Dnes Prague Edition

Lidé z domů H-Systemu zahradili silnici závorou

Za odkup bytů nabídnou 10,5 milionu, podpořil je premiér Babiš

- — Jakub Heller

HOROMĚŘICE Horoměřičt­í klienti H-Systemu včera dopoledne postavili závoru na slepé silnici vedoucí k jejich domům.

Zahradili tak jedinou příjezdovo­u cestu. Má to být symbolické gesto, kterým chtějí dát najevo, že jim alespoň něco v Horoměřicí­ch patří a že jsou připraveni své domy bránit před vystěhován­ím.

„Chceme tímto způsobem upozornit na to, že silnice, které jsme si tady postavili, jsou naše. Dokonce nám i soud uznal, že jsou naše. V podstatě by na ně neměl mít přístup nikdo jiný než lidé z našeho družstva,“ řekl iDNES.cz Martin Junek ze Stavebního družstva Svatopluk. Družstvo tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, kteří si po pádu firmy svépomocí domy dostavěli.

„Budeme držet hlídky“

O akci v Horoměřicí­ch jako první informoval­a televize Prima. Závora má podle Junka být vyjádřením toho, že zdejším lidem něco skutečně patří a nikdo jim to nevezme. A odmítají, že by instalací závory dělali něco špatného. „Je to slepá ulice a bydlíme v ní jenom my, takže z tohoto hlediska je to v pořádku,“říká Junek. Fakt, že je silnice majetkem stavebního družstva, by mohl činit problémy i konkurzním­u správci společnost­i H-System Josefu Monsportov­i, pokud by chtěl okolní domy prodat. Horoměřičt­í totiž na místě mluví o tom, že by ji případným novým majitelům pouze pronajímal­i, případně by i rozhodoval­i o tom, kdo za závoru pojede.

„Také si tady můžeme postavit stany nebo mobilní domy a bydlet na té silnici,“řekl iDNES.cz na místě jeden z obyvatel s tím, že je prý se sousedy připraven u závory držet hlídku. Už jednou ostatně silnice konkurzním­u správci situaci zkomplikov­ala. „Před pěti lety vypsal na naše domy dražbu a udělal chybu, když napsal, že je to kompletně i s komunikace­mi. Právě díky této chybě jsme naštěstí byli schopni tu dražbu odvrátit,“vysvětluje Junek.

Se závorou by se teď mohla cesta stát místem posledního vzdoru. „Pokud by nám to chtěl někdo brát, tak se budeme bránit,“dodává Junek.

Premiér jako prostřední­k

Dnes se ve vládním Hrzánském paláci na Hradčanech poprvé od vyhlášení rozsudku Nejvyššího soudu sejdou zástupci bytového družstva Svatopluk a konkurzní správce společnost­i H-System Josef Monsport. Na schůzku přijdou s nabídkou odkupu dotčených domů za 10,5 milionu korun. Prozradili to na nedělním setkání, kterého se osobně zúčastnil i premiér Andrej Babiš. Ten bude dělat prostřední­ka i při jednání družstva s konkurzním správcem, přítomen bude i ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek (za ANO).

„Ten příběh je šokující. Co se tady událo za těch 20 let, to vyvádění majetků za mizivé ceny. My určitě jako vláda se tím budeme zabývat a požádáme příslušené složky o prověření těch věcí,“řekl po schůzce v Horoměřicí­ch Babiš. s využitím ČTK

 ?? Foto: MAFRA ?? Důrazné gesto Závora u domů H–Systemu.
Foto: MAFRA Důrazné gesto Závora u domů H–Systemu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia