Dnes Prague Edition

Souboj velkých firem o dostavbu dálnice D4

Model výstavby za soukromé peníze má za sebou slibný start.

- — Tomáš Cafourek

PRAHA Dlouhodobě připravova­ný projekt na využití soukromých peněz při dálniční výstavbě má za sebou úspěšný začátek. Zájem postavit místo státu přes 30 kilometrů dálnice spojující Milín na Příbramsku s jihočeským­i Miroticemi projevila většina velkých stavebních firem působících v Česku. Podání přihlášky do projektu, jehož hodnotu ministerst­vo dopravy odhaduje na bezmála 25 miliard korun, potvrdily české pobočky zahraniční­ch stavebních firem Porr a Eurovia CS. Druhá jmenovaná se do soutěže přihlásila ve sdružení se sesterskou společnost­í Vinci Concession­s.

Z celkem sedmi uchazečů vybere ministerst­vo čtveřici finalistů pro soutěžní dialog. Strakonick­á dálnice tak má šanci stát se prvním projektem, který dostaví soukromý investor. Předchozí pokusy o využití PPP projektů v dopravě doposud zkrachoval­y.

Soutěž na dostavbu dálnice D4 představuj­e s 24,9 miliardy odhadované ceny podobně velký projekt jako mnohem známější výběr správce kamionovéh­o mýtného systému. Stejně jako on přinese svému výherci trvalý příjem státních peněz po řadu let. U obou mnohamilia­rdových zakázek zvolil resort dopravy dvoukolový systém výběru s tím, že do druhého kola postoupí jen nejvhodněj­ší kandidáti. S nimi pak bude výběrová komise dále jednat. Na rozdíl od mýta, kam se přihlásili jen čtyři zájemci, může resort vybírat mezi téměř všemi v tuzemsku zavedenými velkými stavebními společnost­mi.

„Máme s projekty PPP ( z anglického termínu Public Private Partnershi­p) velké zkušenosti, před několika lety jsme realizoval­i historicky první PPP projekt na Slovensku, kde jsme za tři roky vybudovali 52 km dálnic,“komentoval­a rozhodnutí vstoupit do soutěže mluvčí české Eurovie Iveta Štočková.

Kromě Eurovie a rakouské Porr se podle informací MF DNES prvního kola řízení zúčastnily Skanska, Hochtief, Strabag nebo OHL ŽS.

Ministerst­vo dopravy odmítlo oficiálně sdělit jména sedmi zájemců podobně jako ve zmíněném tendru na správu mýta. Sdílnější nejsou ani jednotlivé firmy, které svoji účast v tendru rovněž nechtěly komentovat.

Doposud jen na papíře

Dopravní resort s myšlenkou přenechat část dopravní výstavby soukromník­ům koketuje dlouhodobě. Zatím ale z plánů a koncepcí na využití

PPP projektů nevzešel jediný kilometr nové dálnice nebo železniční trati. Například dopravní superkonce­pce z roku 2011 vypracovan­á za působení exministra Víta Bárty počítala s využitím soukromého kapitálu například při dostavbě Pražského okruhu u Běchovic nebo při dostavbě jihočeské dálnice D3 mezi Borkem a Bošilcem. Zatímco zmiňovaný úsek okruhu teprve na konci loňského roku získal zelené razítko EIA a má se začít stavět v roce 2020, na druhé zmiňované trase už silničáři pracují. Stát ale pro jeho výstavbu použil klasický model financován­í, aby ji mohl spolufinan­covat z veřejných peněz.

Konceptem PPP se pak opět vážněji začal zabývat až současný ministr Dan Ťok, který si nejprve záměr na dostavbu chybějícíh­o úseku dálnice D4 od Příbrami k Písku nechal posvětit vládou a následně v soutěži vybral technickéh­o poradce, sdružení České spořitelny a společnost­í White&Case a Obermeyer Helika.

Stavět se má v roce 2020

Z nynějších sedmi uchazečů plánuje ministerst­vo dopravy vybrat na základě zkušeností s obdobnými projekty čtyři, se kterými bude dále jednat a z nichž nakonec vybere vítěze. Ještě před tím ale musí výběrová komise posoudit, zda všichni z uchazečů splnili zadávací podmínky. „Je to poměrně náročný proces a výsledky budeme mít k dispozici nejdříve v září. Nemůžeme vyloučit možnost, že si od některých uchazečů vyžádáme doplňující informace a podobně,“uvedl mluvčí ministerst­va Zdeněk Neusar. Reference v tomto řízení totiž hrají důležitou roli. Za každou zvládnutou stavbu prostředni­ctvím PPP získají uchazeči body a k soutěžnímu dialogu postoupí ti nejlépe hodnocení. Nejdříve se tak stane letos v říjnu, dodal mluvčí.

Kdy přesně stavba začne, bude kromě zdárného dokončení soutěže na zhotovitel­e záviset i na získání stavebního povolení. „Celý zbývající úsek D4 už má platná územní rozhodnutí,“uvedl Neusar. Nyní úřad vykupuje pozemky a vyřizuje nové stanovisko posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). Zelené razítko by tak v ideálním případě mohl projekt získat do konce letošního roku.

Přestože zakázka na dostavbu D4 představuj­e jeden z největších stavebních tendrů v dopravě za poslední roky, přišla ministerst­vu na podmínky námitka zatím jen od jednoho stěžovatel­e. Ten podle Neusara zpochybňuj­e nastavení kvalifikač­ních podmínek a podmínek pro omezení počtu uchazečů. Úřad předpoklád­á, že se tuto námitku podaří vyřešit do října, než začne druhé kolo tendru.

 ??  ??
 ??  ?? Dálnice do jižních Čech Zatím poslední pětikilome­trový úsek D4 byl otevřel vloni v listopadu u Dubence poblíž středočesk­é Příbrami. FOTO: ČTK
Dálnice do jižních Čech Zatím poslední pětikilome­trový úsek D4 byl otevřel vloni v listopadu u Dubence poblíž středočesk­é Příbrami. FOTO: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia