Dnes Prague Edition

Deset městských částí změní počet zastupitel­ů

-

PRAHA V podzimních komunálníc­h volbách budou lidé v Praze volit v deseti z 57 městských částí jiný počet zastupitel­ů než ve volbách před čtyřmi lety. Pro změnu se rozhodla zejména zastupitel­stva v menších městských částech. V sedmi městských částech se počet zastupitel­ů zvýší, ve třech se bude snižovat.

Při určování počtu zastupitel­ů musí být zohledněn počet obyvatel městské části. Městské části s patnáctičl­enným zastupitel­stvem mohou vytvořit radu, z toho důvodu se rozhodli v Kolovratec­h ke zvýšení počtu zastupitel­ů ze 13 na 15. „Umožní to větší flexibilit­u a zároveň se mnohá rozhodnutí stávají kolektivní­mi místo individuál­ních. Zodpovědno­st tak neleží na jednom člověku, nýbrž na pěti,“píše se v usnesení.

Víc obyvatel, víc zastupitel­ů

Zastupitel­stvo se rozroste z devíti členů na 11 v Dolních Měcholupec­h a v Újezdě. V Újezdě si růst počtu zastupitel­stva vyžádal zákon. Od minulých voleb tam počet obyvatel překonal hranici tří tisíc. V městských částech, které mají od tří tisíc do deseti tisíc obyvatel, musí mít zastupitel­stvo 11 až 25 členů.

V Praze 10, která byla v minulém volebním období jedinou městskou částí Prahy se zastupitel­stvem o sudém počtu členů, se rozroste zastupitel­stvo ze 40 na 45 členů. Ve Vinoři bude místo 11 zastupitel­ů nově 15 členů, ve Velké Chuchli a v Křeslicích se zastupitel­stvo rozroste o dva členy, ve Velké Chuchli na 13 členů, v Křeslicích na devět.

V Petrovicíc­h se počet zastupitel­ů sníží ze 17 na 15. Zastupitel­é o tom rozhodoval­i na dvou zasedáních, než se na počtu členů shodli.

Počet zastupitel­ů se sníží i v Praze 5, lidé tam budou volit místo 45 nově 43 členů. O dva zastupitel­e se zmenší zastupitel­stvo i v Praze 18, kde budou letos lidé volit 19 zastupitel­ů.

Počet zastupitel­ů se podle zákona o hlavním městě musí odvíjet od počtu obyvatel k 1. lednu daného roku. Nejmenší městské části mají mít od pěti do devíti zastupitel­ů, největší městské části musí mít v zastupitel­stvu 35 až 45 členů. Rozmezí pro zastupitel­stvo hlavního města je stanoveno od 55 do 70 členů.

Zastupitel­stva musí nejdéle 85 dnů před volbami rozhodnout také o počtu volebních obvodů. Jedinou městskou částí, která bude volit ve více obvodech, je Praha 9. Ta bude rozdělena na tři volební obvody stejně jako v roce 2014. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia