Dnes Prague Edition

50 českých krás: Stezka v oblacích

Stezka korunami stromů ještě voní novotou

-

Před nedávnem oslavila první rok své existence a stále patří mezi nejnavštěv­ovanější atrakce v Královéhra­deckém kraji. Řeč je o 45 metrů vysoké a 1511 metrů dlouhé Stezce korunami stromů u Janských Lázní. Kousek od horského městečka se tyčí impozantní dřevěná rozhledna, která návštěvník­y zavede nejen ke kořenům krkonošské­ho lesa, ale hlavně až ke korunám mohykánů starých i 150 let.

Výstavba začala před dvěma lety na hranici národního parku a vyšla na 170 milionů korun. Loni v červenci otevřela a turistům se tak poprvé naskytl pohled na Krkonoše z ptačí perspektiv­y. Stavba má i jistý edukativní charakter: především v dětech má probudit pozitivní vztah k přírodě a dospělým poskytnout informace zábavnou formou.

Trasa začíná v podzemí naučného centra. Pět metrů pod úrovní terénu se nachází 150 čtverečnýc­h metrů velká „jeskyně“, kde jsou přehledné informace o životě pod povrchem, o vlastnoste­ch půdy, ale i RD model spletitého kořenového systému. Na větších panelech a 40 menších informační­ch tabulkách vybavených kukátkem rozmístěný­ch po celé stezce lze mimo jiné zjistit, jaký je rozdíl mezi „pěkným“a „nepěkným“lesem.

Stezka poté stoupá až do výšky 23 metrů. Čekají tu tři didaktická zastavení a tři zábavně pojaté adrenalino­vé stanice. Asi ve dvou třetinách stezky pak k výstupu láká vyhlídková věž je vysoká 45 metrů. Celá trasa je bezbariéro­vá, takže se na ní mohou vydat i hendikepov­aní nebo rodiče s kočárky.

Také tady je několik zábavných zastávek. Je tu například zákoutí, kde si děti i dospělí mohou vyzkoušet udržení rovnováhy v průhledu, který pod sebou odhaluje zdánlivě nebezpečno­u propast.

Dva metry široký dřevěný chodník spirálovit­ě vede až na vyhlídkovo­u plošinu rozhledny, která nabídne výhled do dalekého okolí. Co se jakým směrem nachází prozradí informační štítky, včetně vzdálenost­i a kilometrů.

Když se zaměříte na nejbližší okolí, zjistíte i jak vypadají šišky na samém vrcholku stromu, jelikož se ocitnete nad špičkami vzrostlých stromů krkonošský­ch lesů. Spirála věže se postupným stoupáním rozšiřuje, v nástupním místě má průměr 23 metrů, vyhlídková plošina má pak už 40 metrů. A pozor: dost to tam fouká.

Po zdolání vrcholu je zapotřebí udělat pořádnou fotku. Tu nabídne letošní novinka ve vyhlídkové věži, kde jsou umístěny fotostativ­y, které pomohou k lepšímu a ostřejšímu snímku. „Na horní plošinu jsme dali také lavičku, která slouží k odpočinku a vychutnání si stezky. V nejbližší době plánujeme ještě přidat odklápěcí cedulky s technickým­i zajímavost­mi,“řekl mluvčí Stezky korunami stromů Přemysl Adamec.

Děti na cestě pobaví nový maskot veverčák Emil nebo show s dravci. Těm, kterým se nebude chtít dolů po svých, se mohou svést na suchém tobogánu, který měří přes padesát metrů. Jedna jízda stojí 50 korun. Závěr vycházky si je možné zpříjemnit ve stylové restauraci V korunách.V jídelníčku nechybí tradiční svíčková nebo vepřo knedlo zelo.

 ??  ??
 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Vyhlídková věž Z podzemí krkonošské Stezky korunami stromů lze vystoupat na vyhlídkovo­u a přesto bezbariéro­vou věž vysokou 45 metrů.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Vyhlídková věž Z podzemí krkonošské Stezky korunami stromů lze vystoupat na vyhlídkovo­u a přesto bezbariéro­vou věž vysokou 45 metrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia