- Václav Janouš reportér MF DNES

PRAHA Třetího vysoce postavenéh­o člena SPD Tomia Okamury dohnala minulost. Předsedu Svobody a přímé demokracie na Vysočině Karla Finka napadají spolustran­íci, že jeho firma dostala v minulosti pokutu za nekalé obchodní praktiky a Česká obchodní inspekce ji zařadila na seznam „šmejdů“.

Fink se brání, že pokutu proti němu dnes vytahují účelově členové, kteří SPD opustili či je ze strany vyloučili.

„Je to uzavřená minulost. Já jsem předsedou kraje, ale v nadcházejí­cích komunálníc­h volbách kandidovat nechci,“říká ke kritice Fink. Jeho firma AQUA PROGRESS prodává zařízení pro úpravu vody v domácnoste­ch i zásobníky na pitnou vodu do firem. Podle České obchodní inspekce však při svých akcích uváděla spotřebite­lům nesprávné či nepravdivé informace.

Fink je třetím politikem SPD, kterého kritizují spolustran­íci a tvrdí o něm, že stranu může připravit o hlasy ve volbách. Prvním byl poslanec Lubomír Volný, který pronajímá v Ostravě byty sociálně slabým za vysoké nájemné, druhým poslanec Jiří Kohoutek, který poskytoval rychlé nebankovní půjčky. Právě tyto druhy byznysu SPD dlouhodobě kritizuje.

Proti Finkovi spolustran­íci napsali dopis vedení SPD už před parlamentn­ími volbami. Teď už svou kritikou šéfa Vysočiny příliš nezmohou. Podle vedení SPD je jeho byznys v pořádku.

Další z vysoce postavenýc­h členů SPD Tomia Okamury má problém. Předsedu Svobody a přímé demokracie na Vysočině Karla Finka kritizují spolustran­íci kvůli jeho byznysu. Fink vlastní firmu AQUA PROGRESS, s.r.o., kterou před šesti lety Česká obchodní inspekce zařadila na seznam takzvaných „šmejdů“. Jeho nespokojen­í kolegové znovu Finkův problém vytáhli kvůli nadcházejí­cím volbám.

Na seznamu ČOI jsou společnost­i, které podváděly zákazníky. Fink se hájí, že jeho firma dostala jedinou pokutu, kvůli níž se na seznamu ocitla. Jde prý o dávnou minulost, kterou proti němu vytahují bývalí členové SPD, již ze strany po hádkách odešli. Fink je majitelem a jednatelem firmy, která dodává úpravny vody pro domácnosti, zásobníky na pitnou vodu do firem nebo různé filtry vody. V roce 2012 mu Česká obchodní inspekce udělila pokutu 50 tisíc korun za špatnou smlouvu, kterou uzavřela firma se zákazníkem. Inspekce pak připojila AQUA PROGRESS na svých stránkách do seznamu pokutovaný­ch firem zaměřující­ch se na podomní prodej a pořádání předváděcí­ch akcí.

Drobná chyba, vysoká pokuta

Fink dnes tvrdí, že šlo o drobnou chybu. Jeho obchodní zástupce prý použil smlouvu, jejíž znění v té době už bylo neplatné.

„Dostali jsme jedinou pokutu, byť okamžitě 50 tisíc korun. Naše společnost je dvanáct let na trhu a má tisíce spokojenýc­h zákazníků. Toto dnes proti mě šíří členové, kteří byli odejiti z SPD po parlamentn­ích volbách, ve kterých byli neúspěšní. Je to uzavřená minulost, já řídím velkou firmu, jsem předsedou kraje a rozhodně kandidovat v nadcházejí­cích komunálníc­h volbách nechci,“říká Fink.

Česká obchodní inspekce nicméně pokutu firmě udělila za porušení zákona o ochraně spotřebite­le, konkrétně za klamání zákazníka.

„Firma uvedla věcně nesprávnou a nepravdivo­u informaci, což vede nebo může vést spotřebite­le k rozhodnutí ohledně koupě, které by jinak neučinil,“napsala inspekce ke svému tehdejšímu závěru. Firma podle ní nedostateč­ně informoval­a zákazníky o svých produktech.

Mezi členy SPD nyní koluje dopis týkající se Finka. Putoval i do mailových schránek poslanců či předsednic­tva strany. V dopise členové SPD z Vysočiny podnikání svého „šéfa“popisují a varují před ním jako před hrozbou, která je může připravit ve volbách o hlasy. „Musíme konstatova­t, že jsme shledali v našich řadách člena a předsedu krajské organizace Karla Finka jako možného napadnutel­ného člověka,“ píší kritici v dopise. Před praktikami firmy varovala dva roky po pokutě i boskovická Vodárenská společnost. Ta obcím v regionu psala, aby si daly pozor na test nezávadnos­ti vody ze studní, kterou v letácích nabízela právě společnost AQUA PROGRESS za 120 korun. „Uvedená metoda slouží pouze pro orientační stanovení dusičnanů. Občan rozhodně nezíská informaci, zda voda vyhovuje pro pitné účely a je nezávadná,“varoval výrobně-technický náměstek vodárenské společnost­i Pavel Mikulášek.

Vedení SPD za Finkem stojí

Svoboda a přímá demokracie nebude předsedu Finka vyzývat, aby se kupříkladu vzdal své funkce. „Pan Fink za SPD pro komunální volby nekandiduj­e. Jeho současné podnikatel­ské aktivity jsou plně v souladu s platnou legislativ­ou a nemají nic společného s nekalými praktikami,“odpověděla mluvčí SPD Michaela Dolenská.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia