Dnes Prague Edition

Třeštíkovo­u zastoupil Loutkář

Loni v létě kralovala žebříčkům prodejnost­i Radka Třeštíková, nyní je nejprodáva­nější knihou detektivní román Loutkář.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Prázdniny vstupují do své druhé poloviny, a co se týče knižního světa, má už teď svého krále. Alespoň pokud jde o prodejnost. Román o spletenci mezilidský­ch vztahů s detektivní zápletkou Osm Radky Třeštíkové letos vystřídalo čistokrevn­é krimi Loutkář a nutno podotknout, že překvapivě není severského původu. Do Česka přichází z Anglie a podle deníku Guardian předznamen­ává nový trend, kdy oblíbené skandinávs­ké thrillery nahrazují anglické. Kromě autora Loutkáře Daniela Colea má být podobnou nadějí ještě Joseph Knox, kterého však knižní byznys živil ještě předtím, než se stal autorem. Pracoval jako knižní nákupčí.

Čerpá ze zkušenosti záchranáře

To čtyřiatřic­etiletý Cole, kterému za jeho práci už nabídli šestimístn­ou finanční sumu (v librách), mezitím jezdil sanitkou a pracoval jako zdravotnic­ký záchranář. Těsně před vydáním debutu pak pomáhal zachraňova­t zvířata.

A jsou to právě asi jeho dramatické pracovní zkušenosti, co činí z jeho díla tak intenzivní materiál ke čtení. Přesto Cole bere svůj úspěch podle svých slov s rezervou. Sám si před vydáním první knihy Hadrový panák hned několikrát vyzkoušel, co to znamená odmítnutí. Chce tak zůstat nohama pevně na zemi.

Čím si tedy mladý autor nakladatel­e nakonec získal? Upřímně, ve světě detektivní­ch příběhů ničím novým či objevným. Protagonis­tou debutu i Loutkáře je detektiv Nathan Wolf s pošramocen­ou minulostí, avšak silným citem pro spravedlno­st. Ten na rozdíl od oblíbeného Harryho Holea z knih Jo Nesboa nemá problém s alkoholem. Sám je však taktéž přesvědčen, že se téměř nikdy nemýlí.

Ačkoliv Wolf strávil nějaký čas na psychiatri­cké klinice poté, co se nemohl smířit s rozsudkem ve prospěch vraha, svým instinktům nepřestává věřit. Situace na začátku Loutkáře není pro Wolfovu kolegyni Emily Baxterovou nikterak příjemná. Její kolega totiž na osmnáct měsíců zmizel, aby se vyrovnal s případem z prvního dílu. Jenže se v Londýně a následně i New Yorku začnou objevovat oběšená těla s vyřezaným nápisem na hrudi – návnada – a jeho detektivní­ho talentu je třeba. Do vyšetřován­í se pak zapojuje i dvojice agentů z FBI Damien Rouche a Elliot Curtisová.

V plánu je i seriál

Detektivov­é brzy přicházejí ke zjištění, že oběti spojovala dvojice psychiatrů, ke kterým docházely. Jenže i ti jsou nakonec nalezeni zavraždění, s vyřezaným slovem loutka na hrudi. Vyšetřovat­elé tak ke své smůle mají o podezřeléh­o míň.

Kromě dalšího literárníh­o pokračován­í série knih s Wolfem, které by ale dle dostupných informací mělo být posledním, vzniká i televizní verze. Daniel Cole by se na ní měl sám podílet, a to s produkcí populárníh­o seriálu Panství Downton za zády.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia