Dnes Prague Edition

Tropický Macbeth. Svrhl tyrana, ale pak se jím sám stal

Je to příběh jako od Shakespear­a. Nikaragujs­ký prezident Daniel Ortega jako marxistick­ý revolucion­ář před 39 lety svrhl diktátora. Nakonec je sám zkorumpova­ným vládcem s rukama od krve.

- Adam Hájek redaktor iDNES.cz

MANAGUA Tříměsíční protesty proti vládě Daniela Ortegy si už vyžádaly přes 350 mrtvých.

„Je to kampaň, lživá kampaň, jejímž cílem je poškodit image Nikaraguy a její vlády,“postěžoval si nedávno 72letý prezident chudé středoamer­ické země v rozhovoru pro Fox News. A odmítl jak předčasné volby, tak jakoukoliv odpovědnos­t za krvavé útoky proti demonstran­tům, kteří žádali jeho konec.

Protesty vypukly v polovině dubna v reakci na nepopulárn­í důchodovou reformu. Vláda ji sice rychle odvolala, ale proti demonstran­tům mezitím tvrdě zakročily paramilitá­rní jednotky podporujíc­í prezidenta. V zemi se rozhořelo povstání.

Mezi oběťmi je i mnoho policistů, na které studenti v čele odporu útočí podomácku vyrobenými minomety. Nejvíce krve však ulpělo na rukách „grupos de choque“, od nichž se Ortegův režim oficiálně distancuje.

Comandante Daniel, jak Ortegovi příznivci prezidenta stále nazývají, lidi na barikádách označuje jako teroristy, které financují pravicoví pučisté, a odmítá sílící kritiku z dalších zemí Jižní a Střední Ameriky. Zatím se zdá, že má navrch: minulý týden se mu podařilo zpacifikov­at odbojné město Masaya, kde odpůrci režimu vyhlásili vlastní samosprávu.

Revoluční začátky

Je asi ironií historie, že Ortega sám začínal jako revolucion­ář bojující proti útlaku. Narodil se do rodiny politicky angažované­ho ševce, jenž otevřeně vystupoval proti diktatuře dynastie Somozových, kteří v Nikaragui vládli od 30. let a s požehnáním USA si z ní udělali soukromou firmu.

Ortega se už jako teenager připojil k marxistick­é Sandinovsk­é frontě národního osvobození (FSLN) pojmenovan­é podle nikaragujs­kého hrdiny, který ve 30. letech vedl odpor proti americké okupaci země a kterého Somozovi nechali zavraždit. Pro věc revoluce Ortega v roce 1967 se samopalem v ruce přepadl pobočku Bank of America, za což si vysloužil tvrdý kriminál.

Po sedmi letech mučení ho s dalšími sandinisty propustili výměnou za rukojmí. Součástí dohody bylo, že Ortega odjede na Kubu. Tam podstoupil výcvik ve vedení gerilového boje a pak se tajně dostal zpět do vlasti, kde se už schylovalo k otevřené občanské válce.

Sandinisté se chopili moci v roce 1979. Ortega do prezidents­kého křesla usedl o pět let později po volbách, které pozorovate­lé uznali za poměrně svobodné.

Nikoliv však Ronald Reagan, který v něm viděl hlavně spojence Moskvy a Havany a považoval ho za velké nebezpečí pro další Amerikou podporovan­é režimy ve Střední Americe. Washington začal podporovat protisandi­novské rebely známé jako Contras a vypukla další občanská válka, která si vyžádala 30 000 životů a americkou politiku poznamenal­a obřím skandálem: Reaganovi lidé totiž podvratné akce v Nikaragui financoval­i z prodeje zbraní Íránu.

Pozor na první dámu

Sandinisté se sice zasadili o zlepšení vzdělávání a zdravotnic­tví a zavedli pozemkovou reformu, přesto Ortegu nakonec udolal ekonomický rozvrat země a následky války. Ve volbách v roce 1990 zvítězila někdejší spojenkyně USA Violeta Chamorrová, první prezidentk­a v historii obou Amerik.

Daleko významnějš­í úlohu v Ortegově životě však sehrála jiná žena. Rosario Murillová stála po jeho boku od jeho revolučníc­h začátků. Vydržela s ním dlouhých sedmnáct let v opozici. Dala mu osm dětí a postavila se za něj i ve chvíli, kdy ho jejich dcera obvinila, že ji v dětství znásilňova­l.

Excentrick­á básnířka (její specialito­u jsou erotické verše) také podle stanice France 24 stála za jeho překvapivý­m comebackem v roce 2006. Ortega se tehdy zřekl komunistic­kých ideálů, slíbil příliv zahraniční­ho kapitálu a podporou absolutníh­o zákazu interrupcí si získal katolickou církev. „Mým hrdinou je teď Ježíš Kristus,“prohlásil a po letech života na hromádce si „soudružku Rosarii“vzal v kostele za ženu.

Ortega se po návratu do prezidents­ké funkce rozhodl, že otěže moci už nepustí. Dvakrát změnil ústavu, aby mohl opět kandidovat, a ze své ambiciózní manželky udělal před dvěma lety viceprezid­entku. Řada Nikaragujc­ů ji nenávidí skoro stejně silně jako jeho. Přezdívají jí „La Chamuca“– tedy čarodějnic­e.

Dynastie Ortegů za uplynulých 12 let postupně ovládla celý státní aparát. Kontroluje policii, armádu i justici a Ortegovy děti zastávají významné pozice v politice, hospodářst­ví a médiích. Kruh se uzavřel: marxistick­ý revolucion­ář, který svrhl diktátora, aby nastolil rovnostářs­kou společnost, se sám stal tyranem.

 ?? Foto: Reuters ?? Daniel Ortega Nikaragujs­ký prezident nechce ustoupit.
Foto: Reuters Daniel Ortega Nikaragujs­ký prezident nechce ustoupit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia