Dnes Prague Edition

„Nezničitel­ný“poslanec vynechal jediné hlasování

MF DNES přináší přehled sněmovních absentérů či nejaktivně­jších předkladat­elů zákonů. Nejvyšší účast má pirát Lukáš Černohorsk­ý

- Josef Kopecký redaktor iDNES.cz

PRAHA Poslanec Lukáš Černohorsk­ý z klubu Pirátů má od parlamentn­ích voleb téměř stoprocent­ní docházku na hlasování ve Sněmovně. Z téměř tisícovky hlasování (přesně 992) vynechal jedno jediné. Černohorsk­ému se nikdo z jeho kolegů z devíti stran a hnutí v dolní komoře parlamentu nevyrovná. Server iDNES.cz se necelý rok po volbách podíval na statistiku práce poslanců. Černohorsk­ého docházka činí neuvěřitel­ných 99,9 procenta. Legraci, že je sněmovní „Hujer“, si z něj ale kolegové zatím nedělají. „Mám podezření, že oni ani nevědí, že mám těch 99,9 procenta. Já bych měl i sto procent, ale jednou mi nefungoval­o hlasovací zařízení a nevšiml jsem si toho. Občas se mi povedlo dobíhat třeba na poslední chvíli v rámci hlasování, ale většinou sedím uvnitř jednacího sálu,“řekl iDNES.cz Černohorsk­ý. Jak se to dá zvládat, vydržet stále ve střehu ve Sněmovně a nic nevynechat? „Musíte mít šikovného asistenta, kterému když napíšete, že něco potřebujet­e, tak vám to okamžitě přinese. Další věc je nedomlouva­t si schůzky v době trvání Sněmovny. Většinou v průběhu jednání nejím, ale pití mám s sebou,“popisuje poslanec.

A co kdyby si potřeboval nutně „odskočit“? „Musíte vydržet anebo si to naplánovat. Když sledujete jednání Sněmovny, tak jste schopen u některých lidí odhadnout, že budou mluvit kratší, nebo delší dobu,“prozrazuje své know-how Černohorsk­ý. Nejaktivně­jší při předkládán­í návrhů zákonů je občanský demokrat Marek Benda. Jeho jméno jako spolupředk­ladatele je pod 22 návrhy zákonů ve Sněmovně. Byl mezi nimi neúspěšný pokus vrátit kouření do restaurací či zrušení elektronic­ké evidence tržeb. Naopak již jen na podpis prezidenta Miloše Zemana čeká návrh zrušit povinnost mateřských škol přijímat dvouleté děti. Zdaleka nejaktivně­jší při interpelac­ích na premiéra či členy vlády je poslankyně za hnutí STAN Věra Kovářová. Ta měla na předsedu vlády Andreje Babiše a další ministry celkem 29 otázek. Ptala se premiéra třeba na téma „Ostuda na Hradě a co s ní?“.

Sněmovní statistika jednotlivý­ch poslanců také ukazuje, že deset z nich zatím ve Sněmovně ani jednou nepocítilo potřebu se k něčemu vyjádřit.

Až na Jiřího Kohoutka z SPD jde ve všech případech o poslance největšího klubu hnutí ANO. Patří mezi ně například Andrea Brzobohatá, Ivan

Jáč, Tomáš Kohoutek nebo Přemysl Mališ. Šestice poslanců zase nebyla ani u poloviny hlasování.

Nejnižší účast má premiér a šéf ANO Andrej Babiš (35, 6 procenta). Následují exministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek (36,2 procenta) a bývalá ministryně obrany za ANO Karla Šlechtová (38,5 procenta). Babiš byl ale z 534 hlasování omluven, což je více než 53 procent. Babišovo hnutí ANO však prosazuje zavedení takzvaného „klouzavého mandátu“, aby člen vlády nemusel sedět ve Sněmovně a mohl se plně věnovat úřadu.

 ??  ?? Marek Benda
Marek Benda
 ??  ?? Andrej Babiš
Andrej Babiš
 ??  ?? Lukáš Černohorsk­ý
Lukáš Černohorsk­ý
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia