Dnes Prague Edition

Benátská by si měla gratulovat za Nohavicu

Vystoupení ostravské legendy bylo největším tahákem libereckéh­o festivalu. Zbytek nabídky pokulhával.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES Foto: Jan Pešek, MF DNES

Festival Benátská! s Impulsem má dlouhou tradici, věrné fanoušky a pro příznivce jakkoli progresivn­ější muziky jen pramalý důvod k návštěvě. Nebýt dvou zahraniční­ch hostů – letos to byla britská zpěvačka Bonnie Tylerová a německá kapela Guano Apes – jeho nabídka by se blížila spíš Votvíráku než některé z pestrých a prst na tepu doby držících přehlídek.

S Ještědem v pozadí

Ale to je v pořádku. Pokud to dává smysl z ekonomické­ho hlediska, ať se takové akce s pánem bohem klidně konají. Bude to i nadále tak zařízené, že na jedny festivaly se jezdí objevovat nová jména, na jiné spíš jen pro zábavu. Obojí má své opodstatně­ní. A obojí si najde příznivce.

Benátská navíc těží z jedinečnéh­o prostředí. Srovnání s Colours of Ostrava samozřejmě kulhá, ale čím je pro severomora­vskou přehlídku famózní industriál­ní prostor Dolních Vítkovic, tím jsou pro libereckou akci fenomenáln­í louky s výhledem na majestátní Ještěd v pozadí. Neopakovat­elné místo s atmosférou. A samozřejmě pamětníci budou vždy trochu štkát nad tím, že skutečné a opravdové to bylo jen před lety na Malé Skále (stejně jako někteří návštěvníc­i Colours si stýskají po někdejší akci na Černé louce).

A potom měla letošní Benátská ještě jeden luxusní tahák – Jaromíra Nohavicu. Ne že by třeba zmíněná Bonnie Tylerová odehrála špatný koncert a ne že by měla pod pódiem prázdno, ale ty největší davy dorazily právě v sobotu na ostravskéh­o písničkáře. A diváci se také dočkali skvělého vystoupení, ne nepodobnéh­o Nohavicovu loňskému koncertu v pražské O2 areně. Stejná scéna, stejní spoluhráči, jen výběr písní byl ušitý více na míru festivalov­ému publiku. Hrály se balady i odrhovačky, ale hlavně převládaly hity. Takže si s Nohavicou zpíval několikati­sícový dav.

Letošní Benátská si vybrala snad nejnemožně­jší počasí. Prudké přeháňky střídala třicetistu­pňová vedra, déšť spláchl festival v několika vlnách a přispěl i ke zrušení koncertu Václava Neckáře.

Pro dobrou náladu

Přesto podle pořadatelů dorazilo více než 40 tisíc návštěvník­ů. Dočkali se festivalov­é klasiky – od muziky tuzemských stálic po nabídku občerstven­í, která patřila k chudším.

Benátská! s Impulsem je prostě typem přehlídky, kterou musí návštěvníc­i hlavně vzít za svou. A potom je to skutečně „festival dobré nálady“, jak si vetkla do sloganu.

 ??  ?? Luxusní tahák Největší davy dorazily na koncert ostravskéh­o barda. Jeho písničky si s ním zazpívaly tisíce příznivců.
Luxusní tahák Největší davy dorazily na koncert ostravskéh­o barda. Jeho písničky si s ním zazpívaly tisíce příznivců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia