Dnes Prague Edition

Koleno nebolí. Hejnová touží po první evropské medaili

- — Matěj Tomíček

Byla největší hvězdou, která o víkendu na republikov­ý šampionát atletů dorazila. Když ve čtvrté dráze na kladenském Sletišti zaklekla do bloků, celý stadion ztichl.

Vidět dvojnásobn­ou mistryni světa v akci se českým fanouškům nepoštěstí zrovna často.

Zuzana Hejnová včera potvrdila, že v Česku na čtvrtce překážek nemá konkurenci. Už v polovině závodu suverénně vedla a cílem proběhla v čase 56,09 o více než dvě a půl vteřiny před druhou Martinou Hofmanovou.

„I tak jsem si myslela, že poběžím o něco rychleji,“říkala v cíli.

Byl to její první start po více než měsíční pauze zaviněné bolavým kolenem. Postupně v minulých týdnech vynechala mítinky v Kodani, Székesfehé­rváru a také diamantový Londýn. „A to je hodně znát, když měsíc nezávodím. Jsem ráda, že jsem se teď dvakrát proběhla a že mě koleno nebolí,“líčila.

Těch zranění už během kariéry zažila spoustu.

Čtyři roky Hejnová trénovala pod Daliborem Kupkou, se kterým se dvakrát stala mistryní světa, ale kvůli jehož náročným tréninkový­m metodám také dvě sezony kvůli zranění téměř vynechala.

Dokonce zvažovala, že dá kariéře vale. Nakonec se přes Falka Balzera vrátila k trenérce Daně Jandové, u které s atletikou začínala.

Dál se rvala s achilovkam­i, nyní s kolenem, přesto se vždycky na největší akci sezony dokázala připravit. „Teď se budu snažit už jen ladit a naběhat co nejvíc úseků v tretrách, abych se dostala do maximální rychlosti,“plánuje. „Zdraví už nebude nikdy stoprocent­ní. Nějakou bolest pořád překonávám, ale na to už jsem si zvykla.“

I s bolavým tělem drží Hejnová pátý letošní nejrychlej­ší čas mezi Evropankam­i, z evropského šampionátu přitom žádnou medaili nemá. „A to chci v Berlíně změnit. Mám ty nejvyšší ambice,“dodává odhodlaně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia