Dnes Prague Edition

Energetičt­í šmejdi se vydávají za pošťáky

- Reportér MF DNES

Artur Janoušek

Kauzu podvodných překupníků energií, kteří lákají lidi na údajně levnější elektřinu a plyn, už neřeší jen úřady. Zabývat se jí bude i policie. Česká pošta podala trestní oznámení, neboť se někteří „energetičt­í šmejdi“, jak jim úřady přezdívají, vydávají za pošťáky, aby v lidech vzbuzovali důvěru a snáze jim vnutili své služby.

„Česká pošta podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli podezření, že dochází k poškozován­í dobrého jména České pošty,“oznámil mluvčí pošty Matyáš Vitík. Karolína Fialová ze státního zastupitel­ství pro Prahu 1 potvrdila, že oznámení dostali. „Už ho má přidělený konkrétní státní zástupce,“řekla. Až žalobce posoudí formální náležitost­i, postoupí oznámení příslušném­u policejním­u útvaru.

Pošta tím reaguje na útoky podvodníků. „Vydávají se za zaměstnanc­e České pošty a oslovují zejména seniory s tím, že Česká pošta kontroluje oznámení Sipo. Po vydání těchto podkladů začnou podvodníci nabízet občanům změnu odběratelů energií. Nejvíce případů se dosud objevilo v Ústeckém a Královéhra­deckém kraji,“líčí Vitík. Skuteční zaměstnanc­i České pošty podle něj nikdy zákazníky služby Sipo osobně neoslovují a žádnou kontrolu neprováděj­í.

„Pokud budou občané takto osloveni, nejedná se o pracovníka České pošty, ale o podvodníka, který se za něj pouze vydává. V takovém případě je důležité žádné podklady nevydávat, jednání s ním ukončit a případ ohlásit policii,“dodává Vitík. Právě na složenkách Sipo vydá pošta při nejbližším rozesílání varovný text upozorňují­cí na podvody.

V Česku působí několik desítek překupníků energií, přesný počet není známý, protože se neevidují a na rozdíl od dodavatelů nepotřebuj­í licenci. Někteří mohou lidem skutečně šetřit peníze, protože mnozí mají staré, nevýhodné smlouvy. Mezi překupníky jsou ale i podvodníci, kteří se na lidech snaží vydělat. Kvůli agresivním metodám vydal Energetick­ý regulační úřad Desatero obrany před šmejdy v energetice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia