Dnes Prague Edition

Staronový kouč: Velké nervy. Jak dlouho zůstanu? Nevím

- Fotbalový reportér MF DNES

David Čermák

Musel bleskově přepnout a místo pohodlného místa na tribuně se po necelých dvou letech přesunul blíž k trávníku. Mnohem blíž.

Zdeněk Ščasný, staronový kouč fotbalové Sparty, po dvou dnech ve funkci dovedl tým k vítězství 2:1 v Jablonci – a ulevilo se mu.

„Velké nervy,“vydechl na tiskové konferenci. „Mnohem větší, než když jsem zápas sledoval z tribuny. Byl jsem mnohem víc vtažený do hry, bylo to emotivnějš­í.“

Jak dlouho vám trvalo, než jste si na staronovou roli zvykl?

Asi dvě minuty. Ne, dělám si legraci, šlo to okamžitě. Vím, v jaké situaci jsme, a tohle vítězství nám určitě pomůže, po Subotici nebylo jednoduché mužstvo připravit.

Jak jste se toho chopil? Co se za dva dny s týmem dalo stihnout?

Snažil jsem se co nejvíc mluvit, po skupinkách hráčům vysvětlova­t. Největší problém jsem viděl v postavení na hřišti, v Subotici jsme to hrubě podcenili. Nasazení, disciplína, to je sice hezké, ale kdybychom v Jablonci nevyhráli...

Měl jste vzhledem k okolnostem ze zápasu obavy?

Obavy asi ne, ale věděl jsem, že fanoušci to úplně nepřijali. Vlastně jsou frustrovan­í celý poslední rok. Mají právo být nespokojen­í a my víme, že bez nich hrát nemůžeme. Chtěl jsem, abychom odvedli co nejlepší výkon, protože hráčům odpustí, jen když ze sebe vydají všechno.

Proč jste udělal jednu změnu v sestavě? Vypadl záložník Kulhánek, který doteď hrál stabilně.

Chtěl jsem dostat do hry Costu a nechtěl jsem přitom měnit stoperskou dvojici. Costa přinese nasazení, srdce, bojovnost. A zadruhé, u Frýdka jsem si dlouhodobě myslel, že ve středu zálohy odvede lepší, agresivněj­ší práci. Pokud si hraje na tvůrce hry, občas ztratí míč, ale bojoval a podal dobrý výkon.

Co jste říkal tomu, jak záložník Kanga slavil gól? Běžel k fanouškům s prstem na rtech, jako by je chtěl umlčet.

Běžel tam možná i kvůli mně, řekl jsem mu, ať jde poděkovat a omluvit se... Jeho chování v Subotici každopádně nebylo v pořádku a budeme s tím pracovat.

Věříte, že zápas s Jabloncem začátek sezony zlomí k lepšímu?

Rád bych, ale pro nás hlavní zlom může přijít ve čtvrtek proti Subotici. To bude strašně důležité utkání pro psychiku hráčů. Když se dobře pracuje, hrát se dá s každým.

Tušíte, jak dlouho budete s týmem pracovat vy?

V pátek trenér skončil a nebylo jiné řešení, než abych to převzal dočasně já. Zahraniční trenér by neměl absolutně tušení, proti komu jeho tým v Jablonci nastoupí. Neznal by hráče, vztahy, bylo by to složitější. Po neděli se tím začneme zabývat, teď nejsem schopný odpovědět. Jestli zůstanu týden, měsíc, do reprezenta­ční pauzy? Nevím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia