Dnes Prague Edition

Ano manželství gayů a leseb

- Lucia Zachariášo­vá Koalice za manželství

Daniela Kovářová ve svém pondělním komentáři Ne manželství homosexuál­ů odmítá nazývat svazky stejnopohl­avních párů manželství­m. Odkazuje přitom na „veřejné mínění“, k jehož šetření jí postačily názory přátel na Facebooku. Podobné „samovýzkum­y” v rámci vlastní sociální bubliny však působí nedůvěryho­dně a směšně. Legrace ovšem končí tam, kde se hlásané polopravdy týkají životů skutečných lidí a jejich dětí. Považuji proto za důležité uvést demagogie z pera Daniely Kovářové na pravou míru.

Průzkumem veřejného mínění týkajícího se manželství stejnopohl­avních párů se zabývají profesioná­lní výzkumné agentury. Agentura Median například v červenci 2016 zjistila, že manželství pro gaye a lesby podporuje 67 procent české veřejnosti. Podle mezinárodn­ě uznávané agentury Pew Research to v květnu 2017 bylo 65 procent. Letos v únoru na otázku Medianu „Když se dva dospělí lidé milují, měli by mít možnost zajištěnéh­o partnerské­ho života v manželství bez ohledu na svou sexuální orientaci?“, odpovědělo kladně 75 procent Čechů a Češek. Podporu tříčtvrtin­ové většiny jako jednoznačn­ou uznává i sama Daniela Kovářová.

Proč však nejít cestou vyrovnání práv v registrova­ném partnerstv­í, ale „neříkat tomu manželství“? Důvodů je vícero. Na prvním místě jde o důstojnost. Manželství je veřejným uznáním vztahu dvou dospělých lidí, který je založen na lásce. A láska gayů a leseb je úplně stejná. Nemáme totiž homo a hetero verzi lásky. Proto by ani veřejné uznání vztahu dvou lidí nemělo mít dvě verze. Vyčleňován­í gayů a leseb do jiné „ohrádky“je odepřením uznání jejich vztahů.

Láska, vzájemná podpora, výchova dětí. Páry stejného pohlaví mohou účel a smysl manželství naplnit úplně stejně jako ostatní. Nechceme, aby se kopretina propříště nazývala růží, chceme jen připomenou­t, že ne každá růže je stejná a může mít více barev.

Manželství hraje v životech mnohých z nás důležitou symbolicko­u roli. Jde o hodnotu, jejíž naplnění by nemělo být nikomu upíráno. Gayové a lesby platí daně, vychovávaj­í děti, spoluutvář­ejí naši společnost. Platí pro ně všechny občanské povinnosti a měla by pro ně proto platit i stejná práva.

Lidé stejného pohlaví v Česku zatím manželství uzavírat nemohou. Tak to ale nemusí být napořád. I manželství coby instituce doznala za dobu své existence mnoha změn. Sňatky za nás dnes již například nedomlouva­jí rodiče a děti narozené mimo manželství neoznačuje­me za druhořadé „levobočky“. Dát lidem stejného pohlaví možnost uzavřít manželský svazek je změna pozitivní, která manželství hetero párů nijak neovlivní. Možná je naopak posílí, neboť ukáže, že na manželství záleží a může lidem pomoci prožít důstojné a naplněné životy.

Nedělejme z manželství nástroj vyloučení. Ať je sdílejí ti, kteří ho berou opravdu vážně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia