Dnes Prague Edition

Bohaté firmy v USA hýčkají lidi jídlem zdarma. Města protestují

- — Filip Horáček

SILLICON VALLEY Sushi, pizza i zmrzlinové poháry ve špičkových kantýnách a kompletně zdarma. Na podobný komfort si zvykli mnozí zaměstnanc­i předních technologi­ckých firem v sanfrancis­ké oblasti kolem Sillicon Valley. Restauraté­ři na tom však tratí a postupně se jim daří prolobbova­t zákaz těchto benefitů.

Skvěle placení zaměstnanc­i Facebooku či Twitteru v městech kolem technologi­cké Mekky Sillicon Valley tak mohou přijít o jednu ze svých výsad. Dosud byli zvyklí stravovat se v luxusních kantýnách svých poboček zcela zdarma. Po nátlaku místních restauraté­rů ale o tuto výhodu postupně přicházejí.

Zákaz vydalo už dříve město Mountain View v Sanfrancis­kém zálivu a ke stejnému kroku se nyní odhodlalo i samotné San Francisco. V prvním případě se dotkne mimo jiné dvou tisíc zaměstnanc­ů sociální sítě Facebook, kteří se do oblasti na podzim přesunou z Menlo Parku, ve druhém případě o benefit mohou přijít lidé z Twitteru. O výsadu kvalitního stravování zdarma mohou přijít postupně i další zaměstnanc­i firem, které budou rozšiřovat své kanceláře.

Restrikce má pomoci pozvednout skomírajíc­í byznys místních restauraté­rů. Ti si stěžují, že právě „jídlo zdarma“, dostupné v mnoha přilehlých kantýnách kancelářsk­ých komplexů pro tisíce zaměstnanc­ů, je připravuje o klientelu technologi­ckého průmyslu.

V některých případech dokonce technologi­cké firmy přetáhly vyhlášené místní šéfkuchaře, kteří dali přednost práci pro tyto zaměstnava­tele, kteří jim nabízejí mnohem lepší podmínky.

Zaměstnanc­ům bohatých, zejména technologi­ckých firem se to pochopitel­ně nelíbí. Přicházejí o pestrý gastronomi­cký zážitek. Kantýny a restaurace servírují pokrmy od těstovin až po sushi, nabízejí čerstvě upečené pečivo, zákusky, kávy všech druhů a zmrzlinové poháry.

V San Francisku je zákaz zatím ve fázi návrhu zákonodárc­ů. Pokud však projde, omezení se dotkne pouze nově vystavěnýc­h kantýn. Takže například lidé z Googlu prozatím zůstanou ve výhodě.

Ve městě Mountain View pravidla nastavili už v roce 2014, tehdy však nevzbudily příliš pozornost, protože žádné nové kanceláře se otevírat neměly. Stěhovat se však plánuje do této oblasti Facebook.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia