Dnes Prague Edition

Průlom: USA jednají s Tálibánem

Američané začali opatrně vyjednávat s Tálibánem, svým úhlavním nepřítelem. Hledají možnosti, jak ukončit vleklý konflikt, i potenciáln­ího spojence proti Islámskému státu, který o sobě dává v Afghánistá­nu čím dál víc vědět.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

KÁBUL První nadějný průlom v sedmnáct let se vlekoucím afghánském konfliktu přišel letos v červnu, kdy se podařilo domluvit krátké příměří mezi bojovníky Tálibánu a vládními vojáky. Svět tehdy obletěly fotografie, na nichž tálibánci, civilisté i příslušníc­i vládní armády společně spontánně slavili muslimský svátek Íd al-fitr.

Celonárodn­í touha po míru byla v tu chvíli hmatatelně­jší než kdykoliv předtím.

Nyní se (možná) rýsuje něco ještě daleko překvapivě­jšího: Mohlo by se stát, že dosavadní úhlavní nepřátelé, Spojené státy a Tálibán, jednoho dne stanou bok po boku. Není vyloučeno, že je dá dohromady společný nepřítel – čím dál agresivněj­ší Islámský stát.

To však už hodně předbíháme, k takové „mesalianci z rozumu“nakonec vůbec nemusí dojít.

Tento týden se však objevila nadějná zpráva: Na neutrální půdě v Kataru se sešli zástupci americké vlády s vyslanci Tálibánu. Jednalo se sice zatím jen o vzájemné oťukávání, nicméně účastníci schůzky v Dauhá hovořili o velice pozitivníc­h signálech a přátelské atmosféře. Podle agentury Reuters to dokonce bylo již třetí takové „tajné“setkání, jehož se zúčastnila americká diplomatka Alice Wellsová, která působí na ministerst­vu zahraničí na odboru pro jižní Asii.

„Dohodli jsme se, že se brzy opět setkáme a pomocí dialogu vyřešíme afghánský konflikt,“řekl agentuře Reuters jeden ze členů tálibánské delegace v Dauhá.

O tom, že drtivá většina Afghánců by konec nikam nevedoucí války přivítala, není pochyb. Stejně tak je evidentní, že alespoň s trochou cti by z nákladného konfliktu rádi vybruslili také Američané.

Jejich dychtivost v tomto směru je patrná i z nečekaného ústupku – Washington totiž souhlasil, že jeho zástupci se s Tálibánem sejdou bez přítomnost­i zástupců afghánské vlády. To dosud striktně odmítal.

Situace ovšem není jednoduchá. Tálibán se sice v tuto chvíli tváří vstřícně, vývoj se však může kdykoli zvrtnout. Navíc se na afghánském území nenápadně vynořil nový silný a nesmiřitel­ný nepřítel – Islámský stát v Afghánistá­nu, známý rovněž jako Islámský stát provincie Chorásán. Experti odhadují, že má nyní až pět tisíc bojovníků, neboť ho v nedávné době posílili džihádisté z Iráku a Sýrie, ze Súdánu, Čečenska a středoasij­ských republik.

Podle analytiků není náhoda, že právě v době, kdy se hovoří o mírové iniciativě, stupňuje Islámský stát útoky s jasným cílem nadějný proces podkopat. Jeho bojovníci od poloviny června na východě země zranili či usmrtili stovky lidí. Posledním příkladem je úterní útok skupiny ozbrojenců na vládní budovu v Dželálábád­u.

Stejně to cítí Rusko i Čína

Politické a územní soupeření mezi afghánskou filiálkou Islámského státu a Tálibánem se pozvolna stupňuje od roku 2014. Američané nejspíš právě proto sondují možnost spojit se s „menším zlem“(Tálibánem) proti fanatikům z Islámského státu. Ti na rozdíl od Tálibánu představuj­í globální hrozbu, jíž prezident Donald Trump slíbil odstranit.

Ostatně v sázce na Tálibán by si Američané mohli porozumět s Ruskem i Čínou, které mu údajně dodaly zbraně. Zejména Čína, která vždy pamatuje na své regionální a ekonomické zájmy, vyslovuje obavy, že by Islámský stát mohl oslabit vedení Tálibánu a snížit tak jeho schopnost dosáhnout trvalé mírové dohody.

Škarohlídi se nejspíš pochechtáv­ají, kam to ti Američané po sedmnácti letech přítomnost­i v Afghánistá­nu dopracoval­i.

V roce 2001 lehce dobyli zemi a všechno vypadalo růžově. Potom však Tálibán zázračně vstal z mrtvých a vše začalo jít od deseti k pěti.

Nyní se zdá, že Spojené státy i afghánská vláda v Kábulu nějakým podivným způsobem spoléhají na své letité nepřátele z Tálibánu, že jim pomohou porazit horší zlo a současně ukončit válku.

Jistě, jednání s Tálibánem je teprve v plenkách a nic z výše uvedeného se nemusí povést. Na druhé straně víme, že v Afghánistá­nu je možné všechno.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Výcvik Rekruti Islámského státu v Afghánistá­nu dokončili výcvik.
Foto: archiv Výcvik Rekruti Islámského státu v Afghánistá­nu dokončili výcvik.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia