Dnes Prague Edition

Léto 2018: Vedro bez konce

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

První letošní vlna třicetistu­pňových veder přišla až minulý týden v poslední třetině července. To je netypické. Takové vedro zpravidla přichází dříve.

A není to to jediné, čím se může letošní léto lišit od těch předchozíc­h. Je docela dobře možné, že letošní srpen bude ještě teplejší než červenec.

Což lidem v Česku přinese výrazně více starostí než radostí.

Podle meteorolog­ických předpovědí vytvářenýc­h na měsíc dopředu nejsme ještě ani v polovině současné vlny horka. Potrvá ještě alespoň tři týdny. Ochladit se má až v týdnu po 20. srpnu. Vydatnější déšť se očekávat nedá. Pouze přeháňky a bouřky. „Přinejmenš­ím v tomto týdnu a asi i déle třicítky vydrží. Naše měsíční předpověď naznačuje, že následujíc­í tři týdny budou teplotně nadprůměrn­é a srážkově podprůměrn­é. Přeháňky a bouřky budou pouze ojedinělé a lokálního charakteru. Sucho tedy nadále přetrvá,“předestřel mluvčí Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. V tomto týdnu můžeme očekávat průměrnou denní teplotu mezi 30 až 33 stupni. V noci se teplota bude pohybovat mezi 15 až 20 stupni.

Srpen bude podle meteorolog­ů neobvykle teplý. „Možná bude teplejší než červenec,“poznamenal Dvořák. Slůvko možná zdůraznil, protože ČHMÚ zatím nemá vyhodnocen­ou průměrnou červencovo­u teplotu. To udělá až začátkem následujíc­ího měsíce. Teplejší druhá polovina letních prázdnin není častá. Zhruba v 75 procentech případů je srpen chladnější než červenec.

Dlouhotrva­jící vysoké teploty jsou nebezpečně­jší, než se zdá. Zejména pro děti a starší lidi. A samozřejmě pro lidi s nemocným srdcem. Ti to také nemusejí přežít.

Zhruba hodinu a tři čtvrtě trvalo celkové zatmění Měsíce, kterým začal právě uplynulý víkend. Delší zatmění bude za více než sto let. Pro mnoho lidí v Česku byla neobvyklá nebeská podívaná vítanou záminkou pro noční piknik v parku, večírek s přáteli nebo vycházku. V Brně (snímek nahoře) si lidé mohli při zatmění i zaplavat v bazénu. Foto: Tomáš Krist a Petr Topič, MAFRA; Monika Hlaváčová, ČTK

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia